Boli

#dinti #gingivita #abces dentar #dantura #parodontita #control stomatologic

Cum se trateaza un abces dentar

Gura este un loc foarte expus bacteriilor. Pastrarea echilibrului fiziologic la nivelul cavitatii bucale este esentiala pentru ca organismul sa se mentina intr-o forma de sanatate optima. In caz contrar, devine sursa infectiilor, printre care se numara si abcesul dentar .

. Acesta afecteaza cavitatea bucala in momentul in care este fragilizata. Carii sau infectii netratate ale gingiei pot declansa aparitia unui abces.

Abcesul gingiei sau al radacinii dintelui?

Daca abcesul este localizat in gingie se numeste abces parodontal. Gingia se umfla, se intinde si se inroseste. In majoritatea cazurilor apar dureri. Intensitatea suferintei variaza in functie de gravitatea inflamatiei.

Abcesul dentar se poate situa si in jurul radacinii dentare. Abcesul ataca pulpa, adica substanta care se gaseste in interiorul dintelui (in cavitatea centrala). Si in acest caz gingia se umfla si provoaca dureri.

In ambele cazuri, abcesul se traduce prin prezenta puroiului in gingie sau in dinte care incepe sa se strice. Odata puroiul evacuat, durerea incepe sa dispara.

Consulta medicul de la primul simptom

Oricare ar fi tipul de abces, este bine sa consulti rapid un stomatolog. Un abces dentar netratat poate produce complicatii pentru cavitatea bucala: miscari ale dintilor, afectarea osului maxilarului etc.

Chirurgul dentist va curata puroiul din gingie. In cazul unui abces parodontal este mai simplu de efectuat incizia, sub anestezie locala. In cazul abcesului la dinte, medicul trebuie de asemenea sa curete puroiul sub anestezie locala, insa dupa ce va efectua un minutios al zonei afectate. In principiu, specialistul va curata canalul dentar si va umple gaura cu o pasta pentru obturare. In cazul in care dintele este foarte afectat, medicul va recomanda pacientului aplicarea unei coroane dentare.

Dupa tratamentul stomatologic , pentru ambele tipuri de abces, se recomanda administrarea de antibiotice pentru a evita riscul unei recidive.

Masuri de prevenire

Prima masura pentru a evita reaparitia abcesului dentar este corespunzatoare. Este indicat sa iti speli dintii de doua ori pe zi cu o periuta de dinti si o pasta de dinti adaptata nevoilor tale.

Consultul anual la un stomatolog este indicat pentru a preveni depistarea unui eventual abces inainte de a degenera intr-o maniera periculoasa pentru .

Citeste mai mult :

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului