Boli

#raze x #radiatii #radiere #radiografie

Efecte nocive ale razelor X

Razele X sunt radiatii electromagnetice care permit vizualizarea organelor in scopul diagnosticarii unor afectiuni. Beneficiile medicale ale acestor raze sunt incontestabile. Totusi, investigatiile care folosesc aceasta tehnologie reprezinta principala sursa de iradiere a populatiei. In cantitati mari, razele X au efecte extrem de grave pentru organismul uman.
 

Ce sunt razele X

 

Razele X, sau radiatiile X, sunt o forma de radiatii electromagnetice. Acest tip de raze mai sunt cunoscute si sub numele de radiatii Rontgen, dupa numele lui Wilhelm Conrad Rontgen. Acesta a descoperit aceste raze, pe care le-a numit X, deoarece erau necunoscute pana atunci.

Tehnologia care foloseste raze X   ii ajuta pe medici sa vada anumite organe din interiorul organismului uman. Aceste organe sunt observate foarte usor cu ajutorul razelor X. De asemenea, cu ajutorul raxelor X modificate se pot observa si plamanii, vasele de sange sau intestinele.

Investigatiile cu raze X sunt usor de realizat si nedureroase. Razele X patrund in organism si sunt absorbite in cantitati diferite, in functie de densitatea organului prin care trec. Pe radiografiile cu raze, organele cu densitate mare, precum oasele, se vad intr-o nuanta de alb. Organele mai putin dense, precum plamanii, sunt reprezentate in nuante inchise. Grasimea si muschii au tonuri de gri.

 

Cum au fost descoperite razele X

 

Razele X au fost descoperite de Wilhelm Rontgen in 1895. Prima fotografie cu razele X infatiseaza mana sotie sale. In radiografie sunt sunt reprezentate oasele si verigheta. In aceea perioada, descoperirea lui Roentgen a creat senzatie. Oamenii foloseau razele X mai mult in scopuri artistice, decat medicale. Pentru descoperirea sa, Wilhelm Roentgen a primit premiul Nobel in anul 1901. De la descoperirea lor, razelel X au devenit un aliat de nadejde al medicilor are le folosesc ca instrument de diagnosticare.

 

Pentru ce folosim razele X

 

Tehnologia cu raze X este folosita pentru a examina anumite parti ale corpului. Razele X sunt folosite in special pentru radiografiera oaselor si dintilor. Fracturile, infectiile sau cariile se vad foarte clar in radiografiile cu raze X. Radiografiera incheieturilor poate arata si prezenta artritei, iar unele tipuri de raze X pot masura densitatea oaselor. De asemenea, razele X pot arata tumorile canceroase de la nivelul oaselor.

Investigatiile cu raze X sunt folosite si pentru a detecta infectiile plamanilor. Afectiuni precum pneumonia, tuberculoza sau cancerul se pot vedea cu ajutorul unei radiografii. Mamografia este o investigatie speciala cu raze X care examineaza tesutul mamar. Afectiuni cardiace, precum marirea volumului inimii, pot fi detectate cu ajutorul investigatiilor cu raze X. Si afectiuni ale tractului digestiv pot fi detectate cu ajutorul razelor X.

 

Efectele adverse ale razelor X

 

Razele X sunt din ce in ce mai folosite in medicina pentru diverse investigatii. In doze mari insa, aceste investigatii pot avea efecte nocive asupra organismului uman. Este indicat ca investigatiile cu raze X sa fie facute cat mai rar si doar atunci cand au fost epuizate celelalte tipuri de investigatie.

Tinta preferata a razelor X este ADN-ul. Efectele pot apara in intervale diferite, de la cateva ore, pana la zile, saptamani sau chiar ani. Organismul uman suporta dozele mici de raze X, insa cantitatile mari produc grave deficiente celulare. Razele X produc radiatii care afecteaza pielea, ochii, sangele sau organele reproducatoare. Aceste raze pot produce mutatii genetice si favorizeaza aparitia cancerului. Cancerul apare de obicei in urma expunerii la cantitati mari de raze X.

Expunerea la cantitati mari de raze X poate duce la tulburari de pigmentare, atrofie, scleroza cutanata, conjunctivita, cataracta, pierderea parului si diverse forme de cancer. Razele X au un efect negativ asupra femeilor insarcinate. Pot aparea deformari ale corpului fatului sau afectiuni grave care pot periclita viata copilului.

 

Tipuri de investigatii cu raze X

 

Radiografiile, tomografiile computerizate, mamografiile, urografiile sau fluoroscopiile sunt investigatii medicale care utilizeaza raze X. Radiografia este investigatia cea mai putin iradianta. Unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism este millisievert (mSv).

Doza maxima admisa de radiatii acumulate pe durata unui an nu trebuie sa depaseasca 20 mSv. Cantitatea de radiatii emise de o radiografie pulmonara este de 0,1-0,6 mSv. O radiografie dentara are o doza de radiatii de 0,02 mSv.

Radioscopia echivaleaza cu zece radiografii pulmonare. In cazul mamografiei, doza de radiatii este de 1-2 mSv, iar in cazul unei densitometrii osoase doza este de 0,01-0,05 mSv.

 

Cui sunt interzise investigatiile cu raze X

 

Pe toata perioada sarcinii, femeile gravide nu trebuie expuse la radiatii. In caz contrar, dezvoltarea normala a fatului poate fi compromisa. Radiatiile duc la modificarea ADN-ului si la distrugerea celulelor. In urma radierii cu raze X creste riscul de avort spontan, de malformatii congenitale sau anomalii cerebrale, precum retard mintal. De asemenea, expunerea gravidei al raxe X poate duce la aparitia in copilarie a leucemiei sau a diverselor tipuri de cancer. 

Copiii si tinerii sunt alte categorii de pacineti care nu au voie sa se expuna radiatiilor X. Acestia se afla in perioada de crestere. Astfel, iradiatiile le pot influenta dezvoltarea. Glandele sensibile la radiatii precum glanda tiroida, glanda hipofiza, pituitara, gonadele, ovarele, globii oculari pot fi grav afectate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare