Boli

#omicron #coronavirus #antivirale #ministerul sanatatii #tratament

Esti infectat cu Omicron? Ce medicamente NU trebuie sa iei. Iti fac mai mult rau decat bine

Odata infectat cu noul coronavirus este important sa se administreze cat mai rapid tratament cu antivirale orale, anunta Ministerul Sanatatii.

Antiviralele orale trebuie administrate cat mai rapid posibil, inainte ca virusul sa cauzeze leziuni ale tesuturilor si organelor. Rolul antiviralelor este de a bloca activitatea si replicarea virusului.

Antiviralele se administreaza oral, in functie de recomandarile medicilor si de gravitatea afectiunilor, pentru o perioada de cateva zile. Antiviralele administrate pe cale orala sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19, se arata intr-o informare transmisa de Ministerul Sanatatii.

Tratamentul se administreaza insa numai la recomandarea medicului de familie, sau medicului specilist. In plus, acesta trebuie administrat cat mai repede posibil dupa diagnosticul cu Covid-19 si nu mai tarziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au transmis informatii despre Favipiravir, Paxlovid, Molnupiravir, dar si atentionari referitoare la Umifenovirul (Arbidol).

Favipiravir

Favipiravir este utilizat in tratamentul infectiei cu virusul SARS-CoV-2 la adulti cu forme usoare sau medii ale COVID-19. Favipiravir reduce durata excretiei virale la nivel respirator, precum si durata si intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fara a reduce insa mortalitatea si spitalizarea in sectiile de ATI. Sunt atentionari cu privire la riscul de teratogenicitate al Favipiravir.

Cand nu trebuie sa iei Favipiravir

Astfel, medicamentul este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide. Femeile de varsta fertila trebuie sa utilizeze metode de contraceptie foarte eficace in timpul tratamentului si cel putin 7 zile dupa oprirea acestuia. In situatia in care pacientele suspecteaza faptul ca sunt gravide, se va efectua un test de sarcina pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, inainte de initierea tratamentului. In cazul aparitiei unei sarcini, pacientele trebuie sa intrerupa tratamentul cu Favipiravir si sa consulte imediat medicul. Favipiravir nu se administreaza femeilor care alapteaza, daca acestea nu doresc sa opreasca alaptarea. Barbatii activi sexual trebuie sa foloseasca prezervative pe durata tratamentului si timp de cel putin 7 zile dupa intreruperea acestuia. In plus, partenerele pacientilor barbati trebuie sa utilizeze metode eficace de contraceptie, atat pe durata tratamentului, cat si timp de 7 de zile dupa intreruperea acestuia. De asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat in aceasta perioada. Pacientii nu trebuie sa doneze sange in timpul tratamentului precum si timp de cel putin 7 zile dupa intreruperea tratamentului cu Favipiravir. Pacientii barbati nu trebuie sa doneze sperma in timpul tratamentului precum si timp de cel putin 7 zile dupa intreruperea tratamentului.

Efecte adverse

Favipiravir prezinta risc de crestere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) si de afectare hepatica, precum si risc de hiperuricemie: Favipiravir este contraindicat in insuficienta hepatica severa si insuficienta renala severa. Pacientii trebuie sa fie atenti la aparitia unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatica indusa medicamentos: oboseala, lipsa poftei de mancare, disconfort abdominal in partea dreapta a abdomenului, urina de culoare inchisa sau icter. Se va intrerupe utilizarea de favipiravir in cazul aparitiei acestor simptome. Se recomanda prudenta pacientilor cu hiperuricemie sau antecedente de guta, precum si in timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenta metabolismul si eliminarea acidului uric. In cazul pacientilor care utilizeaza medicamentul antidiabetic Repaglinida, Favipiravir se va utiliza cu precautie deoarece asocierea poate duce la aparitia reactiilor adverse la Repaglinida.

Paxlovid

Paxlovid este o combinatie terapeutica (ce cuprinde medicamentele numite Nirmatrelvir si Ritonavir) autorizata de EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) doar pentru tratamentul formelor usoare sau moderate de COVID-19 la adultii care prezinta un risc crescut de a evolua catre o boala severa si deces, si care nu necesita oxigen suplimentar.

Cand nu trebuie sa iei Paxlovid

Paxlovid nu este autorizat pentru: tratamentul pacientilor care necesita spitalizare avand o forma grava sau critica de COVID- 19; prevenirea COVID-19 atunci cand ai venit in contact apropiat cu o persoana diagnosticata cu COVID-19; utilizare mai mult de cinci zile consecutive.

Efecte adverse

Reactiile adverse posibile ale Paxlovid includ tulburari ale gustului, diaree, cresterea tensiunii arteriale si mialgii (dureri musculare). Daca in timpul tratamentului apar simptome noi, trebuie sa anunti imediat medicul de familie. Exista date clinice limitate disponibile pentru Paxlovid. De aceea, este posibil sa apara evenimente adverse grave si neasteptate care nu au fost raportate pana acum la utilizarea de Paxlovid. Nirmatrelvir si Ritonavir, cuprinse in Paxlovid, pot interactiona, de asemenea, cu alte medicamente, fapt care poate conduce la reactii adverse grave sau care poate pune viata in pericol. Ar trebui sa prezinti medicului lista completa a medicamentelor pe care le iei zilnic pentru alte afectiuni, inclusiv medicamente fara prescriptie medicala sau suplimente alimentare pe baza de plante, pentru ca acesta sa poata hotari daca Paxlovid poate fi administrat in siguranta.

Molnupiravir

Molnupiravir (Lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor usoare pana la moderate de COVID-19 la adultii care prezinta un risc ridicat de progresie catre forme severe de boala si deces.

Cand nu trebuie sa iei Molnupiravir

Molnupiravir nu este autorizat pentru: utilizare la pacientii cu varsta sub 18 ani, tratamentul pacientilor care necesita spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacientii cu forme severe de COVID- 19, utilizare mai mult de cinci zile consecutive, prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit in contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.

Medicamentul este contraindicat in sarcina si in perioada de alaptare. Femeile si barbatii aflati la varsta fertila care au primit Molnupiravir vor fi consiliati in privinta aplicarii unor metode contraceptive eficiente.

Umifenovir – medicamentul pe care sa nu-l iei sub niciun chip

Ministerul Sanatatii a transmis atentionari importante cu privire la Umifenovirul (Arbidol), care este un antiviral activ in gripa, utilizat in Rusia si China, a carui eficienta in COVID-19 nu a fost demonstrata prin studii stiintifice.

UMIFENOVIRUL NU ESTE AUTORIZAT in Uniunea Europeana si nici de catre Agentia Nationala a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat in farmacii. In tara noastra a fost folosit sporadic fiind achizitionat din fostul spatiu sovietic. MS mentioneaza ca pe lânga absenta datelor de eficienta in COVID-19, procurarea pe cale neoficiala a acestui medicament si utilizarea lui fara prescriptie medicala presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare si de transport, scrie Mediafax

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare