Boli

#insomnie #cauze insomnie #somn #odihna

Factori care perturba somnul

Exista numerosi factori care afecteaza somnul, iar atunci cand in viata noastra au loc schimbari, ne putem confrunta cu o stare proasta. Rutina este esentiala pentru somn, deoarece ceasul intern al organismului devine constient de momentele in care este nevoie de somn si relaxare.

Organismul are nevoie de somn si odihna pentru a face diferenta dintre trezire si somn, repaus si activitate. Reglarea timpului de somn este un lucru usor de realizat, insa exista si alti factori, diferiti de la persoana la persoana, care pot afecta somnul.
 

Iata cativa factori care afecteaza somnul:


Mediul. In general, o incapere linistita si racoroasa este ideala pentru somn. Persoanele care traiesc intr-un mediu aglomerat si zgomotos intampina adesea probleme de somn.

Temperatura. Un dormitor cu o temperatura mai joasa este mediul ideal pentru somn, iar organismul trece mai usor in faza de odihna. Temperaturile ridicate afecteaza calitatea somnului, care devine mai fragil. Este astfel indicat, ca inainte de culcare sa aerisesti foarte bine dormitorul.

Patul. Calitatea patului si a saltelei afecteaza in mod direct calitatea somnului. Paturile mai vechi pot ruina un somn de calitate, ceea ce duce la oboseala si iritabilitate. De asemenea, este foarte important ca salteaua sa fie curatata frecvent deoarece absoarbe transpiratia si celulele moarte ale corpului. In plus, salteaua trebuie schimbata la fiecare 10 ani.

Dezordine. Un dormitor curat, aerisit, fara mizerie este perfect pentru somn. In plus, daca nu dispune nici de aparaturi electrocasnice, stimuleaza somnul. Este astfel foarte important ca dormitorul tau sa fie in permanenta curat.

Alimente energizante. Inainte de culcare evita alimentele energizante precum cofeina, alcoolul sau nicotina. Este indicat sa consumi alimente care relaxeaza organismul, precum ceaiul de plante sau laptele cald. De asemenea, inainte de culcare evita mesele copioase, deoarece acestea ofera energie si deregleaza somnul.

Fumatul. Nicotina din tutun este un energizant, care afecteaza calitatea si durata somnului. De asemenea, nicotina induce o stare de amorteala, care distruge somnul de peste noapte. Este indicat sa eviti fumatul cu aproximativ patru ore inainte de culcare.

Lumina. Chiar si cea mai mica lumina te poate tine treaz si poate afecta durata si calitatea somnului. Inainte de culcare inchide toate aparatele electronice, astfel incat sa nu iti distraga nimic atentia. De asemenea, poti investi intr-o masca de somn pentru ochi, pe care sa o porti in fiecare noapte.

Cititul. Contrar parerii generale, cititul in pat nu imbunatateste calitatea somnului. Chiar daca este relaxant si te pregateste pentru somn, uneori cititul face ca somnul sa fie dificil. Treptat, organismul se obisnuieste cu acest lucru, iar in serile in care nu citesti va fi foarte greu sa adormi. Este indicat sa citesti inainte de ora obisnuita de somn. Gaseste un loc linistit in camera, un fotoliu sau un scaun confortabil, si citeste cateva pagini pana cand te simti usor obosit.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare