Boli

# reactii adverse vaccin covid

De ce reactiile adverse sunt mai puternice dupa a doua doza de vaccin anti-Covid

Specialistii spun ca aceste reactii adverse, aparute dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-Covid, sunt un semn ca sistemul imunitar functioneaza si organismul reactioneaza la vaccin. Adica produce anticorpi. 

Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, a povestit la Digi24 propria sa experiență cu vaccinul.

„Nu știu de ce astfel de reacții nu apar și după prima doză. Sincer vă spun, am întrebat, pentru că la vaccinarea pentru gripele noastre obișnuite, așa-zisele gripe sezoniere, cine face o reacție o face imediat după vaccinare. De fapt, pentru gripele respective nu se face un rapel, se face doar un vaccin tetravalent, trivalent și cu asta gata. Reacțiile sunt cam aceleași: dureri musculare, astenie, somnolență, dureri de cap, moleșeală, chiar și febră. Mi s-a spus că după prima doză de vaccin, se introduce practic acest „manechin”, dacă vreți, această imitație a unei părți din virus în organism și organismul nu reacționează. De exemplu, eu nu am reacționat. Nu că n-am avut niciun simptom, n-am schițat nici măcar acolo, o brumă de anticorp, doi-trei anticorpi, să zic că răspunde organismul. 

Am intrat ușor în îngrijorare: Domnule, chiar așa de areactiv pot să fiu? Să fiu eu printre cei 5 la sută la care nu are niciun efect acest vaccin? Am fost ușor trist, vă spun sincer.Ei, am făcut rapelul. După rapel, a doua zi am simțit și eu un pic de moleșeală, cu dureri musculare. Bravo, zic, uite, organismul meu bătrân totuși schițează ceva. Și, spre disperarea mea, mi-au trecut aceste simptome a doua zi dimineață.Mi-am făcut și eu o testare, să văd, o dozare de anticorpi. Nu vă spun, că mi-e și rușine, în sensul că mă situez pe undeva pe la un nivel 9 – 9,5, față de colegii mei, care au ajuns la 60 – 70 nivelul meu de anticorpi!”, a declarat Emilian Imbri la Digi 24.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului