Ce este intoleranta la gluten?
Glutenul reprezinta o proteina prezenta in grau, secara, orz si alte cereale (reprezinta aproximativ 80% din aminoacizii gasiti in aceste cereale). In cazul unor persoane consumul de gluten poate declansa o reactie negativa in organism, chiar si in absenta bolii celiace, o tulburare autoimuna in care sistemul imunitar ataca propriul intestin subtire atunci cand este expus la gluten. Este important de precizat faptul ca intoleranta la gluten este diferita de boala celiaca si de alergia la grau. Simptomele pot fi similare, motiv pentru care diagnosticarea este dificila.
Care sunt simptomele intolerantei la gluten
Cele mai recente cercetari arata ca simptomele intolerantei la gluten apar in aproape fiecare sistem din organism: sistemul nervos central (inclusiv creierul), sistemul endocrin, sistemul cardiovascular (inclusiv sanatatea inimii si a vaselor de sange), sistemul reproducator si sistemul osos.
- Probleme digestive - constipatie, dureri abdominale, balonare, diaree, greata sunt simptome frecvente.
- Oboseala - persoanele cu intoleranta la gluten pot simti oboseala continua, care nu dispare nici dupa o odihna adecvata.
- Dureri de cap - migrenele sau cefaleea sunt asociate adesea cu consumul de gluten la persoanele sensibile.
- Dureri musculare si articulare - exista persoane care raporteaza dureri sau inflamatii in articulatii si muschi, fara o cauza evidenta.
- Depresie si anxietate - acestea pot fi exacerbate de intoleranta la gluten.
- Eruptii cutanate si mancarimi - unele persoane pot dezvolta eruptii cutanate sau dermatita herpetiforma, o afectiune a pielii legata de consumul de gluten.
- Pierderea sau cresterea in greutate - fluctuatii inexplicabile ale greutatii.
Cum se trateaza intoleranta la gluten
Tratamentul principal pentru intoleranta la gluten este evitarea completa a glutenului. Acest lucru inseamna eliminarea tuturor alimentelor care contin grau, secara, orz si derivate ale acestora. Medicii recomanda o dieta cu multe alimente precum: fructele, legumele, carnea, pestele, ouale, lactatele, leguminoasele, nucile si semintele.
Este foarte importanta citirea etichetelor alimentelor deoarece glutenul se poate ascunde in multe produse procesate. Poti consulta si un nutritionist specializat in diete fara gluten. Acesta te poate ajuta la planificarea meselor si asigurarea ca dieta ramane echilibrata si nutritiva. Si suplimentele nutritive sunt de ajutor, in special vitaminele B si fierul.