Boli

#glanda tiroida #oboseala #gusa #senzatie de sufocare #ingrosare voce

Cum stii daca ai probleme cu glanda tiroida

Esti mereu obosit, desi programul de la birou si treburile personale nu iti consuma energia atat de mult pe cat tu resimti? Ai luat in greutate, desi regimul tau alimentar a ramas acelasi? Te doare capul si simti ca te incearca o raceala, desi nu ai alte simptome? Atentie, s-ar putea sa ai grave probleme hormonale legate de glanda tiroida.

Tiroida este una dintre cele mai afectate glande in zilele noastre, de buna ei functionare depinzand starea ta de sanatate. Glanda tiroida poate fi afectata in doua moduri numite hipotiroidie, adica functionarea deficitara a glandei (afectiunea cel mai frecvent intalnita), si hipertiroidie, adica excesul de hormoni. Iata cinci semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida si este cazul sa te prezinti la endocrinolog.

1 Senzatia de sufocare si palpitatii

Adesea, excesul de hormoni in organism se manifesta prin palpitatii ale inimii, care pot fi insotite de senzatia de sufocare. Aceasta senzatie este deosebit de periculoasa daca suferi de boli cardiace, cum este aritmia cardiaca.

2 Aparitia gusei

Unul dintre simptomele evidente ale hipotiroidiei (deficitul de hormoni) este aparitia gusei. Aceasta este o masa de tesut vizibila care apare sub barbie, fiind de fapt o crestere in volum a glandei tiroide.

3 Oboseala

Un alt simptom care ar trebui sa te puna pe ganduri este starea de oboseala pe care o simti frecvent, in conditiile in care nu muncesti excesiv si nu ai un program foarte incarcat. S-ar putea sa suferi de hipotiroidie, iar intregul tau organism sa fie incetinit. Resimti mereu nevoia de a dormi.

4 Caderea parului

Caderea parului poate fi cauzata de stres, de cosmetice pentru par, ritm de viata dezordonat etc. Ar trebui sa consulti un dermatolog care iti va da un tratament pentru scalp. Daca problemele continua sa apara nu ar strica si un test de sange pentru a-ti masura nivelul TSH (Thyroid Stimulating Hormone- o substanta care stimuleaza productia de hormoni).

5 Ingrosarea vocii

Afectiunile glandei tiroide pot afecta inclusiv vocea pacientului in cauza. Exista posibilitatea ca tu sa nu sesizezi, insa vocea ti se poate ingrosa, iar poate fi din cauza ca suferi de hipotiroidie. Subtierea vocii este mai usor de observat la barbati, iar aici este vorba de hipertiroidie.

Cum se trateaza

Deficitul hormonal poate fi substituit prin administrarea de pastile bogate in hormoni tiroidieni identici cu cei naturali, numiti levotiroxina. Tratamentul, in cele mai multe cazuri, va trebui urmat toata viata, sub atenta monitorizare a unui medic, care va stabili dozele de administrare in functie de rezultatele analizelor.

Sursa foto: webctor.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare