Boli

#recomandari #dismenoree

Dismenoree - recomandari de care sa tii cont

Dismenoreea este termenul medical pentru durerile menstruale cauzate de contractiile uterine. Ea poate aparea in zilele premergatoare menstruatiei sau in timpul acesteia, fiind localizata la nivelul abdomenului inferior si in zona lombara. Intensitatea acesteia variaza de la usoara la severa.

Dismenoreea poate fi primara, adica durerea recurenta aparuta in timpul menstruatiei si secundara, cauzata de o afectiune a sistemului reproducator [1]. Afla mai multe in randurile care urmeaza.

Ce este dismenoreea?

Durerile abdominale severe din timpul menstruatiei poarta numele de dismenoree. Durerea poate incepe cu una, doua zile inainte sa inceapa menstruatia ori se poate declansa exact in ziua de start, odata cu sangerarea.

Crampele abdominale dureaza de regula intre 12 si 72 de ore si este posibil sa fie insotite de alte simptome precum greata, varsaturi, oboseala si chiar diaree. Ele pot deveni mai putin dureroase pe masura inaintarii in varsta [2].

Din ce cauza apar durerile menstruale?

Crampele menstruale apar atunci cand un sir de substante numite prostaglandine fac uterul sa se contracte (sa se stranga). Uterul, organul muscular care are rolul de a primi și adăposti fătul, se contractă pe tot parcursul ciclului menstrual. In timpul menstruatiei insa, uterul se contracta mai puternic. In momentul unei contractii de acest fel, poate apasa pe vasele de sange din apropiere, intrerupand aportul de oxigen catre tesutul muscular. Astfel, simti de fapt durere cand o parte a muschiului uterului isi pierde pentru scurt timp aportul de oxigen [3].

Care sunt simptomele dismenoreei?

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • durere in abdomenul inferior (uneori de intensitate severa);
  • senzatie de presiune la nivelul abdomenului;
  • durere la nivelul coapselor si/sau in zona lombara [4].

Despre dismenoreea secundara

Anumite afectiuni ale aparatului reproductiv pot cauza aparitia durerii, fiind numita de aceasta data dismenoree secundara:

  • endometrioza, o afectiune in care endometrul, tesutul care captuseste uterul, se dezvolta in afara cavitatii uterine;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • stenoza cervicala (ingustarea canalului cervical), care poate sa apara in urma unei interventii chirurgicale sau in cazul nivelului scazut de estrogen din premenopauza;
  • fibromul uterin.

Recomandari pentru a ameliora durerile menstruale

In cazul dismenoreei secundare se trateaza cauza, este necesar consultul medicului, care cel mai probabil va recomanda investigatii suplimentare, precum ecografia. Daca te confrunti la fiecare menstruatie cu binecunoscutele crampe suparatoare, asadar dismenoree primara, mai jos iti prezentam cateva recomandari de care sa tii cont:

Antiinflamatoare - in cazul durerilor usoare si medii se recomanda administrarea unui antiinflamator nesteroidian, cum este ibuprofenul. Acesta reduce productia de prostaglandine. Poate fi luat odata cu aparitia crampelor sau a sangerarii.

Aplicarea de caldura locala - poti folosi o sticla cu apa calda sau un plasture ce degaja caldura terapeutica, aplicat pe abdomenul inferior sau in regiunea lombara.

Masajul - realizat la nivelul abdomenului inferior si in zona lombara poate ameliora semnificativ durerea menstruala.

Evitarea anumitor alimente - in timpul menstruatiei se recomanda evitarea alimentelor sarate pentru a preveni retentia de apa, precum si a cafelei, a alcoolului, a bauturilor carbogazoase si evitarea fumatului.

Contraceptivele orale - daca durerile sunt severe, discuta cu medicul specialist. Acesta iti poate prescrie contraceptive orale pentru stoparea ovulatiei si, implicit, disparitia disconfortului [5].

Durerile menstruale le impiedica pe unele femei sa isi poata desfasura activitatile uzuale. Nu lasa dismenoreea sa-ti afecteze calitatea vietii. Programeaza-te la un consult de specialitate si discuta cu medicul simptomele suparatoare. Vei primi toate raspunsurile de care ai nevoie si sfaturi de tratament adaptate nevoilor tale.

Referinte:

[1-5]. Clevelandclinic.org. Dysmenorrhea. 2020, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4148-dysmenorrhea.  

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare