Boli

#timpan #timpan perforat #ureche #infectie #betisoare de urechi #orl #medic #afectiune #durere

Cum stii daca ai timpanul perforat

Timpanul este membrana care separa conductul auditiv extern de urechea acasa .ro/medie" title="medie">medie . Perforatia peretelui poate fi cauzata de diversi factori: operatia rezultata unei ingrijiri a infectiei acute ( otita ), introducerea gresita si profunda a unui obiect lung (de obicei – betisoarele de urechi), presiunea prea mare provocata de calatoria cu avionul, un salt cu parasuta sau cufundari acvatice, lovitura puternica la nivelul urechii etc.

Iata cativa pasi prin care sa intelegi cum se manifesta aceasta afectiune:

Pasul 1. Durerea, care poate iradia la nivelul capului (in special spre ochi si maxilar), este in general primul simptom al perforarii timpanului. In majoritatea cazurilor auzul este afectat: apare senzatia de ureche infundata , insotita adesea de tiuituri, pocnituri. In cazuri grave, bolnavul poate suferi de surzenie partiala sau totala. De asemenea, din ureche se mai poate scurge un lichid gros (mai mult sau mai putin clar), cu miros urat in functie de gravitatea infectiei, care se scurge sau ramane in interiorul urechii.

Pasul 2. O perforare lejera a timpanului poate sa nu produca niciun simptom si sa treaca neobservata. In acest caz, membrana se vindeca singura, intr-un termen variabil (in medie cateva saptamani). Acest gen de afectiune cu grad moderat poate fi provocata atat de factori precum otita, introducerea gresita unor obiecte in ureche (betisoare igienice), mersul cu avionul etc, dar si de afectiuni precum rinita, sinuzita, solutii auriculare, spalare profunda.

Pasul 3. In cazul in care exista probabilitatea unei perforatii (insa cauza nu a fost constatata) si in asteptarea raspunsului medicului ORL-ist, ingrijirile la domiciliu, fie ele spalatul cu apa simpla sau administrarea de picaturi auriculare, sunt complet interzise.

Pasul 4. Tratamentul timpanului perforat depinde de gravitatea afectiunii: daca medicul considera ca timpanul nu se poate cicatriza in mod natural, se impune operatia chirurgicala. Acesta poate prescrie o cura cu antibiotice pentru a trata eficient o eventuala infectie. Pana la vindecarea completa, bolnavul trebuie obligatoriu sa evite situatiile in care exista un posibil risc: locatiile cu zgomot puternic, introducerea apei in ureche (inotul), folosirea dopurilor de urechi.

In general, perforatia timpanului se inchide si se vindeca, insa in unele cazuri aceasta leziune ramane pentru toata viata si se transforma in afectiune cronica. De fiecare data cand in ureche va patrunde putina apa sau se va introduce un corp strain (casti, betisor igienic), inflamatia isi va face aparitia.

Tips & Tricks

  • Urechile se curata cu multa atentie. Este de preferat, sa se foloseasca un colt al prosopului de toaleta, usor umezit, cu care sa cureti orificiul extern al urechii fara a patrunde in partea profunda a conductului;
  • Nu te scarpina in ureche folosind diverse obiecte ascutite: pixuri, agrafe, scobitori etc;
  • Mergi la un control ORL inca de la primul simptom (ureche infundata sau tiuit). Nu astepta sa apara durerile, pentru ca pot aparea complicatii;
  • Nu asculta muzica tare, mai ales la castile auriculare. Traumele sonore sunt frecvent intalnite si pot duce chiar  la pierderea treptata a auzului. Evita sa stai langa boxe si renunta la mersul in cluburi daca suferi de afectiuni ale urechii. Problemele minore se pot acutiza si ulterior croniciza, iar infectiile vor aparea la cea mai mica sensibilizare;
  • Pe parcursul calatoriei cu avionul sau cu telecabina, pentru a face fata presiunii, incearca sa casti sau sa inghiti in sec de mai multe ori.

Citeste mai mult despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare