Boli

#cuperoza #rozacee

Cuperoza versus Rozacee

Cand neplacerile provocate de o piele hipersensibila sunt insotite de roseata, inseamna ca pielea fetei tale poate deveni predispusa la cuperoza sau, mai grav, sa dezvolte o afectiune numita rozacee. Desi aceste doua manifestari sunt adesea confundate, simptomele sunt diferite. Afla de la expertii SKiN MedSpa care este diferenta intre cuperoza si rozacee si care sunt cele mai bune tratamente faciale pentru preventia si tratamentul acestor afectiuni.

Care sunt simptomele pielii predispuse la cuperoza si rozacee?

Cuperoza este o afectiune asociata cu pielea sensibila si hipersensibila, ce poate include si senzatii neplacute, cum ar fi intepaturi si arsuri. Pielea predispusa la cuperoza prezinta roseata, uscaciune si sensibilitate.

Roseata este rezultatul vaselor de sange dilatate care, datorita elasticitatii slabite a pielii, se maresc atunci cand exista un flux de sange catre piele, dar nu se contracta ulterior, asa cum s-ar intampla cu pielea normala.

Pielea predispusa la cuperoza in stadiu incipient poate manifesta simptome care apar si dispar dar, pe masura ce avanseaza, roseata poate deveni vizibila permanent pe piele.

Pielea rosie din cauza hipersensibilitatii difera de inrosirea obisnuita, deoarece dureaza considerabil mai mult (ore, zile sau chiar luni), iar roseata poate sa nu se diminueze pana in momentul in care pielea beneficiaza de tratamentul corespunzator.

Rozaceea este o afectiune inflamatorie cronica, episodica, care afecteaza pana la 10% din populatia adulta. Bolnavii de rozacee resimt senzatii neplacute, precum intepaturi si arsuri, adica manifestari subiective asociate cu hipersensibilitatea pielii.

In afara de aceste simptome, in mod obisnuit, pielea se inroseste si prezinta semne de roseata difuza mai ales la nivelul obrajilor, a barbiei, a nasului si a fruntii, insotite de cuperoza, pete si pustule. Ocazional, este afectata si zona oculara ceea ce poate duce la conjunctivita.

In cele mai grave cazuri de rozacee, pielea se poate ingrosa si se poate forma un exces de tesut. Aceasta manifestare afecteaza de obicei nasul si este cunoscuta sub numele de rinofima. Rinofima confera nasului un aspect mare si inflamat, din cauza dilatarii porilor care contin sebum (rinofima sebacee), sau poate provoca o coloratie rosie-violacee a pielii care este parcursa de mici vase sangvine (rinofima vasculara). Din pacate, un nas mare si rosu este asociat cel mai des cu consumul exagerat de alcool. Acest lucru ii poate afecta pe cei care sufera de rozacee si pe plan psihologic, in afara de cel fizic.

Papulele si pustulele care apar sunt asemanatoare cu cele ale pielii predispuse la acnee. Spre deosebire de acnee, rozaceea nu blocheaza porii, iar pielea este mai mult uscata decat grasa sau uleioasa. In plus, petele rozacee nu lasa cicatrici.

Care sunt cauzele cuperozei si ale rozaceei?

In general, pentru ca pielea sa fie predispusa la cuperoza sau sa dezvolte rozacee, trebuie indeplinite cateva conditii: o bariera cutanata compromisa, fibre senzoriale din epiderma hiper-reactive si o inflamatie la nivelul pielii, care provoaca inrosirea acesteia. Pielea este vulnerabila la stimuli care ar fi tolerati de pielea normala si acesti factori stresori vor declansa eritemul sau roseata pielii.

Pielea predispusa la cuperoza poate fi cauzata de o serie diversa de factori, inclusiv varsta, alimentatia si factorii genetici, dar, ca si in cazul rozaceei, nu se cunoaste cauza exacta. Cu toate acestea, expertii au identificat o serie de factori pe care bolnavii ii au in comun. De exemplu, rozaceea este predominanta in randul persoanelor cu pielea palida, deschisa la culoare, in special a celor cu origini celtice si nord-europene.

Debutul rozaceei incepe de obicei intre 20 si 50 de ani. Femeile sunt afectate mai mult decat barbatii, si sunt mai predispuse la simptome pe zona obrajilor si pe barbie. Cu toate acestea, atunci cand rozaceea afecteaza barbatii, acestia sunt mai predispusi ca boala sa progreseze pana la etapele severe, atunci cand poate aparea rinofima.

Rozaceea este o afectiune progresiva a pielii, care incepe de obicei cu senzatii neplacute, precum mancarimi, piele care “strange”, intepaturi si arsuri. Prima inrosire poate fi temporara, dar, pe masura ce boala avanseaza, aceasta roseata poate deveni permanenta. Pot aparea umflaturi si cosuri si, in unele cazuri, ochii pot deveni congestionati (ochi rosii, sangerii). In cazuri mai severe, apare rinofima, ochii se pot umfla, iar tenul este mai inflamat.

Ambele afectiuni sunt agravate de anumiti declansatori. Desi acestia variaza de la o persoana la alta, cei mai frecventi includ:

  •   Factorii de mediu, precum expunerea la temperaturi calde si reci, vant, soare, umiditate si poluare (inclusiv fumul de tigara), precum si la polen si la emisiile produse de traficul auto.
  •   Factorii psihologici, cum ar fi furia sau stresul. Hormonii de stres, ca de exemplu adrenalina, vor declansa procesele inflamatorii la nivelul pielii.
  •   Factorii externi: parfumuri, detergenti si medicamente (inclusiv creme cu cortizon), dar si baile calde, efortul fizic intens, alcoolul si alimentele picante. Imbracamintea poate avea, de asemenea, un efect daunator. Pe langa vopselele iritante si substantele chimice impregnate in imbracaminte, materialele sintetice pot contine o varietate de substante chimice, cum ar fi formaldehida, care pot declansa iritatii ale pielii si alergii.
  •   Factorii mecanici, ca de exemplu presiunea asupra pielii exercitata prin masajul facial.

Evitarea acestor factori declansatori cunoscuti este cea mai buna metoda de a minimiza simptomele rozaceei si a pielii predispuse la cuperoza. Poate dura ceva timp sa identifici factorii cei mai nocivi pentru pielea ta, asa ca, ar putea fi o idee buna sa pastrezi un jurnal de expunere la toti factorii interni si externi si sa-ti notezi orice reactii ulterioare.

Impactul psihologic al unei afectiuni atat de vizibile la nivelul pielii poate inrautati lucrurile, deoarece persoanele afectate se vor imbujora sau vor rosi de jena din cauza anxietatii sau a depresiei. Acest lucru agraveaza si mai mult problema.

Prin urmare, pentru a atenua impactul psihologic, expertii in dermatologie recomanda utilizarea unor creme corectoare speciale(concealer) pentru a acoperi roseata si a reduce eventualele daune psihologice suplimentare.

Care sunt tratamentele care atenueaza & trateaza cuperoza si rozaceea?

Pielea cu tendinte de a dezvolta cuperoza se poate trata usor cu ajutorul tratamentelor faciale de ultima generatie. In cazul rozaceei, nu exista un tratament care sa elimine definitiv problema, dar tratamentele faciale potrivite te ajuta sa tii mai usor in frau aceasta afectiune, care se va agrava in timp daca nu se ia nici o masura.

Extrem de confortabil, eficient si complet non-invaziv, JetPeel sau hidrodermabraziunea, este unul dintre cele mai accesibile tratamente faciale din punct de vedere al pretului, imbunatatind imediat aspectul si textura pielii afectate de cuperoza, dar si de alte probleme. Jetul rece de aer si solutie care infuzeaza pielea la viteza supersonica penetreaza dermul precum microneedling-ul, dar fara a folosi ace si calmeaza iritatiile, curatand si hidratand pielea in profunzime.

Venus Viva™ este o solutie nechirurgicala pentru refacerea dermului, care corecteaza semnele de deteriorare a acestuia si imbunatateste aspectul pielii afectata de rozacee, pori dilati, riduri adanci, cicatrici sau pete pigmentare. Folosind radiofrecventa Nanofractionata™ brevetata, campurile electromagnetice pulsate si tehnologia SmartScan™, Venus Viva este una dintre putinele tehnologii din industria frumusetii care poate trata rozaceea prin stimularea productiei naturale de colagen, astfel incat pielea se va trata din interior spre exterior, cu rezultate din ce in ce mai bune pe termen lung. Efectele sale se compara cu laserul Fraxel CO2, fara a suferi din cauza disconfortului provocat de  perioada lunga de recuperare dupa tratament.

Tratamentul cu laser Fotona poate reprezenta solutia potrivita pentru tenul tau, deoarece are rolul de a elimina vasele de sange dilatate si inflamatia. Tratamentul este benefic pentru cei care sufera de acnee asociata cu rozaceea, pentru ca inchide in mod eficient glandele hiperactive care tind sa infunde porii  si sa provoace acnee.

Laserul isi schimba durata de pulsatie si energie pentru a surprinde selectiv leziunile vasculare si a pentru a le elimina. Avantajul suplimentar al acestui tratament facial este ca ajuta pielea pentru a combate efectele secundare ale rozaceei pentru perioade lungi de timp.

Si telangiectazia sau aspectul de vene de paianjen (vinisoare/capilare sparte) de pe fata este tratata eficient folosind laserul Fotona. Laserul patrunde mai adanc in piele unde incep aceste leziuni vasculare, permitand intregului vas de sange sa absoarba lumina laser, sa se incalzeasca si sa se retraga uniform. Alte tipuri de laser, cu adancimi mai mici de absorbtie, cum ar fi IPL, creeaza, in general, un scut de sange coagulat pe marginea superioara a vasului, care lasa vasul practic neafectat si ii da posibilitatea sa recidiveze.

Cateodata si un peeling chimic superficial poate fi indicat in cazul in care tenul sufera din cauza petelor permanente produse de rozacee. Aceasta metoda presupune aplicarea unor substante chimice pe zona afectate, pana la 1,5mm in adancime, efectul fiind exfolierea, indepartarea celulelor moarte, hranirea pielii si stimularea procesului natural de regenerare al acesteia. In urma unui peeling chimic, petele dispar si tenul se lumineaza, culoarea se uniformizeaza, porii se micsoreaza, iar liniile fine dispar in totalitate.

Nu in ultimul rand, intrucat  deseori tenul afectat de cuperoza sau rozacee are ca factor declansator stresul, un drenaj limfatic prin presoterapie poate face minuni pentru o relaxare  totala indusa. Limfa are rolul de a elimina toxinele din organism. Aceasta se aduna in ganglionii limfatici, iar presodrenajul in punctele unde se afla acestia stimuleaza eliberarea toxinelor. Implicit, este stimulat sistemul imunitar, dar si tonifierea pielii.

Nu stii care este tratamentul potrivit pentru tine? Suna la 0729.740 704 sau contacteaza expertii clinicii SKiN MedSpa din Bucuresti pe mail la adresa contact@skinmedspa.ro!

In functie de tenul tau, de nevoile sale si de obiectivele tale, vei gasi o echipa de specialisti in dermatologie si tratamente faciale care te poate ajuta cu adevarat si care te poate face sa uiti definitiv de cuperoza si rozacee!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare