Boli

#sanatate #epuizare caldura #dezhidratare

Epuizarea cauzata de caldura

Tranpiratie in exces, lesin, greata, ameteala, puls marit sau oboseala sunt doar cateva dintre simptomele alarmante cauzate de expunerea prelungita la temperaturi ridicate. Netratata corespunzator, epuizarea cauzata de caldura poate duce la accident vascular cerebral.

Ce este epuizarea cauzata de caldura

Epuizarea cauzata de caldura se caracterizeaza prin transpiratie excesiva si puls rapid ca rezultat al supraincalzirii corpului. Printre cauzele acestei probleme medicale se numara expunerea la temperaturi ridicate, in special atunci cand sunt combinate cu umiditate mare si activitate fizica intensa.

Fara tratament prompt, epuizarea cauzata de caldura duce la accident vascular cerebral, o problema care poate pune viata in pericol.

Simptomele epuizarii cauzate de caldura

Semnele si simptomele epuizarii cauzate de caldura pot aparea spontan sau in timp, in special asociate cu perioade lungi de exercitii fizice. Printre simptome se numara:

piele rece si umeda

transpiratie abundenta

lesin

ameteala

oboseala

puls rapid

tensiune scazuta

crampe musculare

greata

dureri de cap.

Cand sa mergi la medic

Daca crezi ca te confrunti cu epuizarea cauzata de caldura este indicat sa opresti orice activitate si sa te odihnesti, sa te muti intr-un loc mai racoros si sa consumi multa apa.

Discuta cu medicul daca simptomele se agraveaza in decursul unei ore. Mergi de urgenta la spital daca temperatura corpului atinge 40 de grade.

Cauzele epuizarii produse de caldura

Temperatura corpului combinata cu temperatura mediului inconjurator rezulta in temperatura interna a corpului. In aceste conditii, organismul trebuie sa regleze acest surplus de temperatura. In sezonul cald, principala metoda prin care organismul se racoreste este transpiratia.

Insa, atunci cand temperaturile ridicate din mediul inconjurator sunt combinate cu activitatile fizice solicitante, organismul intampina probleme in a se racori.

Pe langa temperaturile ridicate si activitatile solicitante, epuizarea poate aparea si in urma deshidratarii, a consumului de alcool si a purtarii de haine prea groase.

Cum sa previi epuizarea cauzata de caldura

Poarta haine racoroase, deschise la culoare si din materiale naturale. Purtarea de haine stramte si inchise la culoare impiedica corpul sa respire si inhiba evaporarea transpiratiei.

Evita arsurile solare. Daca petreci mult timp in soare, nu uita sa folosesti creme si lotiuni cu factor de protectie, ochelari de soare si palarii.

Stai in locuri racoroase. In perioadele caniculare este foarte important sa stai in incaperi racoroase, cu aer conditionat.

Consuma multe lichide. Un organism hidratat isi va mentine mult mai usor temperatura ideala. Este astfel indicat sa consumi multe lichide, in special apa.

Ai grija la medicamente. Discuta cu medicul despre riscurile anumitor medicamente si modul in care acesteaa reactioneaza la caldura.

Evita locurile calduroase. In zilele caniculare, temperatura din masina poate creste cu 20 de grade in doar 10 minute. Inainte de a pleca la drum, racoreste bine masina. Nu lasa niciodata copii, animale sau alte persoane in masinile inchise parcate la soare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare