Boli

#alzheimer #simptome alzheimer #boala alzheimer

Factori de risc pentru Alzheimer

Principalul responsabil pentru instalarea maladiei este o proteina. Beta-amiloidul se acumuleaza la nivelul creierului si determina imposibilitatea comunicarii intre neuroni. Cand cantitatea de beta-amiloid devine foarte mare, sinapsele cedeaza, iar simptomele de Alzheimer apar. Care sunt factorii de risc care contribuie la formarea unei cantitati mari de beta-amiloid? Iata 5 dintre ei!

1 Varsta

Cel mai mare factor de risc pentru Alzheimer este varsta. Din motive care nu au fost elucidate complet pana in prezent, pe masura ce oamenii imbatranesc, proteina beta-amiloid este prezenta in creier intr-o cantitate din ce in ce mai mare. In consecinta, sansele de a fi diagonsticat cu Alzheimer cresc odata cu inaintarea in varsta.

In prezent, riscul de aparitie a bolii Alzheimer se dubleaza in fiecare an, dupa implinirea varstei de 65 de ani. Studiile arata ca aproximativ 50% dintre oamenii de 85 si peste 85 de ani au Alzheimer.

2 Factorii genetici

Alti factori importanti sunt cei genetici. Exista o forma rara a maladiei, denumita Alzheimer familial, care debuteaza timpuriu, inaintea varstei de 65 de ani. Aceasta este declansata de o mutatie genetica. De fapt, specialistii au descoperit ca la baza formei timpurii de Alzheimer se afla 3 mutatii genetice, care determina productia in exces a beta-amiloidului.

Din fericire, aceasta forma de Alzheimer constituie doar circa 5% din cazurile totale.

3 Traumele la nivelul capului

Traumele suferite la nivelul capului pot fi factori de risc in aparitia bolii Alzheimer, in special daca au presupus si pierderea cunostintei. In consecinta, este esential sa porti intotdeauna centura de siguranta in masina sau o casca de protectie pe motocicleta sau bicicleta.

4 Diabetul

Un studiu recent, realizat in Japonia asupra a 1000 de barbati si femei de peste 60 de ani, a dezvaluit ca oamenii cu diabet, in special tip 2, au o predispozitie de 2 ori mai mare de a dezvolta Alzheimer in comparatie cu cei care nu sufera de aceasta boala.

In prezent, cercetatorii se straduiesc sa descopere care sunt mecanismele moleculare care coreleaza diabetul de boala Alzheimer . Cauzele par sa fie de doua tipuri. Celulele nervoase au nevoie de o cantitate mare de energie pentru a comunica intre ele, energie pe care o obtin din oxigenul si glucoza din sange. In situatia aparitiei diabetului, celulele isi pierd abilitatea de a raspunde la insulina, astfel ca neuronii sunt nevoiti sa se descurce cu o cantitate redusa de glucoza.

In plus, diabetul afecteaza adesea si vasele de sange, fenomenul influentand negativ transportul oxigenului la nivelul creierului. Astfel, neuronii afectati de excesul de beta-amiloid primesc o lovitura puternica si din cauza lipsei de glucoza si oxigen.

5 Bolile cardiovasculare

Studiile au aratat ca nu mai putin de 80% dintre persoanele afectate de Alzheimer sufera si de boli cardiovasculare. Printre altele, specialistii au descoperit ca beta-amiloidul este produs si de colesterol, astfel ca un nivel ridicat se traduce printr-un factor de risc pentru Alzheimer.

In plus, presiunea arteriala crescuta determina o functionare mai putin eficienta a vaselor de sange, astfel ca oxigenul ajunge intr-o cantitate mai redusa la nivelul creierului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului