Boli

#chelie #dermatolog #cadere par #chelie barbati

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Ce-i de facut cu chelia?

Pierderea parului la barbati poarta numele de alopecie androgenetica. Ea afecteaza mai mult de 50% din barbati si debuteaza de cele mai multe ori in jurul varstei de 30 de ani. Este o problema cosmetica si nu una care sa puna in pericol sanatatea.

Alopecia androgenetica debuteaza prin subtierea parului, pierderea de pigment cu caderea ulterioara a firelor de par incepand din zona tamplelor, cu progresie spre frunte si crestetul capului. Firul de par are o perioada mult mai mica de crestere fata de normal si isi pierdere caracteristicile unui fir normal de par (pigment, grosime).


Care sunt cauzele alopeciei la barbati?

Pierderea parului se mosteneste genetic, vinovati de caderea parului fiind hormonii masculini, in special dehidrotestosteronul. Acesta se formeaza din testosteron cu ajutorul unei enzime (5 alfa reductaza). La barbatul castrat caderea parului se opreste.


Exista teste speciale in cazul alopeciei la barbati?

In principiu afectiunea se diagnosticheaza usor, prin simpla examinare. Nu necesita alte teste suplimentare. In cazul in care este vorba de o pierdere de par difuza, pe toata suprafata scalpului sau pielea prezinta roseata, scuame, prurit atunci se vor face teste specifice pentru ca motivul caderii de par este altul.

Exista studii recente care vorbesc de asocierea dintre alopecia androgenetica si marirea prostatei. Aceasta din urma raspunde la aceiasi hormoni ca si scalpul. Nu sunt insa date suficiente pentru a sustine pe deplin teoria.


Cum se trateaza?

O tratam din motive cosmetice. Rezultatele nu sunt uimitoare, dar exista. Tratamentele sunt locale, sistemice sau chirurgicale (transplant de par).

Minoxidil e o solutie care se aplica pe scalp si care stimuleaza faza de crestere a firului de par. El determina vasodilatatie locala, imbunatatind circulatia sangelui la nivelul scalpului. Efectele tratamentului nu se vad imediat, ci dupa aproximativ 4 luni, pentru ca atat ii ia firului de par sa creasca. Tratamentul se aplica o perioada nedeterminata de timp, deoarece daca il oprim caderea parului se reia. Cel mai bine raspunde zona de crestet a capului si mai putin cea frontala.

Finasterida este un inhibitor al enzimei care produce dehidrotestosteron. Ea stopeaza caderea parului si pe alocuri stimuleaza cresterea parului in zonele deja afectate. Atat zona fruntii cat si vertexul raspund bine la tratament. Si aceast tratament trebuie urmat timp indefinit pentru ca altfel caderea se reia.

Efectul advers cel mai intalnit la finasterida este scaderea libidoului. In plus, se pare ca, desi scade riscul total de cancer de prostata, finasterida este vinovata de o crestere a incidentei unui cancer aparte de prostata, ceva mai sever. De asemenea s-a semnalat o scadere a fertilitatii in timpul si in primele luni dupa tratament.

Alte solutii de tratament sunt date de medicamente ca spironolactona sau dutasteride, prostaglandine aplicate local.

Transplantul de par e o solutie optima cu conditia sa existe suficiente fire de par pentru acesta. Se prefera transplantul sub forma minigrefelor de piele din zone donoare sigure cum ar fi cea occipitala. Oricum, asteptarile nu trebuie sa fie mari si tehnica necesita multa rabdare.

Nu putem prevede cum va evolua caderea parului. La unii barbati pierderea este galopanta si totala, la altii exista o perioada de cadere accentuata dupa care se opreste si nimic nu se mai schimba la nivelul podoabei capilare.

Solutia pentru a scapa de aceasta problema este sa o tratam constant. Probabil cel mai usor de urmat tratament este cel cu minoxidil. Reclamele promit multe cai de tratament, arata poze optimiste inainte si dupa tratament. Medicii nu va pot spune nimic despre ele. Nu sunt consemnate in niciun tratat sau studiu clinic, nu le cunoastem nici macar compozitia.

Daca va ingrijoreaza alopecia, adresati-va medicului, mai ales daca ceva pare in neregula la nivelul scalpului si cauza caderii poate fi alta.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului