Boli

#Distezie vulvara #afectiuni genitale #bts

Distezia vulvara - cauze, simptome si prevenire

Usturimea zonei vulvare, in aparenta fara niciun motiv, poate fi un simptom al afectiunii care se numeste distezie vulvara . Probabil nu te-ai mai confruntat cu acest simptom niciodata, asa ca nu iti dai seama foarte bine de unde provine, iar senzatiile de arsura si usturime te impiedica sa ai o stare de bine si o viata sexuala normala.



Atunci cand zona vulvara este inflamata, rosie, te doare si ustura mai ales la urinare, in timpul sau dupa terminarea unui contact sexual, trebuie neaparat sa iei masuri. Consultul medical de specialitate este absolut obligatoriu in cel mai scurt timp posibil.

Distezia vulvara este o afectiune cu care se confrunta un procentaj mic de femei, din diverse cauza.


Cauzele aparitiei disteziei vulvare


In general, distezia vulvara poate avea diverse cauze, iar printre cele mai frecvente se numara:

  • alergii provocate de factori iritanti (sapun, gen de dus, creme etc);
  • tratamente cu antibiotice (modificare florei vaginale poate avea ca rezultate aparitia senzatiilor de arsura la nivelul vulvei);
  • contractiile muschilor care sustin organele pelviene;
  • afectiunea sau iritarea terminatiilor nervoase din vulva.


De asemenea, contactele sexuale lipsite de preludiu si care duc la fortarea vaginului (lipsa lubrifierii) pot duce la aparitia disteziei vulvare. Astfel, este recomandat sa discuti cu partenerul si sa ii spui ca este necesar ca preludiul sa fie mai lung si mai intens, astfel incat sa nu mai existe aceasta problema care iti poate provoca neplaceri ale starii de sanatate.


Ce ai de facut la primele simptome


Atunci cand simti usturime sau arsura in zona vulvei, este recomandat sa mergi de urgenta la medicul ginecolog pentru un control si o serie de analize de specialitate. Medicul este unicul care iti poate da un diagnostic corect si care iti poate aplica un tratament special, care sa aiba efect. Evita sa te tratezi in functie de ce crezi tu ca ar putea functiona si asteapta rezultatele analizelor.

Totusi, pana la controlul ginecologic, poti calma senzatia de usturime si arsura cu putina crema de galbenele , masata din belsug pe toata suprafata vulvei sau ulei cu extract de aloe vera. De asemenea, incearca sa mentii o igiena adecvata si sa te speli doar cu apa calduta si cu gel intim. Incearca sa eviti gelurile de dus care pot fi iritante, iar daca nu ai un gel special pentru zona intima, spala-te doar cu apa curata din belsug.

In plus, spalaturile zilnice cu ceai de musetel si galbenele iti vor fi cu siguranta de mare ajutor, chiar si pe toata durata tratamentului. Daca este posibil, ar fi recomandat sa faci aceste spalaturi atat dimineata, cat si seara, inainte de aplicarea tratamentului cu unguent sau ovule (in functie de recomandarile medicului.


Prevenire


Inainte de orice, incearca sa mentii o igiena intima corespunzatoare si si sa respecti intocmai orice tratament medicamentos (mai ales daca este vorba de antibiotice). De asemenea, evita sa porti lenjerie intima prea stramta sau fabricata din tesaturi sintetice. Mai mult decat atat, controalele ginecologice facute la fiecare 6 luni te vor ajuta sa mentii sanatatea aparatului reproducator si sa previi diverse probleme, printre care si distezia vulvara.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare