Boli

#depresie romania #simptome depresie #depresie

Depresie, nu impresie

In Romania, numarul persoanelor care sufera de depresie a crescut de la 1,5% in 2014, la 5% in 2017, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica.

Specialistii numesc depresia „boala secolului”. Aproape 300 de milioane de oameni sufera de depresie la nivel mondial, iar numarul celor care se sinucid ajunge la aproape 800.000, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Numarul persoanelor nediagnosticate este insa mult mai mare. Motivul este simplu: depresia este privita in majoritatea situatiilor ca un moft sau ca o perioada de tristete care va trece. Dar nu trece.

„Vedem tot mai des persoane in depresie, iar daca vorbim despre pacientii cronici, in cazul lor, aceasta stare este si mai accentuata. Chiar daca multa lume crede ca depresia este doar o stare proasta trecatoare si un moft, nu este asa. In aceasta perioada complicata de pandemie, lucrurile se agraveaza. Am demarat aceasta campanie pentru a ajuta oamenii sa inteleaga ca depresia este o afectiune serioasa, iar cei care se confrunta cu ea au nevoie de ajutor. In plus, autoritatile ar trebui sa sustina si sa deconteze terapia psihologica pentru depresie.”, spune Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor Cronici din Romania.

Depresia vine la pachet cu mai multe prejudecati:

Multe persoane care sufera de depresie au impresia ca nu sunt in stare de nimic.

In necunostinta de cauza, multi oameni folosesc gresit termenul „depresie” si sunt ”deprimati” daca pierd un meci de fotbal, daca nu le stau bine hainele, daca li s-a rupt o unghie sau daca nu mai au ketchup in frigider.

Apropiatii celor care sufera de depresie au impresia ca aceasta tristete este un alint, un moft sau un capriciu si vor doar sa fie in centrul atentiei.

Campania Depresie, nu impresie contine un video de prezentare  si o miniserie de podcast. Marturisirile Andreei Raicu, Andreei Marin, Elenei Lasconi, Petronelei Rotar, ale lui Nuami Dinescu si Marius Manole pot fi ascultate aici. Personajul principal al podcast-ului este Greta Goran. „Am 34 de ani, iar de 20 fac terapie constanta pentru depresie. De 8 ani iau si medicamente. Depresia nu este un alint, o inventie sau o cersire de atentie, cum cred multi. Mi-ar placea sa nu ne mai fie rusine sa spunem ca avem depresie si as vrea cei din jur sa fie mai atenti la vorbele lor.”, spune Greta Goran.

De asemenea, ca parte componenta a campaniei este si lansarea unui grup pentru apartinatorii celor care sufera de depresie: Prieteni cu depresie.

Depresia este o afectiune reala si trebuie tratata cu terapie si, cand e cazul, cu medicamente.

„Oamenii nu vorbesc despre ea pentru ca nu ii inteleg gravitatea. Faptul ca e nevazuta, nepalpabila, face ca problema aceasta de sanatate sa nu fie luata in serios.”, spune dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Depresia in contextul COVID-19

Pandemia de coronavirus poate fi extrem de stresanta pentru unii oameni. Pacientii cronici sunt mai afectati de stari de anxietate si chiar depresie din cauza izolarii indelungate si a accesului dificil la serviciile medicale.

”Traversam o perioada dificila si persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile, fizic si emotional. Atentie! Depresia nu este o gluma. Este important sa apelam la serviciile specialistilor acum si in orice moment ne simtim depasiti de situatie. In plus, daca cineva apropiat noua sufera de depresie, sa nu ignoram. Sa nu avem impresia ca e o stare care va trece la un moment dat. Ignoranta are consecinte grave.”, spune Radu Ganescu, presedinte COPAC.

Proiectul ”Depresie, nu impresie” apartine COPAC si este sprijinit de Janssen.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare