Boli

# caccin coronavirus #efecte secundare #vaccin

Efecte secundare dupa vaccinarea anti Covid. Cand trebuie sa-ti faci griji

Dupa vaccinarea impotriva coronavirusului pot aparea reactii adverse. Cele mai multe sunt reactii adverse usoare precum roseata si durere la locul injectarii, dureri de cap, frisoane sau febra. Mai rar apar insa complicatii mai severe.

Efectele secundare pot fi resimtite dupa 24 de ore sau chiar trei zile de la vaccinare si, de regula, dispar dupa aproximativ doua zile. Iata insa cand este cazul sa-ti faci griji in ceea ce priveste aparitia efectelor adverse, potrivit specialistilor.

"Procentul de reactii adverse apare la vaccinurile cu ARN mesager un pic mai intens la a doua doza fata de prima dar daca cineva nu are reactie adversa la prima doze e foarte putin probabil sa aiba vreo reactie la a doua. Pe de alta parte, la AstraZeneca este invers. Daca apar, reactiile adverse se produc mai degraba la tineri si mai degraba la prima doza, nu la a doua. Reactiile adverse sunt mentionate pe prospect si acolo sunt puse in functie de procentul de aparitie. E foarte posibil sa nu fie neaparat prezent", a explicat pentru Ziare.com medicul Sandra Alexiu, sefa Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti Ilfov.

Medicul a mai precizat ca in cazul vaccinurilor impotriva noului coronavirus, reactiile adverse sunt o idee mai intense decat in cazul vaccinurilor cunoscute deja, acest lucru fiind dat de elementul de noutate.

"Metoda de sinteza a vaccinului presupune un vector viral care inseamna macar o reactie locala, ceva mai intensa decat la vaccinurile cu sinteza obisnuita deja cunoscute din istoria vaccinurilor", a precizat medicul.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare