Boli

#betisoare de urechi #cap #apa oxigenata #cerumen #sanatate #durere #canal auditiv #ureche #insecta

Cum scoti o insecta care a intrat in ureche

Adori excursiile la munte sau la mare cu cortul, picnicurile la iarba verde sau sa te arunci in capitele de fan cand mergi cu prietenii pe pajistile insorite din tara? In mod cert esti un iubitor al naturii, insa pe langa frumusetile pe care aceasta le ofera, exista riscul sa intampini si neplaceri. Una dintre problemele care pot aparea si care iti pot pune sanatatea in pericol este intrarea unei insecte in ureche .

Desi par insignifiante la prima vedere, insectele se dovedesc a fi dusmani seriosi cand vine vorba de explorarea urechii tale. Insectele de mici dimensiuni intra cu usurinta in urechile tale si iti pot provoca probleme de sanatate.

Exista riscul ca acestea sa iti intepe timpanul si implicit intreg lantul oscicular (ciocanul, nicovala si scarita), provocand senzatie de ameteala puternica, tiuit in ureche si greata . Prima data vei simti o usoara gadilare, insa ulterior se pot instala durerile. Paianjenii, urechelnitele, gandacii de bucatarie si alte vietati cu corpuri minuscule iti pot crea probleme  grave, in momentul in care raman in ureche.

Iata cateva sfaturi prin care poti scoate o insecta in situatia in care nu dispui de ajutor medical calificat:

Pasul 1. Nu intra in panica pentru ca prin miscarile bruste poti infunda si mai tare insecta in canalul auditiv. Incearca sa iti pastrezi calmul si cere ajutorul unei persoane din jur.

Pasul 2. Daca insecta nu a patruns prea adanc in ureche, lasa capul intr-o parte si scutura.

Pasul 3. In cazul in care insecta se vede, pentru ca a intrat doar pe jumatate in canalul auditiv, incearca sa o extragi cu o penseta. Lucreaza cu mare atentie deoarece exista posibilitatea ca aceasta sa se fii prins in cerumen si sa se rupa.

Pasul 4. Pune o unei lanterna aprinse aproape de pavilion. Insecta va iesi afara atrasa de lumina.

Pasul 5. In cazul in care ai la indemana aplica o substanta cu efect de incalzire sau o crema cu miros mentolat in cantitate mica, pe pavilionul urechii externe. Evita sa introduci substanta in canalul auditiv. Acopera urechea de preferat cu o batista sau daca nu chiar cu mana ta. Scopul este sa permiti substantei sa produca efectul de caldura sau eliberarea mentolului. In momentul in care produsul incepe sa-si faca efectul, insecta va incerca sa iasa afara.

Pasul 6. Daca urechea este sanatoasa se recomanda utilizarea apei oxigenate (cu un grad foarte mic, special creata pentru dezinfectarea ranilor). Aceasta se toarna intr-o cantitate mica in ureche pentru a provoca dislocarea corpului strain blocat.

Precautii

  • Nu introduce apa in ureche pentru a incerca sa evacuezi insecta, deoarece poti risca sa cauzezi neplaceri urechii interne;
  • Nu utiliza betiosare de urechi pentru ca nu vei face decat sa impingi mai adanc corpul strain;
  • Nu incerca sa aplici metode babesti precum turnatul uleiului cald sau arderea unui cornet in ureche, pentru ca poti topi cerumenul, iar insecta se poate lipi de acesta si va ramane blocata;

Prevenire

  • Pentru a preveni intrarea unei insecte in cavitatea auriculara, foloseste dopuri de urechi sau vata atunci cand dormi sau cand mergi intr-un loc unde exista acest risc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare