Boli

#varice #tromboflebita #complicatii varice #ulcer de gamba #tratament varice #prevenire varice

De ce este important sa tratam corect varicele?

Varicele sunt unele dintre cele mai raspandite afectiuni de pe glob, fiind intalnite la aproximativ 50% din populatie. In tara noastra se estimeaza ca un roman din cinc sufera de varice, potrivit studiului VeinConsult, cel mai mare studiu epidemiologic cu privire la boala venoasa cronica. Cu toate acestea, foarte putini romani constientizeaza gravitatea varicelor si se adreseaza medicului doar atunci cand devin foarte suparatoare sau, mai rau, cand apar complicatii de temut: ulcer varicos, tromboflebita superficiala sau profunda.

 

Aceste riscuri ar putea fi evitate daca varicele sunt tratate din timp. In prezent, exista solutii moderne si eficiente pentru prevenirea si tratarea varicelor.

 

Boala venoasa cronica, o afectiune care nu trebuie neglijata

Adesea ignorate si considerate gresit doar o problema estetica, varicele reprezinta o afectiune medicala complexa, cu numerosi factori de risc si complicatii redutabile.

Stiati ca din cauza unor „banale” varice pot aparea rani deschise (ulcere) la nivelul gambei sau cheaguri de sange (trombi) care blocheaza circulatia sangvina? Ei bine, in aceste stadii avansate, boala venoasa cronica devine de-a dreptul invalidanta.


Boala are o evolutie silentioasa, care la debut nu este alarmanta pentru pacienti. Multi considera ca primele simptome sunt o consecinta fireasca a activitatii zilnice.

Orele prelungite de stat in picioare sau la birou, obiceiul de a purta incaltamite si imbracaminte departe de a fi confortabile, expunerea la caldura si multi alti factori afecteaza sanatatea picioarelor. Astfel apar simptome precum durerile difuze la nivelul gambei, senzatia de „picioare grele” sau „picioare obosite”, furnicaturile, umflarea gleznelor.

In lipsa tratamentului adecvat, boala evolueaza spre stadii severe: aparitia venelor varicoase, dilatate, modificari trofice la nivelul pielii neprovocate de lovituri, ulcer de gamba (rana deschisa care nu se vindeca), tromboflebita (trombi sau cheaguri de sange pe vena).

Cu cat boala venoasa este lasata sa avanseze, cu atat suprafata gambei afectate de leziuni este mai mare. Din pacate, de regula, pacientii se prezinta la medic in aceste stadii grave, greu de tratat.

Factori de risc

Femeile sunt de patru ori mai predispuse de a dezvolta boala varicoasa fata de barbati. Potrivit statisticilor VeinConsult, 80% dintre persoanele cu varice sunt femei, pe cand in randul barbatilor afectiunea se regaseste in proportie de 20%.

Principalul factor declansator este ereditatea. Se apreciaza ca pana la 80% dintre cazurile de varice primare sunt mostenite genetic. Exista insa si factori externi care favorizeaza aparitia bolii venoase cronice:

  • statul prelungit in picioare (ortostatismul) sau posturile vicioase la birou,
  • obezitatea,
  • expunerea la temperaturi extreme (caldura sau frig),
  • sedentarismul,
  • imobilizarea prelungita,
  • sarcina si perioada dupa nastere,
  • anticonceptionalele orale,
  • fumatul.

 

Sarcina reprezinta o perioada cu risc major in ceea ce priveste aparitia varicelor, in special din al treilea trimestru. De ce? Odata cu avansarea sarcinii, presiunea si greutatea sunt puse in mare parte pe membrele inferioare. Apoi, in corpul gravidei au loc numeroase modificari hormonale, care afecteaza si peretii venelor. Acestea se dilata mai usor, favorizand astfel aparitia varicelor.

Sfaturi pentru prevenirea varicelor

Pentru a preveni aparitia bolii venoase cronice, medicii recomanda exercitiile fizice care stimuleaza circulatia sangelui. Mergeti pe jos cel putin 2-3 km pe zi, practicati inotul, ciclismul.

Este foarte important sa evitati perioadele lungi de stat in picioare sau de stat nemiscati pe scaun ore in sir. Pentru cei care petrec mult timp la birou se recomanda un set de exercitii ritmice pentru picioare, care ajuta la o mai buna circulatie a sangelui. Totodata, se recomanda evitarea posturii pe scaun „picior peste picior”, care ingreuneaza circulatia. De asemenea, este indicat a se renunta la purtarea hainelor prea stramte (de tip jeans, colant), a ciorapilor care blocheaza circulatia si produc inflamarea venelor. Purtarea zilnica a tocurilor inalte este un alt obicei daunator care ar trebui evitat. Ideala este incaltamintea cu toc de 4-5 cm.
 

Sursa foto: .prevention.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare