Boli

#cauze amenoree # intarziere menstruatie #amenoree #menstruatie #motive intarziere menstruatie #cauze intarziere menstruatie

De ce intarzie menstruatia? Cauze frecvente pentru amenoree

Intarzierea menstruatiei este in general primul semn al unei sarcini, mai ales in cazul femeilor cu o stare buna de sanatate si cicluri regulate. Cu toate acestea, exista si alte cauze pentru lipsa menstruatiei sau amenoree. Iata despre ce poate fi vorba si ce ai de facut.

Menstruatia intarziata si sarcina

Toate femeile se confrunta la un moment dat cu intarzieri ale menstruatiei, insa de cele mai multe ori nu este cazul sa te alarmezi. Pentru femeile active sexual, acesta este cel mai frecvent motiv pentru a se intreba daca nu cumva sunt insarcinate.

Chiar daca folosesti mijloace contraceptive, este bine sa nu excluzi sarcina ca posibil motiv de amenoree. Trebuie sa stii ca nu exista metode de contraceptie care sa asigure 100% protectie fata de sarcina. Ce poti face este sa efectuezi un test sarcina, disponibil in orice farmacie.

Atentie! Este posibil ca testul de sarcina sa indice un rezultat negativ si, totusi, sarcina sa fie prezenta si sa evolueze. O sarcina prea recenta poate da un rezultat fals negativ. De aceea, trebuie sa repeti testul dupa cateva zile sau, oricum, sa-ti programezi o consultatie la medicul ginecolog.

Pe de alta parte, daca testul de sarcina iese negativ, acesta poate fi rezultatul real. In aceasta situatie, de obicei, cauza o reprezinta intarzierea ovulatiei sau absenta ovulatiei, ca urmare a unor dereglari hormonale.

Intarzierea menstruatiei dupa intreruperea anticonceptionalelor

Daca amenoreea intervine in primul ciclu dupa oprirea pilulelor contraceptive, iar testul de sarcina este negativ, acest lucru este normal. Nu intotdeauna procesul de ovulatie se reia in mod regulat dupa intreruperea anticonceptionalelor, mai ales in situatia in care ciclul era neregulat inainte de inceperea acestui tratament hormonal.

Cauze patologice

Unele boli se asociaza cu intarzierea sau cu alte dereglari ale menstruatiei:

  • sindromul ovarelor polichistice
  • hipotiroidism/hipertiroidism/tiroidita autoimuna
  • cancer ovarian
  • cancer de endometru
  • boala celiaca

Acestea sunt afectiuni care trebuie tratate, iar tulburarile de ciclu mentrual trebuie semnalate medicului. Iata cand ar trebui sa te prezinti la un control medical:

  • cand nu ai avut menstruatie in ultimele 3 luni si anterior ciclul era regulat;
  • cand testul de sarcina a iesit pozitiv si ar putea fi insarcinata;
  • cand ai sub 45 de ani si ai bufeuri;
  • cand ai slabit si starea generala este alterata;

Stresul si dereglarile menstruale

Un soc emotional sau un important factor de stres psihologic poate perturba intregul organism, inclusiv activitatea hormonala controlata de hipotalamus. Or, aceasta mica glanda din creier coordoneaza mecanismele hormonale prin care se desfasoara ciclul menstrual. Stresul influenteaza ovulatia, ducand la intarzierea menstruatiei sau cicluri menstruale neregulate.

Activitatea fizica intensa este un alt factor de stres care poate deregla menstruatia. In cazul antrenamentelor fizice intensive, fluxul menstrual se poate reduce si uneori menstruatia se opreste. Acesta este modul in care organismul conserva energia si incearca sa evite aparitia unei sarcini intr-o perioada nefavorabila. De obicei, ciclul menstrual revine la normal dupa renuntarea la sportul de performanta.

Tulburari de alimentatie

Carentele nutritionale sau tulburarile alimentare pot de asemenea sa aiba consecinte asupra ciclului menstrual. Acest lucru se intampla in caz de:

  • pierdere in greutate din cauza anorexiei sau bulimiei,
  • diete alimentare dezechilibrate,
  • crestere in greutate sau obezitate.

In schimb, o dieta sanatoasa, echilibrata si naturala ajuta la reglarea ciclurilor menstruale.

Modificari hormonale specifice menopauzei

Daca te apropii de perioada menopauzei trebuie sa stii ca ovulatiile sunt din ce in ce mai rare. Rezerva de foliculi ovarieni se diminueaza pe masura inaintarii in varsta, ceea ce se asociaza uneori cu cicluri neregulate pana la disparitia lor completa. Cu acest fenomen se confrunta in special femeile in jurul varstei de 50 de ani. Perioada de tranzitie la menopauza se numeste perimenopauza si dureaza, in medie, 4 ani. In perimenopauza, ovarele incep sa produca mai putin estrogen, conducand la dereglari menstruale si menstruatia poate intarzia frecvent.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului