Boli

#apendicita #peritonita #burta

Durerile de burta, simptome ale apendicitei?

O treime din persoanele care ajung la spital cu dureri de burta , sufera de fapt de apendicita . In ciuda faptului ca noi toti am invatat ca apendicita este de fapt semnalata de prezenta unei dureri in partea dreapta a abdomenului, lucrurile nu stau chiar asa.


Este foarte adevarat ca durerile abdominale din partea dreapta sunt un simptom frecvent al apendicitei, insa acesta nu se afla printre primele care apar.


In general, apendicita este prevestita de dureri difuze in jurul ombilicului sau in cosul pieptului. In plus, daca aceste dureri sunt combinate cu febra, diaree, greata,  varsaturile si durerile accentuate in partea dreapta la depunerea efortului (alergare si uneori chiar si mers in pas usor), atunci este recomandat sa mergi de urgenta la spital si sa ii explici medicului in amanunt tot ce te deranjeaza.


In pericol de a avea probleme cu inflamarea apendicului sunt persoanele cu varste intre 9 si 30 de ani, apendicita fiind denumita si „boala tineretii”.


Cum de diagnosticheaza apendicita


Atunci cand un pacient se prezinta la spital acuzand dureri abdominale , medicul trebuie il  examineze si sa ii puna o serie de intrebari. In prima instanta, medicul va inspecta pacientul pentru a depista o eventuala eruptie. In mod normal se palpeaza intreg abdomenul pentru a descoperi care sunt zonele dureroase si daca intr-adevar este vorba despre apendicita.


Totodata, o alta metoda prin care se poate diagnostica apendicita este apasarea profunda si apoi eliberarea brusca. In cazul in care aceasta examinare produce pacientului o durere de scurta durata in zona respectiva, exista o dovada a prezentei apendicitei.  De asemenea, palparea fosei iliace drepte si recomandarea pacientului de a ridica si intinde membrul inferior drept este un semn al apendicitei daca bolnavul intampina o durere abdominala in acel moment.


Mai mult decat atat, apendicita se manifesta printr-un abdomen rigid fara mobilitate cu miscarile respiratorii.


Complicatii


Cea mai periculoasa complicatie produsa de un apendice inflamat este peritonita . Aceasta consta mai exact in ruperea apendicelui si, astfel, in imprastierea puroiului in cavitatea abdominala. In urma peritonitei, durerea de generalizeaza in abdomen, varsaturile devin constante, iar temperatura corpului ajunge la 40 de grade. In caz de peritonita, interventia chirurgicala este absolut necesara si urgenta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului