Boli

#alcool #grasimi #tratament #medicamente #odihna #intestine #boli #sarcina #varsaturi #greata

Cum sa tratezi greata sau varsaturile

Extrem de neplacute si uneori chiar tulburatoare, starile de greata asociate sau nu cu varsaturi , pot fi provocate de diversi factori, care impiedica de multe ori stabilirea unui diagnostic. Daca simptomele nu-si gasesc o explicatie (sarcina, gastro-enterita etc), bolnavul trebuie sa incerce sa identifice cauzele rememorand cu atentie comportamentul sau din ultimele ore.

Cauzele aparitiei starii de greata?

O absorbtie mare de alimente prea grase, extrem de dulci sau un exces de bauturi alcoolice pot fi responsabile de aparitia simptomelor neplacute. In ceea ce priveste alimentatia, starea de rau survine in general rapid (la o ora sau doua dupa ingerarea unei substante care nu poate fi tolerata de organism). In schimb, este posibil ca intoxicatia prin bauturi sa se manifeste chiar mai tarziu (a doua zi).

De asemenea, exista multi alti factori care pot declansa greata si varsaturile. Cei mai intalniti sunt: sarcina, efort fizic sustinut, raul de mare, stresul emotional, reactia adversa la un tratament medicamentos, anumite afectiuni ale intestinelor sau ale tubului digestiv, diabetul, tulburarile de echilibru, anxietatea, bulimia, tumorile etc.

5 pasi pentru a scapa de starea de rau

Starea de greata poate fi insotita uneori de simptome precum: sudoare, dureri de cap, ameteala, hipersalivatie, oboseala. De obicei, varsaturile nu necesita niciun tratament daca se opresc rapid (in maximum doua-trei zile). Totusi, cateva precautii pot fi de ajutor pentru a ameliora din efectele secundare care insotesc aceste tulburari neplacute:

Pasul 1. In conditiile in care suferi de greata si varsaturi este indicat sa ai o alimentatie usoara (supa, legume, orez alb, in niciun caz grasimi si dulciuri) si chiar sa urmezi o dieta timp de doua-trei zile. Trebuie sa te hidratezi cat mai mult cu apa, sucuri de fructe , ceaiuri de plante etc.

  • Un ceai eficient in tratarea starii de rau este ceaiul din fructe de marar: infuzia se face din 30 -40 g fructe uscate de marar care se pun intr-un litru de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit timp de cateva minute, pentru infuzare, apoi se strecoara. Se consuma, zilnic, pana cand simti ca starea de rau a trecut. Fructele se recolteaza cand mararul este aproape uscat.

Pasul 2. Incearca sa dormi. Odihna este foarte importanta in cazul unui organism solicitat si epuizat. Pentru a-ti reface rezervele de energie si implicit pentru a scapa de starea de rau este bine sa dormi cateva ore intr-o camera racoroasa, bine aerisita.

Pasul 3. Daca urmezi un tratament medicamentos, acesta trebuie intrerupt temporar pentru ca este posibil ca stomacul sa fie iritat si sa provoace starile de greata sau varsaturile. In urma unui set de analize, medicul iti va spune cum trebuie sa procedezi.

Pasul 4. Varsaturile duc adesea la aparitia deshidratarii, de aceea este recomandat sa iei saruri de rehidratare orala, mai ales daca suferi si de diaree.  

Pasul 5. Daca esti insarcinata trebuie sa ai o digestie cat mai usoara. Astfel, trebuie sa eviti grasimile, sa bei cat mai multe lichide si sa mananci putin, din doua in doua ore. Citeste despre: Cum sa scapi de greturile sarcinii

Atentie! Daca aceste simptome nu se opresc pe o perioada de cateva zile si daca varsaturile devin din ce in ce mai puterice, abundente si insotite de firisoare de sange, trebuie de urgenta sa mergi la un consult medical .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare