Primavara vine cu soare si flori, dar si cu disconfort pentru cei sensibili la polen. Pentru milioane de oameni care sufera de alergii, sezonul inseamna mai degraba nas infundat, ochi inlacrimati si stari accentuate de oboseala. Iar anul acesta, problemele par sa fie si mai intense.
Polenul, mai agresiv ca oricand
Conform estimarilor meteorologice, nivelul de polen din aer – in special cel provenit din arbori precum mesteacanul – va fi extrem de ridicat, ca urmare a vremii favorabile din primavara si vara trecuta. De altfel, primavara anului 2024 a fost cea mai calduroasa din ultimul secol in Marea Britanie, cu temperaturi ridicate care au stimulat productia de polen.
Simptomele comune ale alergiei la polen (cunoscuta si ca febra fanului)
-
Stranut frecvent
-
Nas infundat sau care curge
-
Mancarimi la ochi, urechi sau gat
-
Dureri de cap
-
Stare generala de oboseala
Aceste manifestari sunt mai puternice intre sfarsitul lunii martie si septembrie, mai ales in zilele calde, umede si cu vant.
Masuri simple pentru a reduce disconfortul in casa
Ferestrele inchise pot face diferenta
Cea mai eficienta metoda de a impiedica patrunderea polenului in casa este sa tii ferestrele si usile inchise, in special in dormitoare si alte incaperi in care petreci mult timp.
Intervalul critic: 10:00 – 15:00
Potrivit specialistului in bricolaj Glen Peskett, acesta este intervalul in care concentratia de polen in aer atinge maximul. Daca vrei sa aerisesti locuinta, e mai bine sa o faci dimineata devreme sau dupa ora 20:00, cand nivelul polenului scade considerabil.
Igiena si rutina zilnica conteaza
Polenul se poate aseza pe haine, draperii si mobila. E recomandat sa te schimbi imediat ce revii acasa si sa aspiri frecvent folosind un aparat cu filtru HEPA. De asemenea, nu usca hainele afara – rufele pot atrage polenul care, ulterior, ajunge in casa.
Aer curat, dar cu masura
Deschiderea ferestrelor este fireasca in zilele calde, insa trebuie facuta cu atentie. Aeriseste in afara orelor de varf si ia masuri pentru a limita expunerea la polen.
In concluzie
Sezonul polenului poate fi o perioada dificila, dar nu imposibil de gestionat. Daca adopti cateva reguli simple – cum ar fi sa tii geamurile inchise in intervalul cu risc maxim si sa mentii curatenia – vei putea reduce considerabil simptomele. Iar daca disconfortul persista, cere sfatul unui medic pentru un tratament potrivit situatiei tale.