Intr-adevar, atunci cand analizezi de ce este nevoie pentru ca un virus animal sa ajunga la om, este destul de clar ca, creste riscul de a contracta virusi precum coronavirusul.
Virusi. Sunt milioane pe Pamant
Exista milioane si milioane de virusi pe Pamant. Din fericire, se stie ca doar aproximativ 1.000 infecteaza oamenii. Majoritatea acestor virusuri sunt transmise de la animale la oameni. Acestea sunt denumite virusuri zoonotice. Noi boli zoonotice pot aparea in orice moment, la fel ca in cazul COVID-19. Scopul unui virus este sa infecteze celulele gazdei sale si sa se reproduca.
Virusul, cunoscut si sub numele de agent patogen, deturneaza practic celula si o forteaza sa infecteze alte celule prin replicare continua. Daca se raspandeste la suficiente celule, gazda va contracta in cele din urma virusul. Multi virusi exista doar in habitatul in care s-au dezvoltat in mod natural. Acest habitat poate fi un mediu sau o specie de animale. De exemplu, daca un virus se dezvolta intr-un grup de porci, este posibil ca porcii sa nu prezinte niciodata simptome sau sa nu fie afectati negativ. Sistemul lor imunitar poate controla infectia fara a ucide virusul. Virusul si porcul traiesc intr-un fel de armonie!
Cu toate acestea, daca virusul ajunge la o noua specie, aceasta nu va avea aceeasi imunitate ca porcul. Doar un numar foarte mic de virusi reusesc sa faca acest salt. Acest lucru se datoreaza faptului ca virusul trebuie sa treaca prin numeroase bariere inainte de a putea infecta noua specie. Nu este usor. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt mai mari atunci cand purtatorii originali ai virusului intra in contact regulat cu o alta specie. De exemplu, un grup de porci dintr-o ferma va interactiona adesea cu fermierii. Acest lucru ofera virusului multe ocazii de a incerca saltul. Virusul ajunge la fermier in mai multe moduri.
Acestea pot ajunge la ei prin fecale, sacrificare, muscaturi sau printr-un intermediar precum un tantar sau o capusa. Astfel, fermierii si angajatii din abatoare si gradini zoologice, de exemplu, sunt expusi unui risc mai mare de a contracta virusi de la animale. Nivelul lor de risc depinde, de asemenea, de anumiti factori genetici complecsi. A fost identificata o lista lunga de gene care pot face o persoana mai sensibila sau mai putin sensibila la anumiti virusi. Dincolo de gene, virusul trebuie sa treaca de sistemul imunitar al organismului. Corpul uman are mai multe niveluri de aparare impotriva bolilor. Acestea sunt ucise de acidul gastric, mucus, celulele T si anticorpi. Aceasta este o provocare pentru virus si este posibil ca acesta sa fie nevoit sa mute pentru a-si indeplini misiunea.
Mutatie. Cum isi modifica materialul genetic
Atunci cand un virus sufera o mutatie, acesta isi modifica materialul genetic. Acest lucru poate schimba modul in care infecteaza corpul uman. Un virus care ataca sistemul digestiv al unui porc poate suferi o mutatie si sa atace plamanii unui om, de exemplu. Chiar daca un virus reuseste sa treaca de toate sistemele de aparare ale organismului, este posibil sa infecteze doar acea persoana. Unii virusi pot ajunge la un singur om si sa se opreasca aici. Altele se pot raspandi mai departe. Unele se pot raspandi atat de mult incat conduc la o epidemie sau la o pandemie, cum este cazul COVID-19. In mod ironic, virusii nu doresc sa isi ucida gazdele, deoarece au nevoie si de gazda pentru a supravietui.
Acesti virusi zoonotici sunt atat de periculosi deoarece un om nu are aceiasi anticorpi ca un animal. Virusul este adesea mult mai periculos pentru om decat a fost pentru animal. O alta problema este ca exista milioane de virusuri animale si nu exista nicio modalitate de a prezice care dintre acestea vor trece la om. Cererile masive ale populatiei noastre in crestere conduc la interactiuni din ce in ce mai periculoase cu animalele prin cresterea si sacrificarea in masa, despadurire, urbanizare si schimbari climatice.