Boli

#eruptii cutanate contagioase #eruptii cutanate #copilarie

Eruptii cutanate contagioase in copilarie

Eruptiile cutanate sunt extrem de frecvente in randul copiilor. Nu exista copil care sa nu fi avut cel putin o eruptie cutanata, fie de cauza alergica, fie infectioasa. Este important ca eruptiile sa fie diferentiate in functie de cauza, astfel incat sa se aplice tratamentul potrivit. Doar medicul copilului este in masura a stabili diagnosticul, dar si tu ca parinte este bine sa cunosti cateva idei despre formele mai des intalnite de eruptii si cum se caracterizeaza fiecare.

Cauze infectioase

Rujeola

Rujeola sau pojarul se manifesta prin papule mari, roz-rosiatice, plate, care apar initial in zona urechilor, iar apoi se extind pe gat, trunchi si articulatiile membrelor. Eruptia apare dupa 3-4 zile de febra inalta (39-40 de grade Celsius) si manifestari de raceala (dureri in gat, tuse, ochi inlacrimati). Febra creste in momentul declansarii eruptiei si scade pe masura ce petele se extind pe tot corpul.

Rubeola

Rubeola sau pojarelul se caracterizeaza prin papule mici, plate, de culoare roz-pal, care se raspandesc cu repeziciune pe tot corpul, mai dese pe torace. Febra e mica sau lipseste, nu sunt simptome de raceala, dar se maresc ca volum ganglionii din zonele laterale ale gatului si cefei. Este una dintre cele mai usoare boli ale copilariei.

Varicela

Varicela sau varsatul de vant se manifesta prin vezicule separate, distincte, care seamana cu picaturile de roua. De obicei, eruptia provoaca prurit (mancarime). Daca sunt scarpinate, aceste vezicule se sparg in varf, unde se acumuleaza lichid galbui, seros. Veziculele apar in valuri succesive, pe fata si corp, inclusiv pe scalp si pe mucoase (gura, ochi, organe genitale). Febra este prezenta in primele zile de eruptie. Veziculele se usuca treptat, lasand cruste si pete maronii care dispar cu timpul.

Scarlatina

Scarlatina e caracterizata de o eruptie cu papule mici ca o gamalie, rosiatice, dispuse pe zone cu piele rosie, indeosebi zonele calde si umede ale corpului (spate, axile, regiunea inghinala). Bubitele sunt aspre la pipait. Copilul se simte rau cu 24 de ore inaintea eruptiei, avand de obicei febra, dureri de cap, dureri in gat, varsaturi.

Cauze neinfectioase

Sudamina

Sudamina sau roseata de caldura apare la copii in timpul anotimpului cald sau cand sunt imbracati foarte gros in anotimpul rece. Eruptia incepe pe gat si la ceafa si consta in mici papule roz-rosiatice, grupate in placarde, dintre care unele se transforma in vezicule. Copilul nu face febra, nu prezinta nicio modificare a starii de sanatate si nu este deranjat de eruptie.

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec sau eritemul fesier apare in zona perineo-fesiera si genitala din cauza contactului prelungit al pielii delicate a sugarului cu urina si materii fecale. Se manifesta prin papule rosiatice de diferite dimensiuni sau placarde de piele rosie, aspra. Daca eritemul este sever, pot aparea zone cu ulceratii din cauza suprainfectiei bacteriene. in acest caz este nevoie sa va adresati medicului pentru tratament.

Dermatita de contact

Dermatita de contact sau eczema atopica consta in placarde rosii uscate, care apar si dispar. Afectiunea apare pe fond alergic si poate deveni cronica. Leziunile sunt uscate, descuamate, pruriginoase. La sugar, pot aparea eczeme pe obraji, iar dupa un an, in plicile cotului sau in spatele genunchiului. Leziunile pot fi foarte grave si necesita tratament medical de specialitate.

Urticaria

Tot pe fond alergic poate aparea si urticaria. Se manifesta prin bubite proeminente, rosii, cu varful albicios, raspandite neuniform pe corp. Ele apar de obicei cand consuma un aliment la care este alergic si produc mancarime. Insa copilul nu face febra si nu are alte semne de boala.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare