Boli

#beneficii dovleac #alimentatie #dovleac

De ce trebuie sa consumam dovleac. Sfaturile Mihaelei Bilic

Dovleacul ne ajuta sa preparam numeroase bucate delicioase, care sa ii multumeasca pe toti din familie. Mihaela Bilic le-a spus romanilor de ce este bine sa consumam acest aliment, astfel ca trebuie sa nu il evitam atunci cand vine vorba despre meniul pe care il avem in acest sezon.

 

“Ce e portocaliu, dulce si de sezon? Dovleacul!!

Din punct de vedere tehnic este un fruct, insa continutul de nutrienti il incadreaza mai degraba la capitolul legume. Sarac in calorii si bogat in vitamine si minerale, dovleacul poate fi folosit in mancaruri, garnituri sau deserturi.

O felie de dovleac de 200g are 80 cal, la fel ca o felie de paine! Contine 4000 micrograme provitamina A, adica dublu ratiei zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier si 3 g fibre. Este o sursa importanta de betacaroten, zinc, potasiu si magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen si de scadere a tensiunii arteriale.

Magneziu este un mineral esential in reglarea presiunii arteriale, scade riscul de accidente vasculare, calculi renali sau diabet de tip 2. Tot magneziu creste densitatea osoasa si echilibreaza sistemul nervos.

Dovleacul amelioreaza dispozitia prin continutul de acid folic, vitamine din grupul B si glucide cu absorbtie lenta. Preparat la cuptor cu un strop de scortisoara satisface nevoia de dulce si poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care tin cura de slabire. Iar continutul mare de fibre contribuie la satietate si la echilibrul intestinal.

Ca si morcovul, cartoful dulce sau alte cucurbitacee, dovleacul este o sursa vegetala de vitamina A. Acest pigment de culoare portocalie are impact pozitiv pe sistemul imunitar si contribuie la ameliorarea vederii. Provitamina A mentine sanatatea si elasticitatea pielii, are efect antioxidant si antiinflamator care previn imbatranirea prematura. Puneti si un strop de ulei pe dovleac, betacarotenul se absoarbe mai bine cu grasime. Semintele merita si ele laudate, contin factori de protectie impotriva bolilor de prostata, inclusiv a cancerului! Sunt bogate in minerale, vitamina E si fitosteroli, compusi vegetali care contribuie la scaderea colesterolului din sange. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui si dovleac blocheaza locurile de absorbtie ale colesterolului din mancare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic al organismului.

Concluzia: nu pierdeti ocazia sa includeti dovleacul in meniul vostru de toamna!”, a explicat nutritionistul, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare