Boli

#tratament #piele #sensibilitate #roseata #acnee rozacee

Cum se manifesta "acneea adultului"

Ti s-a intamplat vreodata sa te inrosesti dupa un antrenament dur sau cand esti emotionat ori jenat? Aceste reactii sunt normale, insa cand roseata apare in mod frecvent, poate fi cauza unei afectiuni. Acneea rozacee, denumita si "acneea adultului", este o boala a pielii caracterizata prin roseata, cosuri si prezenta unor linii rosii la nivelul nasului, pometilor, barbiei si a fruntii. Iata cateva simptome ale acestei afectiuni si sfaturi utile de tratament.

Roseata pe intreaga fata

Unul dintre simptomele acneei rozacee este roseata care apare la nivelul fetei, asemanatoare arsurilor solare. Factorii declansatori pot fi expunerea la soare sau consumul de alcool.

De asemenea, alimentele picante, cafeaua sau ceaiul fierbinte pot agrava roseata de pe fata. Expunerea la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, precum si aplicare unui anumit tip de machiaj sau folosirea unor produse de ingrijire pot fi cauze ale aparitiei acneei rozacee.

Sensibilitate la nivelul pielii

Un alt simptom al acestei afectiuni este disconfortul resimtit la nivelul fetei. Daca pielea este foarte sensibila, acneea rozacee se simte ca o intepatura sau ca o arsura. Unul dintre semnele care avertizeaza instalarea acneei rozacee este senzatia de caldura pe piele. Produsele de ingrijire a pielii, in special cele care contin alcool, menta sau eucalipt, pot irita pielea sensibila si creeaza senzatia de disconfort.

Pustule si papule

Umflaturile la nivelul fetei care, uneori, pot fi pline de puroi sunt un semn de acnee rozacee.

Vase de sange sparte

Din cauza inrosirii fetei, in mod frecvent, vasele de sange se dilata si, adesea, se sparg, mai ales la nivelul obrajilor si al nasului. Aceste linii rosii, subtiri, sunt asemanatoare unei panze de paianjen.

Modificari ale aspectului pielii

Simptomele acneei rozacee pot deveni mult mai evidente in cazul in care nu este tratata. Semnele care pot aparea sunt culoarea rosu inchis pe anumite parti ale fetei, umflare si pielea ingrosata.

Acneea rozacee afecteaza ochii si nasul

Acnnea rozacee care afecteaza nasul se numeste rinofima si, lasata netratata, poate duce la umflaturi mari la nivelul nasului, de culoare rosie. Rinofima grava poate necesita o interventie chirurgicala estetica, precum ablatia de tesuturi moi, practicata cu bisturiul sau cu laserul cu dioxid de carbon.

Acneea rozacee oculara se manifesta prin ochi uscati, iritati, cu aspect rosu. In plus, pleoapele se pot umfla si vederea ar putea fi afectata, imaginile devenind neclare. Pentru tratarea acestui tip de acneee se aplica unguente asociate, uneori, cu antibiotice.

Tratamentul pentru acneea rozacee

Cu cat iei mai rapid masuri pentru tratarea acestei afectiuni, cu atat este mai bine. Odata ce simptomele avanseaza, tratamentul poate da rezultate mai slabe si acneea rozacee nu va mai putea fi tinuta sub control.

Simptomele se amelioreaza sub tratament in aproximativ doua pana la patru saptamani. Pacientilor care sufera de acnee rozacee le este recomandat sa tina un jurnal in care sa-si noteze toti factorii care determina roseata fetei pentru a le fi apoi mai usor s-o evite.

Sursa foto: beautydefectrepair.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare