Boli

#tratare durere gat #durere in gat

Cum scap rapid de durerea de gat?

Durerea in gat poate aparea din mai multe cauze medicale. Cel mai frecvent, durerea in gat este un simptom al racelii, gripei, amigdalitei sau altor afectiuni respiratorii infectioase. Pe de alta parte, durerea in gat poate aparea si din cauza afectarii corzilor vocale (strigat puternic) sau din cauza arsurilor chimice ori termice (poluanti, pesticide etc.). Acest tip de durere poate fi insotit de dificultatea de a inghiti alimente sau de voce ragusita. Durerea in gat poate fi extrem de suparatoare si se poate agrava, daca nu este gestionata corespunzator. Iata ce trebuie sa faci pentru a scapa rapid de durerea in gat.

Ia pastile de gat

Primul lucru la care trebuie sa te gandesti, atunci cand ai dureri in gat, este pastila de gat. Pastilele pentru durerile de gat au compozitia perfecta de substante farmaceutice si/sau extracte din plante cu efect de ameliorare a durerii. Poti opta pentru pastile care contin medicamente sau pentru pastile care contin extracte naturale de plante medicinale. De asemenea, in farmacii se gasesc si spray-uri speciale pentru durerile de gat sau geluri antiinflamatoare pentru gat.

Bea lichide calde

Lichidele pe care le bei trebuie sa fie usor incalzite. Ai grija ca lichidele sa nu fie nici prea reci, nici prea fierbinti. Caldura ajuta la calmarea durerilor, insa temperaturile extreme le pot agrava.

Fa gargara cu apa sarata sau bicarbonat de sodiu

Apa sarata ajuta la calmarea durerii, scaderea inflamatiei, ameliorarea disconfortului si fludificarea mucusului. Mai mult decat atat, aceasta ucide agentii patogeni din gat. Amesteca un pahar de apa calda cu jumatate de lingurita de sare. Fa gargara cu aceasta apa, timp de minim 30 de secunde, o data la fiecare 3 ore.

De asemenea, bicarbonatul de sodiu este un alt remediu eficient pentru durerile de gat. Amesteca un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu cu un varf de lingurita de sare, intr-un pahar cu apa calda. Fa gargara in acelasi mod ca si in cazul gargarei cu sare.

Consuma miere

Mierea are efecte antiinflamatoare, antivirale si antibacteriene. De asemenea, aceasta ajuta la hidratarea gatului. Gatul uscat creeaza mai mult disconfort. Poti consuma cate o lingurita de miere, din cand in cand, sau poti opta pentru indulcirea lichidelor cu miere. Mierea te poate ajuta si sa calmezi tusea si sa elimini mucusul.

Incearca inhalatiile cu aburi

Inhalatiile cu aburi calzi sunt benefice pentru calmarea durerilor in gat, pentru umidifierea cailor respiratorii si pentru subtierea mucusului. Poti opta pentru inhalatii cu aburi in timpul dusului. O alta varianta este sa stai cu capul acoperit cu un prosop, deasupra unei recipient cu apa calda. Inhalatiile se fac timp de 15-20 de minute. Poti introduce in apa pentru inhalatii cateva picaturi de uleiuri esentiale cu efecte antiinflamatorii si mucolitice, cum ar fi echinacea, eucalipt, menta, lemn dulce, musetel, nalba mare.

Umidificator

Folosirea unui umidificator este esentiala in orice infectie respiratorie. Aceasta ajuta la hidratarea cailor respiratorii si, implicit, la calmarea durerilor de gat. Un umidificator este un dispozitiv care creste umiditatea din aer, prin raspandirea continua a moleculelor de apa.

Hidrateaza-te

Ai grija sa consumi 2-3 litri de lichide, daca ai o infectie respiratorie. Ar trebui sa consumi chiar 4 litri, daca prezinti si transpiratii. Astfel, te asiguri ca hidratezi caile respiratorii si favorizezi eliminarea mucusului. In acest mod, poti ameliora si durerile de gat. Nu uita ca si alimentele, ceaiurile si supele contin apa.

Bea ceai de musetel

Musetelul este o planta medicinala bine cunoscuta pentru proprietatile antiinflamatorii, fiind recomandata in tratarea multor afectiuni insotite de inflmatie sau iritatii. Studiile au aratat ca poate calma inclusiv durerile de gat. Consumul de ceai  de musetel este si un mod prin care te poti hidrata eficient.

Asadar, durerile de gat pot fi ameliorate cu ajutorul pastilelor pentru durerile de gat si masurilor igieno-dietetice potrivite.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului