Boli

#stres #somn #organism #imunitate #sistem imunitar #dieta

Factori care scad imunitatea

Daca suferi frecvent de raceala, gripa, febra sau infectii cronice inseamna ca sistemul tau imunitar este slabit. Organismul uman nu mai poate astfel lupta la capacitate maxima impotriva bacteriilor si virusilor din mediul inconjurator. Exista numerosi factori care slabesc sistemul imunitar . Lipsa somnului, stresul sau o dieta dezechilibrata, cu multe zaharuri si grasimi sunt unii dintre principalii factori care ne fac vulnerabili in fata bacteriilor si virusilor.
 

Lipsa somnului
 

Reducerea timpului de somn si odihna afecteza organismul intr-un mod negativ. Mai putine ore de somn sunt asociate cu un sistem imunitar slabit . In acest fel, celulele care protejeaza organismul impotriva germenilor se reduc. Persoanele care dorm 4 ore pe zi produc doar jumatate dintre anticorpii din sange necesari protejarii organismului de factorii nocivi din mediul inconjurator.
 

Stresul
 

Stresul zilnic pe care il resimtim atat la serviciu, cat si acasa, ne face sa ne simtim inconfortabili. Stresul este insa vinovat si de slabirea sistemului imunitar. Atunci cand suntem stresati organismul nu mai poate lupta la capacitate maxima impotriva bolilor. Este important sa identifici factorii care te streseaza si sa incerci sa faci si lucruri care sa te binedispuna. De asemenea, si gandurile negative sunt un factor care duce la slabirea sistemului imunitar.
 

Sofatul
 

Sofatul este o activitate care genereaza mult stres. Persoanele care folosesc zilnic un autovehicul pentru a se deplasa la serviciu sunt mult mai vulnerabile la virusi. Chiar daca sofezi zilnic, incearca sa mergi mai mult pe jos sau sa te abonezi la o sala de aerobic sau fitness. 
 

Fumatul
 

Fumatul este un obicei daunator pentru sanatate. Chiar si persoanele care nu fumeaza, dar care are multi prieteni care practica acest obicei, sunt expusi imbolnavirii. De asemenea, sistemul imunitar este slabit prin inhalarea fumului de tigara. Este astfel indicat sa reduci cat poti de mult expunerea directa la fumul de tigara.
 

Antibioticele
 

Antibioticele reduc cantitatea de citokine (hormoni ai sistemului imunitar) din organism. Astfel sistemul imunitar este slabit. Persoanele care consuma antibiotice in mod regulat devin in timp rezistente la acest timp de medicamwete si pot dezvolta mult mai usor infectii. Antibioticele trebuie luate numai sub indrumarea stricta a unui medic si in cazuri foarte rare.
 

Zaharul
 

Consumul exagerat de zahar si produse dulci nu numai ca duce la formarea de depozite de grasime, dar slabeste si sistemul imunitar. Un consum mai mare de 100 de grame de zahar pe zi duce la incapacitatea celulelor albe de a ucide bacteriile si virusii.
 

Deshidratarea
 

Corpul uman are nevoie de apa pentru a elimina toxinele. Consuma cat mai multe lichide, in special apa, pentru a-ti intari sistemul imunitar. Exista si o metoda prin care poti afla daca consumi suficiente lichide. Daca culoarea urinei este galben clar, inseamna ca bei suficiente lichide.
 

Scaderea brusca in greutate
 

Scaderea brusca in greutate este nociva pentru inima, creier si sistemul imunitar. Kilogramele in plus cauzeaza un dezechilibru hormonal si reduc capacitatea sistemului inumiat de a lupta impotriva infectiilor.
 

Dieta
 

O dieta dezechilibrata este unul dintre cei mai importanti factori care afecteaza sistemul imunitar. O dieta bogata in zahar, carbohidrati si alimente procesate duce la slabirea organismului. Este astfel indicat sa introduci in dieta cat mai multe fructe si legume proaspete, carne slaba si peste.

Iata mai jos o lista cu factorii care duc la slabirea sistemului imunitar:
 

Factori comuni:

 

  • stresul
  • dieta dezechilibrata
  • carenta de vitamina C
  • constipatia
  • chimicalele din alimente
  • medicamente precum aspirina, tranchilizantele sau antibioticele.
     

Factori severi:
 

  • alcoolul
  • fumatul
  • obezitatea
  • oboseala
  • traumele psihice
  • traumele fizice
  • dietele bogate in grasimi, zahar, sare, colesterol
  • drogurile
  • bolile cu transmitere sexuala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare