Boli

#lucy visinescu #stomatolog #implant dentar #expert acasa.ro

Expertul acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Implantul dentar, de la A la Z

Stiati ca ideea de implant dentar dainuie inca din vremea mayasilor si a vechilor egipteni care puneau cochilii goale in alveolele dentare dupa extractie? Ei au realizat ca dintii sunt necesari nu doar pentru a manca, dar si pentru a vorbi si a impiedica migrarea dintilor dupa extractia dintilor vecini.


In epoca moderna ideea de implant dentar a fost reluata, s-au facut studii si cercetari, astfel incat implantul a devenit o procedura uzuala efectuata in cabinetele stomatologice in cazul lipsei unuia sau mai multor dinti. In caz contrar, inlocuirea dintilor lipsa cu refacerea fizionomiei si esteticii si pentru restabilirea functiilor masticatorii si fonatorii se realiza prin punti dentare care necesitau slefuirea dintilor vecini bresei edentate, chiar daca acestia erau sanatosi.

Implantele dentare sunt un fel de "suruburi" de diferite dimensiuni, din titan sau ceramica, al caror hex le permite inserarea in oasele maxilare, dupa ce, in prealabil, sub anestezie locala, se incizeaza mucoasa si se face un orificiu in os. Apoi acesta se acopera cu mucoasa care se sutureaza si se lasa sa se integreze in os, intre 3-9 luni, in functie de structura acestuia.

Dupa aceasta perioada, sub anestezie locala, cu o freza circulara se descopera implantul, se pune un capacel de vindecare care sa permita gingiei sa se vindece periimplantar in urmatoarele 7-10 zile, dupa care se poate face lucrarea protetica pe implant. Se ia o amprenta si se trimite la laborator, unde se realizeaza coroana sau puntea dentara. Si astfel putem spune ca "un nou dinte creste" in locul celui extras.

Implantele dentare sunt recomandate pentru inlocuirea unui singur dinte ai carui vecini sunt sanatosi sau cand pozitionarea dintilor restanti nu este favorabila unei punti dentare durabile, in cazul edentatiei totale pentru confectionarea de lucrari protetice fixe sau proteze mobilizabile pe implante, mult mai stabile decat protezele obisnuite in special la mandibula, ca si pentru ancorarea ortodontica.

Contraindicatiile implantelor dentare pot fi medicale (stadii terminale de boala, boli metabolice, boli imune, hemofilie sau alte boli cu deficite de coagulare sau sangerare, ciroza hepatica, tetanie, boli nervoase, diferite boli acute, tratament cu corticosteroizi sau radioterapie, sarcina, SIDA, teren alergic) si dentare ( infectii locale, chisturi, granuloame, lipsa oferta osoasa a maxilarelor datorita resorbtiei sau vecinatatii sinusurilor maxilare sau canalului alveolar, igiena dentara precara).

Durata de viata a implantelor dentare in conditiile unei protezari corecte si a respectarii indicatiilor medicale poate ajunge la 8-10 ani, poate si mai mult.

Indicatii dupa operatia de implant dentar

Avand in vedere ca inserareaimplantelor dentare este una dintre cele mai scumpe manopere stomatologice, nu cred ca isi doreste cineva sa le piarda, la scurt timp dupa ce le-a pus. Iata de ce se impune respectarea indicatiilor post-operatorii si a celor de intretinere pe termen lung.

Dupa o astfel de interventie, poate aparea durere, tumefactie, edem si echimoze daca nu se respecta indicatiile si prescriptiile medicului. De aceea chiar inainte de a parasi cabinetul stomatologic se administraza prima doza de antibiotic si antiinflamator si se aplica o punga cu gheata pe exterior pe partea afectata.

Nu se va administra aspirina care poate declansa hemoragii.

Punga cu gheata va fi pusa pe obrazul de partea pe care s-a pus implantul 10-15 minute, dupa care se pune la frigider sa se raceasca 15 minute si apoi alte 15 minute pe obraz si tot asa.. Astfel se evita formarea edemului (umflarea) si a echimozelor (vanataile). In acelasi scop se recomanda repausul la pat si evitarea efortului fizic, ca si dormitul pe spate pe 2-3 perne, cu capul ridicat.

Riscul de edem este maxim la 48 de ore de la interventie si multi pacienti se trezesc fericiti a 2-a zi dimineta, ca nu au dureri si nu s-au umflat, uita de punga cu gheata si apoi a 3-a zi se trezesc cu obrazul umflat si vanat!

Eventualele echimoze se evita prin aplicarea de unguente cu heparina pe tegumentele exterioare la locul interventiei.

Se va evita atingerea cu limba sau cu mana a zonei operate, scuipatul, suptul, fumatul sau clatitul gurii cu putere pentru a evita o hemoragie postoperatorie. In cazul implantelor superioare vecine sinusului maxilar se va evita suflarea nasului care ar putea infecta plaga cu flora din cavitatea bucala.

Dupa ce trece anestezia, aproximativ la 2 ore dupa interventie, se pot consuma alimente moi (supe, piureuri) la temperatura camerei, nu foarte fierbinti sau foarte reci, si nu pe partea operata. Se recomanda o buna hidratare pentru o vindecare rapida, se va evita folosirea paiului ce poate disloca cheagul sau declansa o hemoragie.

Igiena se efectueaza normal, cu exceptia cadranului afectat unde se realizeaza doar clatirea usoara cu apa de gura recomandata de medic. Nu se va utiliza dusul bucal in urmatoarele 10 zlie, pentru a evita desprinderea cheagului sangvin.

In cazul incarcarii imediate a implantelor sau in cazul aplicarii de proteze, acestea se vor aplica de medic a 2-a zi dupa controlul postoperator, pentru a lasa plaga sa se cicatrizeze, eliminand riscul unei infectii. Acestea vor fi adaptate pentru a nu rani zona din jurul implantelor.

La 7-10 zile de la interventie se scot firele cu care s-a suturat plaga postoperatorie si se evalueaza clinic. Daca exista infectii, plaga nu se inchide, locul este dureros, mucoasa rosie si edematiata si poate aparea o stare febrila cu senzatie de voma si cefalee.

Dupa realizarea coroanelor dentare, succesul si longevitatea implantelor dentare depinde de igiena dentara care trebuie sa fie impecabila si de colaborarea cu dentistul, controalele periodice la 2-4 luni fiind esentiale.

 

Daca aveti intrebari despre fatetele dentare, le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, printr-un comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Sursa foto: pearldentalarts.com, thehealthcoach1.com, dentalimplantslosangeles.biz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare