Boli

#raceala #simptome #astm #transpiratie #acutizare simptome #simptome noapte

De ce simptomele de boala se inrautatesc noaptea? Iata explicatia!

Te confrunti cu o raceala severa, iar seara, cand te bagi in pat, constati ca, in loc sa adormi, simptome precum tusea si nasul infundat devin si mai pronuntate. Nu este doar o impresie: cercetatorii au descoperit ca, intr-adevar, manifestarile anumitor boli devin mai puternice in timpul noptii. Iata care este explicatia si masurile pe care le poti lua pentru a beneficia de un somn de calitate!

Astmul, mai suparator in timpul noptii

Persoanele care sufera de astm constata adesea ca simptomele lor se inrautatesc pe timpul noptii. Tusea si incapacitatea de a respira in mod corespunzator sunt doar doua dintre cele mai comune probleme cu care se confrunta astmaticii noaptea.

Conform spuselor lui Deborah Waddell din cadrul Organizatiei Asthma UK, una dintre explicatiile posibile este corelata ritmului circadian al organismului. Astfel, in timpul noptii, organismul secreta mai putin cortizol decat in timpul zilei, fenomen care poate avea un impact negativ asupra cailor respiratorii.

In plus, dupa miezul noptii, rata respiratorie atinge cel mai scazut nivel, fapt care se traduce printr-un transfer mai putin eficient de oxigen si de dioxid de carbon care, la randul sau, influenteaza capacitatea astmaticului de a respira in mod corespunzator.

Nu trebuie ignorat nici faptul ca, adesea, dormitoarele sunt presarate cu acarieni si spori de igrasie, care nu fac decat sa inrautateasca simptomele astmului.

Nu in ultimul rand, atat astmul, cat si raceala comuna sunt influentate negativ de pozitia orizontala a corpului, adoptata in timpul somnului. Tusea apare adesea in aceste conditii si ar putea fi cauzata de presiunea exercitata asupra diafragmei, dar si de incapacitatea cailor respiratorii de a elimina eficient fluidele si reziduurile din plamani (fenomen care duce si la congestie nazala - nasul infundat).

Pentru a reduce incidenta crizelor de astm din timpul noptii, este important ca dormitorul sa fie cat mai bine ventilat, iar lenjeria de pat - schimbata frecvent, pentru a nu favoriza inmultirea acarienilor.

Transpiratia specifica menopauzei, mai severa in timpul somnului

Fara a fi vorba despre o boala propriu-zisa, menopauza si ale sale simptome, intre care se numara bufeurile care cauzeaza transpiratie in exces, se inrautatesc in timpul somnului.

Nu putine femei aflate la menopauza se trezesc lac de transpiratie in timpul noptii, in special din cauza incapacitatii organismului de a-si regla temperatura, sustine dr. Edwards Morris de la Spitalul Universitar din Norfolk si Norwich, conform publicatiei Daily Mail.

"Nu suntem siguri care este mecanismul, insa se pare ca estrogenul, al carui nivel scade la menopauza, joaca un rol important in functionarea hipotalamusului, sistemul cerebral responsabil cu reglarea temperaturii corpului", a precizat medicul britanic.

Pentru a evita neplacerile de acest tip, specialistii recomanda tratamentele hormonale, menite sa creasca nivelul estrogenului din sange, dar si aerisirea si ventilarea corespunzatoare a dormitorului. O solutie inedita si eficienta ar putea fi si aceea de a "congela" pernele si cearsaful timp de ora inainte de culcare.

Sursa foto: huffingtonpost.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare