Boli

# Ziua Internationala a Cafelei # retete cafea #cafea #beneficii cafea

Este demonstrat: Cafeaua iti prelungeste viata!

Astazi este Ziua Internationala a Cafelei, asa ca va propunem sa o sarbatorim asa cum trebuie, mai ales ca beneficiile pe care le are asupra sanatatii sunt nenumarate si deloc de neglijat! Dupa ce trecem in revista proprietatilei cafelei, la sfarsitul articolului, ti-am pregatit si doua retete cu cafea de-a dreptul delicioase!

Consumul de cafea este asociat cu un risc scazut de mortalitate, conform unui studiu, prezentat in cadrul Congresului Societatii Europene de Cardiologie, citat de Asociata Romana a Cafelei.

In cadrul studiului la care au luat parte 20.000 de participanti din Spania, cu varsta medie de 37 de ani, timp de 10 ani, specialistii au descoperit ca persoanele care au consumat cel putin 4 cesti de cafea pe zi aveau un risc de mortalitate cu 64% mai scazut decat cele care nu consumasera niciodata sau aproape niciodata cafea. Fiecare doua cesti de cafea consumate in plus reduc riscul de mortalitate cu 22%.

Studiul a evidentiat o legatura directa intre consumul de cafea si varsta – pentru cei care aveau peste 45 de ani, consumul celor doua cesti aditionale de cafea reduce riscul cu 30%.

Cafeaua si bolile cardiovasculare

Studiile mai arata ca trei-cinci cesti de cafea consumate pe zi pot reduce riscul mortalitatii bolilor  cardiovasculare (CVD) cu pana la 21%, conform cercetarilor prezentate intr-un raport al EuroPRevent, publicat de ISIC, organizatie non-profit dedicata derularii de studii privind legatura dintre „cafea si sanatate”.

Concluzia este importanta, dat fiind ca boala coronariana si accidentul vascular cerebral raman principalele cauze de deces in Europa, respectiv 51% dintre decesele inregistrate la femei si 42% la barbati. 

Cafeaua si cancerul

Cafeaua nu doar ca prelungeste viata, dar imbunatateste si calitatea acesteia. Cafeaua contine o varietate de compusi naturali care sunt in prezent studiati pentru potentialul lor anti-cancerigen. Studiile au aratat ca reduce riscul de aparitie a cancerului la ficat.

“De exemplu, se poate actiona asupra enzimelor hepatice care elimina substantele cancerigene”, conform dr. Stephen Hursting, cercetator la Universitatea din Carolina de Nord Chapel Hill, citat de Asociatia Romana a Cafelei. “Inca nu este posibila determinarea cantitatii sau a modului de preparare care ofera o protectie optima, deoarece cafeaua este consumata in o varietate de moduri.”

Cafeaua si diabetul

Un alt raport, de data aceasta efectuat de Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC), arata ca un consum regulat, moderat - de trei-patru cesti de cafea pe zi - poate reduce riscul cu 25% unei persoane de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Retete cu cafea

Asa cum ti-am promis, pentru ca astazi este Ziua internationala a Cafelei, iti propunem doua retete delicioase cu cafea!

1. Cafea de iarna

Sursa reteta: countryliving.com

Ingrediente:

  •  
  • 3 cani cu lapte (aproximativ 600 ml)
  • 1 cana cu boabe de cafea intregi (aproximativ 70 g)
  • 2 batoane de scortisoara
  • 4 boabe de cardamom
  • ¼ cana cu miere
  • 2 linguri de rom

Mod de preparare:

1. Se pun laptele si boabele de cafea zdrobite intr-o cratita. Se incalzeste amestecul la foc mic, pentru aproximativ 7 minute. Se ia cratita de pe foc si se lasa boabele de cafea in lapte timp de 15 minute.

2. Se strecoara amestecul de cafea si se transfera intr-un blender. Se pun deoparte boabele de cafea zdrobite. Se adauga batoanele de scortisoara, cardamom si mierea peste laptele strecurat. Se amesteca la viteza mare, pentru aproximativ 30 de secunde, pana cand condimentele sunt macinate grosier.

3. Se strecoara amestecul rezultat inapoi in cratita, iar condimentele ramase se arunca. Reincalziti cafeaua condimentata la foc mediu-ridicat pana cand amestescul este fierbinte, aburind. Dupa preferinte, se mai poate adauga rom. Se toarna in cesti si se serveste fierbinte!

 

2. Cotlet de vita in crusta picanta cu cafea

Sursa reteta: foodnetwork.com

Ingrediente:

  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 bucati de cotlet de vita fara os
  • 1/2 lingura de zahar brun
  • 1/2 lingura sare roz de Himalaya
  • 1/2 lingura piper negru proaspat macinat
  • 1/2 lingura fulgi de chili
  • 1/2 lingura de cafea macinata
  • 1/2 lingura de usturoi granulat
  • 1/2 lingura boia de ardei afumata

 

Mod de preparare:

  1. Intr-un bol, puneti urmatoarele condimentele: zaharul, sarea, piperul negru, fulgii de chili, cafeaua macinata, usturoiul granulat si boiaua de ardei afumata si se amesteca bine.
  2. Ungeti cele doua bucati de carne cu uleiul de masline, apoi tavaliti-le prin amestecul de condimente astfel incat sa se formeze un invelis. Carnea trebuie lasata timp de 2 ore pentru ca toate aromele condimentelor sa se intrepatrunda bine.
  3. Pentru aceasta friptura aveti nevoie de un gratar cu capac unde veti face jarul de carbuni.
  4. Pentru a obtine crusta perfecta trebuie sa aveti o portiune din gratar foarte bine incinsa unde puneti carnea si lasati-o cate 2 minute pe fiecare parte. Dupa ce s-a rumenit, mutati cele doua bucati de carne pe partea mai putin incinsa a gratarului, puneti capacul si lasati-o sa se coaca timp de 20 de minute.
  5. Inainte de a taia friptura, lasati-o sa se raceasca timp de 10 minute.
  6. O puteti servi alaturi de o salata verde.

Pofta buna!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare