Boli

#stomatolog #medic stomatolog #expert acasa.ro #teama de stomatolog #frica dentist

Dr Lucy Visinescu, expert Acasa.ro: Cum scapam de teama de stomatolog

Studii recente ale cercetatorilor britanici arata ca persoanele varstnice sunt mai putin anxioase decat cele tinere atunci cand este vorba de tratamentele stomatologice.


Astfel, potrivit unui sondaj efectuat in acest an, 15% dintre persoanele cu varsta de 16-34 de ani chestionate, manifesta o anxietate extrema fata de stomatolog, comparativ cu doar 8% dintre persoanele trecute de 85 de ani si 12% dintre persoanele adulte.

Statistica pe sexe evidentiaza ca doar 10% dintre barbati au fost afectati de anxietate la dentist, in comparatie cu 18% dintre femei.

Imbunatatirea semnificativa a educatiei sanitare si a asistentei stomatologice, precum si a preventiei si profilaxiei in masa in unele tari, a contribuit de asemenea la scaderea anxietatii la stomatolog.

Astfel, daca in 1978 28% din populatia adulta din Marea Britanie nu mai avea dintii naturali in cavitatea bucala, in 2009 procentul a scazut la doar 6%. In plus, 61% dintre adulti au declarat ca si-au vizitat medicul dentist pentru controalele regulate si profilaxie.
 

Grijile pacientilor

Multi oameni sunt ingrijorati si jenati de ceea ce medicul dentist va gandi despre starea proasta a dintilor lor, crezand ca au cele mai mari probleme dentare, uitand ca stomatologii vad in mod obisnuit cazuri complicate si dificile, oamenii mergand la stomatolog pentru rezolvarea durerilor dentare in primul rand si apoi pentru probleme de estetica si de cosmetica dentara.

Altii sunt marcati de vechi experiente traumatizante la stomatolog, care le-au provocat o frica extrema, uneori cu manifestari clinice: tremur, agitatie, palpitatii, transpiratii abundente, hipo/hipertensiune, cefalee si chiar lipotimie cu pierderea temporara a constiintei (adica lesin).


Tehnici nedureroase

Pentru a-si invinge teama, cei in cauza ar fi bine sa constientizeze de unde si ce a determinat aceasta fobie. In cazul in care este vorba de o tehnica anume, este bine de stiut ca stomatologia a evoluat foarte mult si aparatura si tehnicile sunt acum mult mai prietenoase, manoperele efectuandu-se de obicei sub anestezie loco-regionala facuta cu ace atraumatice, dupa insensibilizarea locului de punctie cu un anestezic topic.

Deci nu se simte nici macar intepatura acului, iar aparatura este mai silentioasa, existand uneori pentru distragerea atentiei si monitoare TV montate pe bratul unitului stomatologic sau chiar pe tavanul cabinetului in cazul in care medicul obisnuieste sa lucreze cu pacientul la orizontala.


Puterea exemplului, esentiala in cazul copiilor

Un medic empatic si cu o buna pregatire psihologica ar putea indeparta teama de dentist in cazul in care predecesorul sau a fost mai agresiv, mai intempestiv. De asemenea, recomandarile persoanelor de incredere, rude, prieteni care au avut experiente stomatologice placute pot fi de mare folos persoanelor anxioase.

Exemplul pe care parintii il dau are mare importanta in educatia copiilor. Atunci cand copilul vine cu parintele la stomatolog si-l vede stand linistit pe scaun si beneficiind de tratament, iar la sfarsit se ridica zambitor, va avea mai multa incredere ca pe acel scaun se intampla lucruri bune, decat atunci cand vine cu durere, adus cu forta de parintele exasperat ca nu stie ce sa-i mai faca pentru a-i calma durerea.


Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare