Boli

# terminare pandemii #pandemii istorie #pandemie de coronavirus #coronavirus #pandemie

Cum se termina pandemiile. Istoria intunecata a omenirii

De-a lungul istoriei, lumea a trecut prin numeroase pandemii. Pandemiile de ciuma si holera fiind cele mai cunoscute. Acestea au creat, ani in sir, panica in randul populatiei, la nivel global. Nici nu este de mirare avand in vedere ca acestea au schimbat radical lumea si au dus la decesul a sute de milioane de oameni.

Pandemia de coronavirus nu este la fel de grava precum cea de ciuma, iar avantajul pe care-l avem in zilele noastre este evoluatia medicinei, cu ajutorul careia multe persoane se vindeca de coronavirus. Daca aceasta pandemie ar fi pornit in urma cu 100 de ani, sau mai mult, numarul victimelor ar fi fost mult mai mare.

Oamenii de stiinta si istoricii sustin ca un focar infectios se poate incheia in numeroase moduri. Dar cand si cum se va termina pandemia de coronavirus? Cum s-au terminat alte pandemii?

Pandemia de ciuma bubonica, o istorie intunecata

Ciuma bubonica a lovit de mai multe ori omenirea in ultimii 2.000 de ani, ucigand milioane de oameni si modificand drastic cursul istoriei. Teama oamenilor se amplifica cu fiecare revenire a epidemiei.

Ciuma bubonica este cauzata de o tulpina de bacterie denumita Yersinia pestis. Aceasta bacterie traieste in mod normal pe purici, acestia din urma luand-o de la sobolanii pe care “locuiau”. Insa, odata transmisa la om, bacteria a evoluat si a putut fi transmisa mai departe, de la om la om, asemeni unui virus, prin picaturi respiratorii (cum este si cazul coronavirusului, cu care omenirea se lupta in zilele noastre).

Istoricii  descriu trei mari valuri de ciuma: ciuma lui Justinian, in secolul al VI-lea; epidemia medievala, in secolul al XIV-lea; si o pandemie care a lovit omenirea la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX.

Pandemia medievala a inceput in 1331 in China. Boala, dar si razboiul civil care avea loc in acea vreme, au dus la moartea a jumatate din populatia Chinei. De acolo, ciuma a fost rapandita in Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu, de catre comercianti. Intre anii 1.347 si 1.351 ciuma a ucis cel putin o treime din populatia europeana. Jumatate din populatia din Siena, Italia, si-a pierdut viata.

“Este imposibil pentru oameni sa admita adevarul ingrozitor”, scria cronicarul Agnolo di Tura in secolul al XIV-lea. “Intr-adevar, cel care nu a vazut o asemenea groaza poate fi numit binecuvantat.” 

In acelasi timp, in Florenta, Giovanni Boccaccio scria: „Nu se acorda mai mult respect oamenilor decedati decat ar fi acordat in prezent caprelor moarte.” Unii oameni s-au ascuns in casele lor. Altii au refuzat sa accepte amenintarea. Modul lor de a face fata, scria Boccaccio, a fost sa „bea foarte mult, sa se bucure de viata la maxim, sa cante sa fie veseli si sa-si faca toate poftele”.  Cu alte cuvinte, oamenii isi doreau sa se bucure la maxim de viata, clipele fiindu-le numarate.

Aceasta pandemie s-a incheiat, insa ciuma a reaparut. Una dintre cele mai grave focare a inceput tot in China in 1855 si s-a raspandit la nivel mondial, ucigand peste 12 milioane de oameni doar in India. Autoritatile medicale din Bombay au ars cartiere intregi incercand sa scape de ciuma. Cu toate acestea “nimeni nu stia daca vor face o diferenta”, a spus istoricul Yale, Frank Snowden, despre incendiile provocate pentru a scapa de ciuma.

Nu este clar ce a facut ca ciuma bubonica sa dispara. Unii cercetatori au sustinut ca vremea rece a dus la eradicarea puricilor, purtatori ai bolii, insa acest lucru nu ar fi intrerupt raspandirea pe cale respiratorie, a notat dr. Snowden.

O alta ipoteza spune ca a avut loc o schimbare la sobolanii purtatori ai ciumei. Pana in secolul al XIX-lea, ciuma era purtata nu de sobolanii negri, ci de sobolanii bruni, care sunt mai puternici si mai viciosi si care traiesc la distanta de oameni.

O alta ipoteza este ca bacteria a evoluat, devenind mai putin mortala. Iar alta sustine ca actiunile oamenilor, cum ar fi arderea unor sate intregi sau orase a dus la stingerea epidemiei.

Cu toate acestea, ciuma nu a disparut niciodata. In Statele Unite, infectiile sunt endemice in randul cainilor de preerie si pot fi transmise oamenilor tot de purici. Cazuri de ciuma sunt rare in prezent, si pot fi tratate cu succes cu ajutorul antibioticelor, dar orice caz de ciuma starneste teama in randul populatiei.

Alte pandemii care au dus la decesul multor persoane

Pandemii de variola

Printre pandemiile care au schimbat radical lumea se numara si variola. In trecut epidemiile de variola, care reporneau periodic au facut nenumarate victime. Trei din 10 persoane care se inbolnaveau, pierdeau lupta cu boala. Spre deosebire de ciuma, variola era usor de recunoscut din cauza eruptiilor cutanate. Astfel, izolarea persoanelor bolnave si a celor care au avut contact cu acestea putea fi facuta cu usurinta, chiar si in trecut. Astfel, se evitau pandemii care ar fi putut duce la dezastre precum cele provocate de ciuma.

In prezent insa, variola poate fi tratata cu succes, daca sunt urmate sfaturile medicilor. In plus, vaccinul previne raspandirea bolii.

Gripa din 1918

Gripa din 1918 a facut ravagii in intreaga lume. Aceasta a ucis intre 50 si 100 de milioane de persoane la nivel mondial. A facut victime de toate varstele, dar in special i-a afectat pe batrani si pe adultii, lasand multi copii orfani in urma.

Acest virus circula in continuare ca gripa sezoniera. Nu mai are aceeasi putere pe care o avea inainte, si din cauza evolutiei medicinei, dar si a dezvoltarii imunitatii in randul populatiei. Frica ce a pornit initial din cauza acestei gripe, s-a raspandit, iar oamenii au invatat sa traiasca cu aceasta boala.

Cum se va incheia pandemia de coronavirus

Pandemia de coronavirus s-ar putea incheia intai la nivel social si nu medical, sustin istoricii. Acest lucru este cauzat de oamenii care se vor satura de restrictiile sociale si de distantare, chiar daca virusul va face inca ravagii si nu a fost gasit inca un tratament sau un vaccin eficient.

„Cred ca exista o problema psihologica de epuizare si frustrare sociala”, a spus istoricul Yale, Naomi Rogers. „Este posibil sa ajungem intr-un punct in care care oamenii vor spune: Este suficient. Merit sa ma pot intoarce la viata mea obisnuita.”

Iar acest lucru se intampla deja in tari care revin, incet-incet, la viata de dinainte de pandemie. Altele urmeaza sa implementeze in viitorul apropiat masuri de relaxare. Oamenii se vor intoarce, treptat, la viata obisnuita, fara ca virusul sa dispara.

Nimeni nu poate prezice insa, daca pana la gasirea unui tratament eficient si al unui vaccin, pandemia nu va reporni cu aceeasi putere ca in prezent.

Oamenii de stiinta se asteapta ca un noul val al pandemiei sa se inregistreze in toamna, in sezonul obisnuit al gripelor. Insa nimeni nu poate prezice cu exactitate viitorul.

Avand in vedere istoricul altor pandemii, va dura cativa ani pana cand coronavirusul nu va mai face ravagii in lume. Oamenii vor prinde imunitate, virusul nu va mai avea aceeasi putere, vor fi gasite tratamente eficiente si va exista un vaccin de prevenire. Insa pana atunci trebuie sa invatam sa traim cu acest virus, si mai ales sa invatam sa ne protejam cat mai bine pe noi si pe semenii nostri.

Surse foto:  pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare