Boli

#cumparaturi #shopping #dependenta

Cumparaturile compulsive, o boala sau un moft?

Dependenta de cumparaturi reprezinta o problema serioasa, care poate duce la grave probleme finaciare si sociale. Cei care sufera de sindromul cumparaturilor compulsive sunt de nestapanit atunci cand vine vorba de cheltuirea banilor. Acestia cumpara orice, oricand, mult mai mult decat au nevoie sau isi pot permite.
 

Ce este sindromul cumparaturilor compulsive
 

Pentru multe persoane, cumparaturile se limiteaza la achizitionarea de haine noi sau accesorii pentru locuinta, in anumite perioade ale anului Pentru altii insa acest concept are intelesuri diferite. Cumparaturile compulsive sunt la fel de daunatoare ca orice alta forma de dependenta. Rezultatul cumparaturilor compulsive devine in timp o problema majora atat pentru cel care cheltuie, cat si pentru familie si prieteni.

Acest sindrom se manifesta prin cumparaturi excesive, scapate de sub control. Dependentul de cumparaturi continua sa cumpere orice si oricand, chiar daca multe dintre lucrurile achizitionate nu ii sunt necesare. Multe dintre obiectele cumparate nu vor fi niciodata folosite. Cumparaturile compulsive creaza probleme financiare, maritale, legale si familiale majore. Consecintele cumparaturilor compulsive pot fi asemanatoare cu cele cauzate de alcoolism sau dependenta de droguri.

Chiar daca pentru majoritatea poate parea o gluma, sindromul cumparaturilor compulsive este o problema serioasa. Femeile sunt cele mai afectate de sindromul cumparaturilor compulsive.
 

Cauzele sindromului cumparaturilor compulsive
 

Cel care sufera de sindromul cumparaturilor compulsive cumpara in exces din nevoia de a se simti bine. De asemenea, sindromul poate fi declansat si de factori precum stresul din perioada sarbatorilor, relatiile amoroase esuate sau problemele de natura profesionala.

Printre cauzele care pot duce la acest sindrom se mai numara si lipsurile din copilarie, incapacitatea de a face fata momentelor stresante, depresia, furia sau singuratatea. De asemenea, persoanele care simt nevoia sa detina controlul sau cei care au nevoie de aprobarea si aprecierea celor din jur pot suferi de sindromul cumparaturilor compulsive.
 

Simptomele sindromului cumparaturilor compulsive
 

Cei care sufera de sindromul cumparaturilor compulsive au tendinta de a cheltui sume importante de bani in perioadele de depresie sau stres, achizitioneaza obiecte pe care nu le vor folosi niciodata si pe care le depoziteaza la intamplare prin casa, fara a le scoate eticheta.

De cele mai multe ori cei care sufera de cumparaturi compulsive mint in legatura cu sumele de bani cheltuite si obiectele achizitionate, se imprumuta de bani pentru a-si satisface nevoile si in cazuri extreme recurg chiar la furt.
 

Cum sa previi si sa tratezi sindromul cumparaturilor compulsive
 

  • Plateste cumparaturile cu bani lichizi.
  • Fa o lista cu obiectele pe care trebuie sa le cumperi si tine-te de aceasta lista;
  • Limiteaza-te la un singur card;
  • Evita magazinele cu reduceri;
  • Admira vitrinele magazinelor doar dupa ce astea s-au inchis. Daca faci acest lucru in timpul zilei, "uita" portofelul acasa;
  • Nu te abona la cataloage cu produse si evita sa urmaresti emisiunile tv de shopping;
  • Atunci cand simti nevoia de a cumpara ceva, fa putina miscare sau exercitii fizice;
  • Evita cumparaturile din mall-uri sau de pe internet;
  • Nu merge la cumparaturi singur si asigura-te ca persoana care te insoteste nu sufera de sindromul cumparaturilor compulsive;
  • Tine in portofel sume mici de bani;
  • Evita locurile sau persoanele care te vor tenta sa cheltui bani;
  • Gaseste alte modalitati de a trece peste perioadele dificile;
  • Ocupa-ti timpul cu activitati in aer liber, alaturi de prieteni si familie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare