Boli

#cum tratam arsurile solare #arsura solara #uv #arsuri solare

Cum tratam CORECT arsurile solare. Sfaturi de la dermatologi

Nimeni nu isi doreste ca expunerea la soare sa aiba drept rezultat o arsura, dar lucruri neplacute se mai intampla. Fie ca am uitat sa aplicam crema cu SPF, fie ca ne-am simtit bine si timpul a zburat, fara sa ne dam seama ne expunem unei cantitati prea mare pentru pielea noastra de raze UV, suntem pusi in fata situatiei de a ne arde pielea.

Un motiv si este faptul ca razele UV au devenit mai agresive, considera dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog. Mai exact, prin subtierea stratului de ozon, ajung la noi si UVC care inainte nu reuseau sa patrunda prin patura normala de ozon. Daca acest accident neplacut ni s-a intamplat, trebuie sa reducem simptomele si sa ajutam pielea sa se vindece mai repede. Este esential sa avem grija ca acest lucru sa nu se mai intample, pentru ca fiecare arsura se soldeaza cu modificari la nivelul ADN-ului celular, care se cumuleaza si, in final, determina imbatranirea prematura sau aparitia cancerului de piele. Sunt studii clinice care au demonstrat ca riscul de melanom (cel mai de temut cancer de piele) se dubleaza daca o persoana a suferit mai mult de cinci arsuri solare de-a lungul vietii. Pe termen scurt, pot sa apara defecte de pigmentare (despre care poti afla mai multe aici), in general hiperpigmentari. Daca arsura a fost grava, sunt situatii in care ne confruntam si cu hipopigmentari, prin distrugerea melanocitelor.

Ce inseamna din punct de vedere medical o arsura solara. Este o reactie inflamatorie cutanata acuta la o doza excesiva de UV provenita din surse naturale (soare) sau artificiale (solare, lampi pentru fototerapii). Substratul fiziopatologic care determina toate modificarile observate in arsura solara este lezarea ADN-ului celular, urmata de inflamatie si apoptoza (moarte celulara).

Ceea ce vedem cu ochiul liber si ne place, are de fapt un substrat greu si serios la nivelul celular din piele. Inflamatia rezultata determina vasodilatatie cutanata, care se exteriorizeaza prin culoarea rosu aprins caracteristica. Eliberarea mediatorilor inflamatiei (histamina, serotonina, prostaglandine, citokine) este raspunzatoare de edemul si de senzatia de durere si usturime, dar si de lezarea celulelor din epiderm care va determina moartea acestora.

Simptomele arsurii solare:

  • Pigmentul este rosu-intens, coloratia fiind strict limitata la zonele expuse la soare (se observa foarte bine limita dintre pielea acoperita de haine si cea arsa).

  • Senzatie de usturime, mancarime, chiar durere

  • Usor edem
  • In arsurile mai grave, apar vezicule si bule pline cu un lichid clar.
  • Simptomele apar la 6 pana la 24 de ore de la expunere.
  • Exfolierea pielii afectate dupa ce s-au calmat simptomele si incepe vindecarea, adica in 4-7 zile.
  • Frisoane, febra, greata, varsaturi in cazuri grave

Care sunt persoanele cele mai susceptibile sa se arda la soare. Sunt persoanele cu piele alba, ochi deschisi la culoare, par blond sau roscat, la care chiar si o expunere scurta se poate solda cu arsura solara. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare sunt mai rezistente, pentru ca pigmentul melanic le confera un grad de protectie. Daca se depaseste o anumita doza de raze UV (care este individuala), pot suferi arsuri solare. Daca am reusit sa ne ardem, ce putem face pentru a trece mai usor peste momentele neplacute?

  • Inca de la primele simptome, este esential sa reducem temperatura zonei afectate cu comprese reci, prosoape inmuiate in apa rece, dus rece. Putem sa punem cuburi de gheata in prosop si apoi aplicam pe piele, dar niciodata gheata direct pe piele.

  • Hidrateaza-te local foarte bine, prin folosirea de lotiuni corporale hidratante, de mai multe ori pe zi. Dupa dus, lasam pielea usor umeda si apoi folosim lotiunea hidratanta. Se folosesc produse cu structura light, care patrund bine in piele. Sunt interzise produsele care contin petroleum, uleiuri de sinteaza sau uleiuri naturale, pentru ca ele pastreaza caldura agravand astfel arsura. Sunt indicate produsele cu aloe vera, azulena, calamina.
  • Hidratarea generala se face prin aport de apa sau lichide imbogatite cu electroliti. Este foarte importanata pentru ca arsura cutanata retrage lichidele din circulatia generala, deshidratand astfel organismul.
  • Redu inflamatia prin folosirea de tablete antiinflamatorii non-stereoidiene sau aspirina. Timp de 2-3 zile, se poate folosi o crema cu cortizon.
  • Imbracamintea trebuie sa fie usoara, din materiale moi, pentru a nu irita suplimentar pielea. Atentie, pielea nu se freaca, se tapoteaza cu prosopul!
  • Pe zonele neacoperite de haine, se aplica obligatoriu creme cu SPF.
  • Daca sunt vezicule sau bule, acestea nu se sparg, ci se lasa sa se reduca de la sine. Daca sunt sparte, creste riscul de infectie.
  • Daca pana in acest moment te poti descurca si singur(a) sau poti cere sfatul unei cosmeticiene pricepute, cu experienta in domeniu si care are notiuni de dermatologie dobandite in timpul unui curs de cosmetica autorizat, exista si limite. In cazul in care ai simptome generale (febra, greata, varsaturi), iar acestea nu cedeaza dupa 24 de ore de tratament la domiciliu, trebuie sa ceri ajutor medical specializat!

Vacanta placuta si fara niciun incident!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare