Boli

#cauze #simptome #stres #ochi #picioare #cafea #maini #tremur #pleoape

Factori surprinzatori care declanseaza tremuratul corpului

Tremurul mainilor, picioarelor sau al altor zone ale corpului nu este cauzat intotdeauna de emotii intense de frica sau bucurie, asa cum considera cei mai multi oameni. Exista si o serie de cauze surprinzatoare, mai mult sau mai putin medicale, care stau la baza aparitiei tremuratului in corp.

Tremuratul mainilor

Ti se intampla adesea sa tii un obiect in mana si sa constati ca palmele incep sa tremure involuntar? Potrivit neurologilor, tremurul usor al mainilor este pur fiziologic si nu este considerat periculos.

In foarte multe cazuri, tremuratul mainilor apare dupa ce organismul a fost supus unui stres puternic sau din cauza lipsei de somn, factori care cresc nivelul de adrenalina si dau nastere acestor spasme musculare involuntare.

Exista insa si stimulente care favorizeaza sau inrautatesc spasmele mainilor, sub forma unor medicamente, cum sunt cele pentru astm, sau a unor bauturi care cresc excitabilitatea neuronala: cafea, ceai verde sau negru, energizante etc.

Tremuratul picioarelor

Miscarile spasmodice involuntare ale picioarelor, in special in stare de repaus sau in timpul somnului, pot fi un simptom al unei conditii medicale rare: tulburarea de miscare periodica a membrelor. Aceasta determina aparitia unor ticuri nervoase recurente deranjante in picioare, care te pot trezi usor din somn.

Potrivit specialistilor, un tratament eficient impotriva acestei conditii medicale incomode este reducerea pana la eliminare a cafelei din rutina zilnica si a calmantelor, care pot fi cauze ale aparitiei tulburarii. Se pare ca aceste masuri sunt eficiente in 60% dintre cazurile de tremuraturi ale picioarelor.

Deficienta de fier din organism poate fi o cauza a aparitiei acestor miscari involuntare ale muschilor din picioare. Explicatia consta in faptul ca lipsa fierului afecteaza partea creierului care se ocupa cu controlul muschilor.

Tremurul pleoapelor

In terminologia populara, atunci cand iti tremura pleoapele, se spune ca ti se zbate un ochi. De fapt, aceasta expresie se refera la tremurul pleoapelor, cauzat adesea de oboseala muschilor ochilor.

Exista si cauze medicale sau patologice ale tremurului pleoapelor: migrenele cronice sau infectiile oculare. Tratarea cauzelor medicale duce si la disparitia spasmelor.

Blefarospasmul este o conditie medicala care afecteaza muschii din jurul ochilor si cauzeaza contractiile involuntare ale pleoapelor. Poate fi tratat cu ajutorul injectiilor cu Botox.

Spasmele involuntare ale pleoapelor pot dura de la cateva minute pana la cateva zile, cu perioade de intrerupere intre ele.

Tremuratul bratelor

In afara de tremurul involuntar al palmelor, poti constata usoare spasme la nivelul bratelor, in special cand acestea sunt angajate in actiuni simple: caratul unei farfurii, al unei sticle sau chiar al unei reviste. Spasmele involuntare au tendinta de a disparea in momentul in care bratele intra in stare de repaus.

Aceste ticuri sunt cauzate de semnale gresite pe care partea creierului care se ocupa cu controlul muschilor le transmite pe fondul unei excitabilitati nervoase sau de stres. Spasmele dispar rapid dupa consumul unei simple bauturi alcoolice, deoarece actioneaza ca sedativ pentru sistemul nervos.

Aceste tremuraturi ale bratelor sunt specifice varstei a doua, cam pe la 40 de ani, si nu pot fi tratate, ci doar tinute in frau cu ajutorul beta-blocantelor care scad nivelul adrenalinei din corp.

Sursa foto: socialyuppies.co.za

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare