Boli

#fumat #cancer cavitatea bucala #control stomatologic #cancer oral

Implicatiile fumatului in sanatatea oro-dentara

Fumatul, un viciu care ucide o persoana pe ora in SUA si din cauza cancerelor orale, pune o multime de probleme sanatatii generale si a cavitatii bucale.

Si nu este doar atat!

Fumatul scurteaza viata in medie cu 14 ani, introduce prin inhalarea fumului de tigara aproximativ 4 500 de substante chimice nocive la fiecare puf, ingalbeneste si pateaza dintii si degetele prin gudroanele continute, scade vascozitatea salivei si favorizeaza depunerea tartrului dentar si aparitia parodontozei cu pierderea dintilor, favorizeaza aparitia sialozelor si a cancerelor orale, a limbii negre paroase si a respiratiei urat mirositoare, intarzie vindecarea plagilor si a afectiunilor parodontale si reduce durata efectelor tratamentelor cosmetice, in special al albirii dentare.

Fumatul produce aproximativ 75% din cancerele de limba, planseu si esofag, cancere care de cele mai multe ori evolueaza insidios cu simptomatologie nespecifica si prognostic prost.

Recomandarea nr.1 ar fi abandonarea acestui viciu, prin orice metoda: plasturi, vaccin, inlocuirea cu tigara electronica, etc. Chiar si reducerea semnificativa a numarului de tigari ar fi benefica.

Apoi ar fi indicata evitarea asocierii tigara-alcool, care este cauza principala a parodontopatiilor si a cancerelor orale, clatirea energica a gurii cu apa dupa fumat, pentru curatirea dintilor si a mucoaselor de gudroanele din tutun dar si pentru fluidificarea salivei si scaderea ph-ului bucal. Pentru aceasta se pot administra si drajeuri sau geluri cu aplicare pe mucoase (Dry Mouth). Efecte similare de stimulare a secretiei salivare si curatire are si consumarea de guma de mestecat cu xylitol.

Periajul dintilor si mucoaselor, de preferat cu o periuta electrica cu afisarea timpului periajului ce trebuie sa fie min 2-3 minute este absolut necesar dimineata si seara.O pasta de dinti speciala, care sa asigure o buna curatare a dintilor, eventual cu efect de albire si de indepartare a halenei tabagice, o ata dentara fluorurata si o apa de gura (Listerine Cool Mint, Air Lift) n-ar trebui sa lipseasca unui fumator. Sunt recomandate si spray-urile bucale (BreathRX, Bio Fresh) pentru indepartarea halenei bucale.

Protejarea buzelor cu balsamuri sau creme, consumul de fructe colorate, care sa contina vitamina A cu rol in refacerea mucoaselor si tegumentelor, reduc riscul de cancer de buza, ata de des intalnit la fumatori.

Controalele stomatologice periodice sunt imperios necese fumatorilor, atat pentru profilaxia periodica care indeparteaza tartrul si pigmentatiile inestetice ce favorizeaza parodontopatiile, dar si pentru depistarea precoce a leziunilor carioase si a celor precanceroase.

Se mai recomanda consumul de apa (minim 2l/z)i si de legume si fructe care pe langa curatirea mecanica, aduc si un aport vitaminic si mineral necesar sanatatii oro-dentare.

Daca aveti intrebari legate de sanatatea oro-dentara le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu prin postarea unui comentariu la acest articol.


Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare