Boli

#artroscopie #articulatie #chirurgia umarului #Dr. Marius Negru #cot #ortopedie #umar #durere #diagnosticare gradini #ortopedie dento-faciala

Durerea de umar – de ce ma doare umarul si cum sa aleg un specialist?

Umarul este cea mai mobila si complexa articulatie din corpul uman. Mobilitatea mare a umarului este posibila datorita configuratiei osoase si a numarului mare de ligamente si muschi care participa la miscare.

 

In majoritatea serviciilor de ortopedie - traumatologie din lume, umarul a fost pana de curand o articulatie putin inteleasa si tratata ca atare. Iar asta in ciuda faptului ca umarul este articulatia cea mai frecvent dislocata si una dintre cele mai frecvent afectate din cauza traumatismelor sportive.

Informatii utile si extrem de relevante despre durerile de umar si despre ce este ideal sa facem atunci cand le simtim, ne aduce Dr. Marius Negru FRCS, FEBOT – chirurg ortoped exclusiv de umar si cot in cadrul lantului de clinici Ortokinetic, coordonatorul unei echipe formate din cinci medici ortopezi de renume https://www.ortokinetic.ro/echipa-ortokinetic.

„Nu putem vorbi despre o singura articulatie, ci despre un complex de patru sau cinci articulatii diferite, care actioneaza sinergic pentru a produce miscarea. Fiecare dintre aceste articulatii contribuie la miscarea bratului ceea ce inseamna ca miscarea normala si fara durere presupune functionarea perfecta a acestui mecanism biologic extrem de complex.

Complexitatea umarului si numarul mare de structuri care participa la stabilitatea si mobilitatea acestuia constituie tot atatea cauze care pot duce la durere si mobilitate anormala.”, explica expertul din cadrul Ortokinetic.

Curiozitatea de a ne uita in interiorul corpului uman a fost una dintre cele mai mari dorinte ale oamenilor de-a lungul timpului. Inventarea becului de catre Edison in 1897 a dus la aparitia laparoscopului in 1910. Inventia luminii reci de catre Hopkins in 1960 a dus la dezvoltarea artroscopului. In 1980 artroscopia umarului a inceput sa prinda contur dar, pana in 2000, o gama limitata de proceduri au putut fi efectuate. Din fericire, in ultimii 20 de ani, datorita progresului tehnologic si al biotehnologiei, posibilitatile de tratament au explodat si numarul afectiunilor care pot fi tratate minim invaziv a crescut constant. Dr Marius Negru FRCS, FEBOT, chirurg ortoped exclusiv de umar si cot Ortokinetic: „O serie de afectiuni netratabile pana in urma cu 10 ani beneficiaza in prezent de tratamente moderne minim invazive cu rezultate spectaculoase. Vorbim aici de stabilizarea umarului cu transferul coracoidei pentru instabilitate (Latarjet artroscopic) sau de reconstructia capsulei superioare pentru rupturile de coafa rotatorie considerate pana nu demult ireparabile.”, subliniaza medicul.

In tarile unde bugetul sanatatii a permis, toate aceste tehnici au fost intens popularizate, chirurgii ortopezi au beneficiat de o pregatire si de o dotare tehnica corespunzatoare ducand la aparitia chirurgiei umarului ca si subspecialitate in cadrul ortopediei. In multe alte locuri din lume insa tratamentele au evoluat foarte putin, iar chirurgii ortopezi se vad in situatia de a se instrui singuri sau de a se limita la tratamente invechite. „Daca ne gandim si la lipsa unui sistem de asigurari de sanatate, care sa poata face accesibile aceste echipamente si implante scumpe, vedem de ce multe dintre afectiunile umarului raman nediagnosticate si tratate in mod arhaic, cu rezultate mult inferioare.”, adauga Dr. Marius Negru.

Care sunt cauzele durerilor de umar?

Patologia umarului este strans legata de varsta pacientului. „Daca ne referim la pacienti tineri si adolescenti, aici instabilitatea si leziunile legate de patologia labrului articular predomina. Pacientii de varsta medie (30-60 de ani) sufera in principal din cauza leziunilor de coafa rotatorie si a degenerarii tendoanelor. La cei de peste 60 ani, modificarile artrozice tind sa fie principala sursa de durere si limitare a miscarii, iar ruptura tendoanelor este prezenta la majoritatea populatiei.”, subliniaza expertul din cadrul Ortokinetic.

Orice traumatism insotit de durere si limitarea miscarii poate sugera o fractura. In acest caz, o radiografie de umar este primul pas spre diagnostic. „Daca dupa ce ati cazut, la nivelul partii superioare a umarului apare o umflatura si bratul oboseste rapid si doare, este posibil sa va fi dislocat articulatia acromio-claviculara (umflatura fiind determinata de capatul claviculei care este ascensional ca urmare a rupturii ligamanetelor coraco-claviculare).

Dupa orice dislocare a umarului este posibil sa aveti senzatia de instabilitate mai ales cand bratul este ridicat la 90 de grade si rotat extern. Probabilitatea de a suferi o noua dislocare scade cu varsta, dar este semnificativa daca prima luxatie a avut loc inainte de 30 de ani. Dislocarile repetate pot determina modificari la nivelul articulatiei care, netratate la timp, pot progresa iar, dupa cinci dislocari repetate, este posibil sa aveti nevoie de interventii complicate la nivelul osului pentru a stabiliza articulatia.

Durerile profunde care persista in timpul noptii, fara o cauza aparenta, insotite de limitari ale miscarilor in toate planurile dar mai ales in rotatie externa, pot sugera aparitia unui umar inghetat.  Pacientii diabetici si cei cu afectiuni ale tiroidei au o predispozitie genetica.

Daca umarul este dureros mai ales la miscarile cu bratul deasupra orizontalei si bratul se simte slabit cand incercati sa il ridicati, puteti avea o ruptura de coafa rotatorie sau un sindrom de impingement. In cazul in care simptomele au debutat dupa un traumatism este necesar un examen de specialitate cu un chirurg ortoped specializat, deoarece o ruptura traumatica de coafa rotatorie este tratata cu rezultate foarte bune in primele sase luni, un diagnostic rapid fiind astfel esential.”, explica Dr Marius Negru FRCS, FEBOT, chirurg ortoped exclusiv de umar si cot Ortokinetic.

Odata cu inaintarea in varsta, cartilajul articular se uzeaza si pot aparea modificari cunoscute sub numele de artroza. „Acestea pot afecta atat articulatia gleno-humerala, cat si pe cea acromio-claviculara. Simptomele constau in general in dureri care se accentueaza la miscare si o reducere treptata a mobilitatii umarului.

Daca durerea de umar este situata mai ales in partea din fata si este agravata de ridicarea de greutati mai ales prin flexia cotului, o afectiune a tendonului bicepsului poate fi cauza. Un exemplu ar fi dureri la ridicarea sacoselor de cumparaturi de la supermarket.”, ne lamureste medicul.

Ce ar trebui sa fac cand ma doare umarul?

Multe dureri de umar se pot ameliora prin repaus, aplicarea de gheata si tratamente anti-inflamatoare. In cazul durerilor persistente este indicata consultarea unui medic specializat pe patologia umarului. Diagnosticul este pus dupa o examinare atenta a articulatiei si confirmat prin efectuarea de investigatii imagistice cum ar fi radiografie, ecografie sau RMN.

Cum gasesc un chirurg specializat pe umar?

O specializare in chirurgia umarului presupune un minim de doi ani de training in aceasta specialitate. In artroscopia umarului vorbim despre doi ani, comparativ cu artroscopia de genunchi, care dureaza doar sase luni. Un chirurg care consulta si opereaza frecvent sau exclusiv umarul ar fi de preferat, desi acest lucru se intampla extrem de rar in tara noastra. In Romania, prima clinica dedicata chirurgiei umarului a aparut in anul 2015 si a fost fondata de doi medici ortopezi: Marius Negru si Mihai Rascu (www.ortokinetic.ro). In momentul de fata, Ortokinetic ramane un centru de referinta pentru patologia acestei articulatii, pacientul putand beneficia de un diagnostic complet in centrele clinicii (consultatii, radiologie digitala, ecografie musculo-scheletala si RMN de inalta performanta), dar mai ales de expertiza unui grup de cinci chirurgi ortopezi coordonati de Dr Marius Negru FRCS, FEBOT – chirurg ortoped exclusiv de umar si cot.

„In cazul in care aveti nevoie de o interventie chirurgicala, inainte de a alege un medic ortoped, ar fi bine sa va asigurati ca acesta efectueaza un numar suficient de operatii similare cu cea de care aveti nevoie dumneavostra. Un minim ar fi de 15 interventii pe an, iar un optim undeva intre 30 si 50. De asemenea, o clinica in care functioneaza mai multi medici ortopezi care opereaza in echipa este de preferat, minimizand in acest fel riscul operator. Am auzit de multe ori ca sistemul de sanatate este deficitar la noi. Cred ca in ultimii ani s-au facut pasi importanti in ceea ce priveste dotarea si salarizarea medicilor. Din pacate, ceea ce ne lipseste acum sunt mentorii. Chirurgia se invata greu, este un proces lung care necesita mentori de calitate si un numar mare de interventii repetate pana se ajunge la rutina. Societatea Romana de Umar si Cot (SRUC) este o societate non profit, care are ca scop dezvoltarea chirurgiei umarului in Romania si poate deveni un ghid pentru pacienti in alegerea unui medic specializat in acest domeniu.”, conchide medicul.

Mai multe detalii pe: https://www.ortokinetic.ro/clinica-de-umar-si-cot

FOTO: ortokinetic.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului