Boli

#jena #corp #boala #consultatie #doctor #medic

Cum sa vorbesti cu medicul despre o problema jenanta

Nu ar fi perfect daca ai putea vorbi liber, despre orice, cu medicul tau? De fapt, in principiu nimic nu te impiedica sa faci acest lucru. In realitate insa, sunt situatii care iti provoaca o jena puternica. Este timpul sa lasi la o parte frica si stanjeneala, pentru ca ai sanse prea mici ca sa iti suprinzi medicul, ci dimpotriva vei afla ca si alte persoane au suferit de o problema similara cu a ta.  

Corpul uman este foarte complex. In anumite cazuri, acesta poate fi cauza unor situatii care te jeneaza. Numai la gandul de a vorbi despre probleme precum flatulenta (acumulare excesiva de gaze la nivelul intestinului gros), incontinenta urinara (pierderea necontrolata a urinei), disfunctii sexuale, lichide care se scurg din zonele genitale, pierderi de memorie, iti vine sa intri in pamant de rusine.

Indiferent de afectiunea de care suferi, vorbind cu medicul tau, vei gasi rezolvarea. Relatia medic-pacient se bazeaza pe confidentialitate si incredere. Vorbeste deschis despre problema de sanatate de care suferi si cere medicului ajutorul de care ai nevoie. Iata cum ar trebui sa procedezi:

  • Marturiseste-i medicului ca ti-e jena. Incepe conversatia spunand: „Ma simt foarte jenat/a sa vorbesc despre acest subiect”. Medicul va stii imediat cum sa-ti raspunda si sa te faca sa te simti confortabil. Chiar daca nu esti constient de acest lucru, medicul nu se afla la prima discutie de acest gen.
  • Foloseste propriile cuvinte. Medicul nu se asteapta sa-i vorbesti in termeni medicali pentru a-i descrie problema de care suferi. Cel mai bine este sa folosesti limbajul familiar pentru a descrie simptomele tulburarii de care suferi.
  • Exerseaza acasa cu voce tare. Cu cat repeti mai mult, cu voce tare, problema de care suferi, cu atat iti va fi mai usor sa-i povestesti medicului. Daca este posibil poti vorbi cu un prieten sau cu o persoana apropiata din familie despre ceea ce ai de gand sa-i marturisesti doctorului.
  • Scrie pe o coala de hartie simptomele jenante. Anumiti pacienti gasesc mai facil de a se exprima in scris. Intr-adevar nu este chiar simplu de realizat daca la usa medicului mai asteapta sa intre un numar mare de pacienti. Insa, poti veni de acasa cu lista gata facuta pe care sa o inmanezi medicului sau din care sa ii citesti chiar tu. Acesta iti va pune intrebari pe tema simptomelor descrise si astfel iti va fi mai simplu sa intri in conversatie. Mai mult decat atat, astfel nu vei uita nimic, mai ales daca sunteti presati de timp. De exemplu daca suferi de incontinenta urinara noteaza circumstantele in care aceasta se produce: cand razi, cand stranuti, dimineata sau in timpul noptii etc.  
  • Intreaba, daca nu ai inteles ceva. Este foarte posibil ca medicul sa iti aduca informatii multe, dar mai ales termeni pe care sa nu-i cunosti. Poate parea aparent jenant, insa trebuie sa-l rogi sa-ti explice ceea ce nu ai inteles. Asteapta pana se opreste din vorbit, dupa care spune-i ce nu ai inteles si faptul ca ai dori daca se poate o explicatie in termeni mai simpli.
  • Mergi insotit. Daca esti insotit de partenerul de viata, de un frate sau de cea mai buna prietena, acest lucru iti poate oferi incredere in tine si te va ajuta sa te simti mai in siguranta. Aceasta persoana ar putea sa furnizeze informatiile importante care lipsesc din cauza faptului ca tie iti este jena sa povestesti prin ce treci.
  • Niciodata nu este prea tarziu sa mergi la medic. Indiferent daca a trecut mult timp de cand suferi de o anumita problema de sanatate, nu inseamna ca este un caz pierdut. Foarte multe persoane accepta anumite probleme de sanatate si traiesc cu acestea, doar pentru simplu fapt ca le pot ascunde si ca acestea nu s-au acutizat. De asemenea, varstnicii considera ca anumite probleme de sanatate (in special incontinenta urinara si pierderi de memorie) sunt cauzate de imbatranire.

O consultatie reusita este o consultatie in urma careia ai inteles problema de care suferi si ai fost bine informat. Un mod eficient de a obtine profitul maximum din examenul medical este acela de a comunica foarte bine cu medicul. Cercetari in acest sens au demonstrat ca o comunicare excelenta poate ameliora stresul pacientului de a veni la medic, poate ajuta specialistul sa puna rapid un diagnostic corect si de asemenea poate ajuta bolnavul sa inteleaga si sa urmeze corect tratamentul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului