Boli

# eruptie masea de minte #clinica stomatologica #masea de minte

De ce trebuie sa mergi la o clinica stomatologica atunci cand erupe o masea de minte?

Dupa ce trecem de perioada adolescentei, maselele de minte au neplacutul obicei de a-si face aparitia. Cum stii ca o masea de minte urmeaza sa iasa? Simplu: aceasta isi va face simtita prezenta printr-o durere in partea din spate a gurii sau o inflamatie a gingiei ce poate fi observata la atingere. Maselele de minte se regasesc in extremele arcadelor dentare, la periferie, si isi fac aparitia, de regula, la varste cuprinse intre 17 si 25 de ani. Indiferent de momentul in care va aparea maseaua de minte, trebuie sa vizitezi o clinica stomatologica pentru a evita din timp eventualele neplaceri.

Ce este maseaua de minte?

Al treilea molar (molarul de minte) are acelasi rol pe care il au toate maselele din cavitatea ta bucala, anume acela de a taia, strivi si mesteca alimentele pe care le consumi. Este ultimul dinte care erupe si, in cazul in care va fi sanatos, va functiona exact ca o masea obisnuita.

Specialistii de la clinica stomatologica Dental Excellence ne dezvaluie faptul ca extractia nu este necesara in situatia in care molarul de minte se dezvolta normal, are o pozitie fireasca, iar gingiile sunt sanatoase. Sunt cazuri, insa, cand maseaua de minte va fi inoportuna din punct de vedere ortodontic, ducand la inghesuirea celorlalti dinti. In aceste circumstante, chiar daca este sanatoasa, va trebui sa faci o programare la clinica stomatologica pentru a realiza extractia.

Cand se impune extractia?

Pentru a mentine sanatatea dintilor si a trata orice afectiune inca de la inceput, trebuie sa mentii o comunicare stransa cu medicul stomatolog in care ai incredere. Comunica-i permanent noile simptome pe care le observi si orice tip de disconfort dentar ai avea, iar acesta va putea monitoriza si anticipa orice problema de aceasta natura. Cu ajutorul unei radiografii panoramice, specialistul de la clinica stomatologica va putea sti daca maseaua de minte sta sa erupa. Din pacate, majoritatea persoanelor prezinta disconfort si situatii care duc inevitabil la extractie. Iata cateva scenarii probabile:

- Maseaua de minte nu are loc pentru a erupe. Acest lucru va conduce catre o pozitionare necorespunzatoae pe arcada dentara, provocand o serie de neplaceri precum muscatura gresita, aglomerarea dintilor sau ranirea obrazului.

- Maseaua de minte este semi-inclusa. In aceasta situatie, doar o parte a dintelui a erupt, cealalta aflandu-se inca sub gingie. In consecinta, resturile alimentare si placa bacteriana se vor aduna sub gingie, iar tesuturile se vor inflama si vor crea disconfort si infectii. Aceasta situatie favorizeaza aparitia bolilor gingivale, a inghesuirii dintilor si a formarii chisturilor (prin umplerea cu lichid a sacului din osul maxilar), motive foarte intemeiate pentru a vizita o clinica stomatologica imediat ce maseaua de minte “da semne” ca ar putea erupe.

- Molarul nu erupe in pozitia corespunzatoare. In acest caz, cariile greu de tratat isi vor face aparitia atat pe maseaua in cauza, cat si pe dintii invecinati, zona fiind una greu de curatat.

Cum te poate ajuta o clinica stomatologica?

In urma eruperii unui molar de minte, controlul periodic efectuat intr-o clinica stomatologica poate preveni un stadiu avansat al afectiunilor de aceasta natura. In situatia in care se previzioneaza ca vor aparea complicatii, medicul stomatolog te va sfatui cum sa reduci disconfortul in perioada necesara pana la procedura de extractie.

Maseaua de minte se extrage printr-un tratament de chirurgie dentara accesibil in orice clinica stomatologica moderna ce include aceasta specializare. Procedeul are loc sub anestezie locala sau totala, iar perioada de recuperare este diferita de la un pacient la altul, in functie de organism si igiena orala. Inainte de a parasi clinica stomatologica in urma interventiei, medicul iti va prescrie un analgezic pentru a limita durerea dupa disparitia efectelor anesteziei. In plus, pentru cel putin 48 de ore dupa extractie va trebui sa eviti alcoolul, alimentele reci, fumatul si masticatia in locul respectiv.

Clinica stomatologica Dental Excellence colaboreaza cu unii dintre cei mai buni specialisti de chirurgie dentara, motiv pentru care ai garantia unei interventii reusite care te va scapa de disconfort si posibile afectiuni ulterioare.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului