Boli

#stres #studiu #divort #dementa #risc dementa

Divortul si alti factori de stres favorizeaza dezvoltarea dementei

Divortul, decesul unei persoane apropiate si pierderea jobului sunt factori de stres care ar putea avea o influenta semnificativa asupra riscului de a dezvolta dementa senila, arata un studiu de mare amploare realizat in Suedia.

Studiul, ce poarta denumirea "Prospective Population Study of Women", a debutat in anul 1968 si s-a intins pe o perioada de aproximativ 40 de ani, incheiindu-se in 2005. In tot acest rastimp, au fost analizate peste 800 de femei suedeze si influenta factorilor de stres cotidian asupra sanatatii lor psihice.


Hormonii stresului, prezenti multi ani dupa evenimentele traumatice

Cercetatorii suedezi au avut in vedere si rezultatele unor studii anterioare care au investigat efectele pe care le au asupra adultilor factorii puternici de stres, precum razboaiele, dezastrele naturale si Holocaustul. Rezultatele acestora au indicat faptul ca sanatatea fizica si mentala a victimelor era afectata sever chiar si zeci de ani mai tarziu.

Studiile respective nu au luat in calcul si factorii de stres mai putin gravi, comuni in viata de zi cu zi a adultilor, aspect care i-a preocupat insa pe cercetatorii din Gothenburg, Suedia.


Dementa, favorizata de stresul cotidian

Studiul suedez s-a intins pe o perioada de 37 de ani si a implicat femei nascute in anii 1914, 1918, 1922 si 1930. Toate participantele la cercetare au fost supuse unor teste neuropsihiatrice in anul in care studiul a debutat - 1968 - si ulterior si in 1974, 1980, 1992, 2000 si 2005, anul in care studiul a luat sfarsit.

Cercetarea a luat in calcul impactul pe care il au 18 dintre cei mai comuni factori de stres cotidian din viata unui adult, precum divortul, vaduvia, boala sau moartea unui copil, tulburarile mentale sau alcoolismul al unui membru al familiei si somajul.

In 1968, fiecare femeie participanta la studiu a precizat cu cati dintre acesti factori de stres s-a confruntat. Ulterior, la urmatoarele testari, cercetatorii au analizat de cate simptome de suferinta psihica, precum irascibilitate, teama ori insomnie, au avut parte femeile voluntare in cei anii scursi de la ultima evaluare.

La inceputul studiului, 25% dintre femeile participante aveau cel putin un factor de stres in viata cotidiana, cel mai comun fiind tulburarea mentala a unei rude apropiate. Alte 23% se confruntau cu doi factori de stres, 30% - cu trei, iar 16% dintre femei - cu patru.

Pana in 2005, ultimul an de analiza, circa 20% - 153 in total - dintre femeile incluse in studiu au ajuns sa sufere de dementa, 104 dintre acestea dezvoltand Alzheimer.

Cercetatorii au concluzionat ca factorii de stres cotidian au determinat cresterea cu 21% a riscului de a dezvolta maladia Alzheimer, respectiv cu 15% al celui de a dezvolta orice alt tip de dementa.


Studii suplimentare, necesare pentru a confirma rezultatele

Desi studiul indica o corelatie clara intre factorii psihologici de stres si sanatatea mentala, cercetatorii suedezi sunt de parere ca sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele.

"Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate si pentru a investiga daca interventii precum managementul stresului si terapia comportamentala ar trebui folosite in cazul celor care s-au confruntat cu factori psihologici de stres", mentioneaza cercetatorii suedezi de la Universitatea din Gothenburg in numarul din luna septembrie al publicatiei de specialitate BMJ Open.

Sursa foto: mun.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare