Boli

#defibrilator #cardiac #impantabil #inima #tahicardie

Defibrilatorul cardiac implantabil, o sansa la viata

Defibrilatorul cardiac este un aparat care se implanteaza in pieptul pacientului, printr-o incizie. Aparatul este util persoanelor care sufera  de tahicardie sau au supravietuit unui atac de cord. Defibrilatorul cardiac implantabil monitorizeaza bataile inimii si le corecteaza atunci cand apar dereglari.
 

Ce este defribilatorul cardiac implantabil

 

Defribilatorul cardiac implantabil este un mic aparat electric care se instaleaza in pieptul unei persoane. Previne moartea subita cauzata de atacul de cord. Acest aparat monitorizeaza bataile inimii. Atunci cand inima functioneaza normal, aparatul este inactiv. Cand bataile inimii sunt anormale, in special atunci cand apare tahicardia, aparatul trimite socuri electrice catre inima. Astfel, bataile inimii revin la normal.

 

Cum functioneaza o inima sanatoasa

 

Inima este un organ format din patru camere care pompeaza sange. Camerele de sus se impart in atriul drept si atriul stang, iar cele de jos sunt ventricolul drept si ventricolul stang. Atriul drept primeste de la corp sange cu oxigen putin, pe care il pompeaza il ventricolul drept.

Ventricolul drept pompeaza sangele fara oxigen in plamani. De aici sangele cu oxigen circula catre atriul stang, de unde este pompat in ventricolul stang. Ventricolul stang duce sangele cu oxigen catre restul corpului. Pentru ca organismul sa fie sanatos, inima trebuie sa livreze o cantitate suficienta de sange catre corp.

 

Cum afecteaza bataile anormale ale inimii circulatia sangelui

 

Batatile anormale ale inimii, fie ca sunt mai puternice, fie mai slabe, scad cantitatea de sange livrata de inima. Bradicardia este afectiunea in care bataile inimii sunt mult prea slabe. Astfel, inima livreaza o cantitate insuficienta de sange catre corp. In cazul tahicardiei, bataile inimii sunt mai rapide, iar ventricolele nu au suficient timp sa se alimenteze cu sange. Unul dintre efectele circulatiei defectuoase a sangelui este tensiunea arteriala.

 

Cine are nevoie de un defribilator cardiac implantabil

 

Cei care au nevoie de defibrilator cardiac implantabil sunt pacienti care sufera de atacuri de cord, tahicardii sau fibrilatii. Acest aparat nu previne bataile anormale ale inimii, insa le corecteaza atunci cand apar. Printre persoanele care au nevoie de defribilatorul cardiac se numara pacientii care au supravietuit unui atac cardiac. Pacientii cu tahicardie, tensiune arteriala sau cei care au rude care au afectiuni cardiace grave pot folosi defribilatorul cardiac implantabil.

 

Cum functioneaza defribilatorul cardiac implantabil

 

Un defibrilator cardiac implantabil este format din mai multe fire din silicon si o unitate defibrilatoare. Unitatea defibrilatoare este o mica cutie din titan care contine un microcip si o baterie. Firele conduc semnale electrice intre inima si cutia defibrilatoare  si monitorizeaza bataile inimii. Firele transmit de asemenea socuri electrice catre inima, atunci cand tahicardia apare.

Pulsurile si socurile electrice transmise de catre defibrilatorul cardiac implantabil au o intensitate energica mica si nu ranesc pacientul. Nici membrii familiei nu sunt afectati de acest aparat atunci cand sunt in contact cu pacientul.

 

Cum se implanteaza defibilatorul cardiac
 

Implantarea defibrilatorului este o operatie care dureaza timp de 2 - 3 ore si nu implica operatie pe cord deschis. Pacientii sunt anesteziati in timpul operatiei. Anestezia se face in zona in care se implanteaza defibrialtorul, de obicei in partea dreapta sau stanga a pieptului, langa clavicula. Firele defibrilatorului sunt introduse in venele localizate in partea de sus a pieptului. Celalalt capat al defibrilatorului este conectat la cutia de titan, care este apoi introdusa sub piele, in zona inciziei. Pentru ca vasele de sange nu contin nervi, de obicei pacientul nu simte nimic atunci cand firele sunt introduse.

Dupa ce defibrilatorul a fost implantat in organism, pacientul este puternic sedat pentru a testa functionalitatea aparatului. Testarea consta de cele mai multe ori in inducerea unui ritm cardiac alert. Astfel, aparatul trebuie sa detecteze bataile anormale ale inimii si sa le corecteze printr-un soc electric.

 

Ce se intampla dupa implantarea defibrilatorului

 

In timpul spitalizarii, bataile inimii pacientului, pulsul si tensiunea arteriala sunt monitorizate permanent. Medicul poate verifica sau ajusta functiile defibrilatorului. De asemenea, asistentele medicale vor examina starea inciziei dupa implantare. Ele vor verifica daca rana a suferit modificari precum sangerari, roseata sau infectie. Dupa implant, pacientul simte durere in zona inciziei timp de una sau doua saptamani. De obicei, pacientului i se vor administra medicamente pentru ameliorarea durerii.

Pacientii sunt de obicei externati dupa 1 - 2 zile de la operatie. Acasa, pacientul se poate intoarce la activitatile sale normale. Medicul ii va recomanda evitarea efortului sau ridicarea bratului de pe apartea pe care s-a facut incizia. De asemenea, pacientii nu au voie sa faca sport sau exercitii fizice complicate si nu au voie sa ridice obiecte  grele.

 

Care sunt complicatiile implantarii unui defibrillator

 

Cele mai comune complicatii ale implantului includ dureri, umflaturi si sangerari minore in zona inciziei. Complicatiile  severe apar in foarte putine cazuri. In cazuri severe, pacientul poate necesita transfuzii de sange.

 

Aparate electrice care afecteaza defibirlatorul cardiac

 

Defibrilatorul cardiac este bine protejat de aparatele electrice din locuinta precum radiouri, televizoare, cuptoare cu microunde sau computere. Testele magnetice care scaneaza creierul, incheieturile sau coloana vertebrala afecteaza insa functionarea aparatului. Pacientii care au un astfel de implant trebuie sa evite testele magnetice. De asemenea si telefonele mobile afecteaza acest aparat. Cei care au un astfel de implant trebuie sa tina telefonul la urechea din partea opusa operatiei. Telefonul nu trebuie tinut nici in buzunarul de la piept din zona operatiei.

Detectoarele din magazine genereaza semnale care afecteaza defibrilatorul. Cei care au astfel de aparate nu trebuie sa stationeze in zona acestor detectoare. De asemenea, si detectoarele de metale din aeroporturi intervin in functionarea corecta a defibrilatorului.

 

Viata cu un defibrilator cardiac implantabil

 

Dupa recuperarea completa in urma implantului, cei mai multi pacienti se pot reintoarce la activitatile normale, preucm sport sau sex. Medicul trebuie sa prescrie tipul si intensitatea exercitiilor fizice pe care le poate efectua pacientul. Tot medicul decide cand pacientul se poate intoarce la serviciu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare