Boli

#doza trei de vaccin #doza trei #administrare vaccin #vaccin

Doza trei de vaccin! Cand sa o faci, in functie de tipul de vaccin administrat

Teama de imbolnavire si introducerea certificatelor verzi i-a facut pe multi romani care pana acum au refuzat vaccinarea sa se imunizeze. Pe de alta parte, romanii imunizati in campania din primavara fac acum doza trei de vaccin.

 

In ceea ce priveste administrarea celei de-a treia doze sunt multe semne de intrebare. Serurile pot fi administrate atat persoanelor considerate imunocompromise, cat si celor snatoase. Insa, in ambele cazuri este recomandata recomandarea medicului.

“Exista doua recomandari pentru doza suplimentara. Respectiv, la persoanele cu imunosupresie si la persoanele care au comorbiditati la care raspunsul nu este foarte inalt si nu s-au vaccinat pana in momentul de fata, trebuie sa faca o prima doza apoi, dupa 21 de zile trebuie sa faca a doua doza, iar cea de-a treia doza care ar figura ca doza booster, trebuie facuta la 28 de zile de la doza a doua.

Pentru persoanele care s-au vaccinat, dupa ce au trecut 6 luni de la doza a doua, pot face doza booster”, a explicat epidemiologul prof. dr. Doina Azoicai, potrivit ziare.com

Cand se administreaza doza a treia

Potrivit reprezentantilor CNCAV, doza a treia de vaccin anti-Covid, suplimentara, poate fi facuta de persoanele care au boli grave, doar in baza unei recomandari medicale, in timp ce cea de rapel (booster) se poate administra fara o astfel de recomandare, tuturor persoanelor in cazul carora au trecut 180 de zile de la doza a doua.

Doza trei – suplimentara – pentru persoanele sever imunodeprimate, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicala.

Doza trei – rapel (booster) – pentru toate persoanele, se poate administra la minim 180 de zile de la doza 2 si nu este nevoie de o recomandare medicala.

Pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer BioNTech): Schema de vaccinare primara care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pentru vaccinul Spikevax (Moderna): Schema de vaccinare primara care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pentru persoanele care au facut vaccinul produs de AstraZeneca in urma cu cel putin 180 de zile (6 luni), pot face doza booster cu unul dintre vaccinurile Comirnaty (Pfizer BioNTech) sau Spikevax (Moderna).

Cei care doresc sa se imunizeze se pot prezenta direct la centru, cu buletinul, sau isi pot face o programare in platforma nationala de programare a vaccinarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare