Boli

#turisti #turism #alerte de sanatate #asigurare medicala #igiena #vacanta #sanatate

Cum sa-ti protejezi sanatatea in vacanta

Problemele de sanatate ivite in perioada vacantei pot fi evitate daca tii cont de cateva aspecte, personalizate in functie de destinatia aleasa. Operatorii de turism sfatuiesc turistii sa-si faca sanatate in zonele periculoase, pentru a preveni situatiile de imbolnavire. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti ce masuri trebuie sa iei cand pleci in vacanta.

Pasi de urmat

Pasul 1. Sanatatea in functie de destinatia de vacanta. Odata ce ai ales destinatia de vacanta, poti sa gasesti informatiile referitoare la sanatate: asigurarea de sanatate, lista spitalelor din zona, medicamente necesare, alerte de siguranta si sanatate etc. Toate aceste informatii le poti gasi pe site-urile oficiale de turism ale tarii in cauza, la agentii de turism de la care cumperi pachetul de vacanta, pe site-ul MAE, in ghidurile de turism.

Pasul 2. Clima. Al doilea lucru de care trebuie sa tii cont este clima. In functie de clima, poti lua masuri pentru a preveni imbolnavirea. De exemplu, vacantele in zone desertice necesita anumite masuri, cum sunt cele impotriva deshidratarii, hainele groase pentru perioada noptii sau medicamentele impotriva deranjului stomacal.

Pasul 3. Boli. Afla daca zona in care calatoresti este cunoscuta pentru anumite afectiuni, des intalnite, cum este diareea turistului. In alte cazuri se impun masuri speciale, precum vaccinurile impotriva malariei.

Pasul 4. Mancare&bautura. Alimentele consumate in vacanta sunt deosebit de importante. Chiar si in zonele care nu reprezinta un pericol, simpla schimbare a dietei poate avea consecinte negative asupra organismului. Afla care sunt alimentele pe care le poti consuma in destinatia respectiva, ce include meniul de la hotel si ce produse poti cumpara din magazine. In ghidurile de turism gasesti informatii cu privire la mancarea si bautura vanduta de vanzatorii stradali si indicatii cu privire la locurile sigure.

Pasul 5. Alerte. Consulta informatiile publicate de MAE in legatura cu tara respectiva. Mai multe detalii gasesti aici.

Pasul 6. Toalete. Evita, pe cat posibil, sa folosesti toaletele publice sau asigura-te ca ai la tine solutii antibacteriene si servetele uscate. In acest caz, evita contactul direct cu usa, toaleta, robinetul etc. Daca ti se ofera hartie igienica direct din mana angajatului care ia banii de intrare, poti sa o accepti politicos, fara sa o folosesti in realitate.

Daca vei calatori cu autocarul, intereseaza-te la operatorul de turism daca exista toaleta la standarde europene. Unele autocare sunt foarte curate si toaleta lor poate fi folosita fara probleme, neexistand mirosuri sau alte aspecte neconvenabile. In acest caz, toaleta din autocar este mai sigura decat una dintr-un popas sau benzinarie.

Pasul 7. Baie in mare&plaje. Alege plajele cu steag verde si locurile amenajate care ofera siguranta. Nu te scalda in orice apa, oricat ar parea de limpede. Operatorul de turism sau ghidul trebuie sa-ti ofere toate informatiile in legatura cu plajele si apele sigure.

Pasul 8. Igiena si eticheta straina. Se poate ca regulile si eticheta unor popoare sa fie extrem de diferite de ceea ce stii tu despre igiena. In unele situatii, poti chiar sa ai de suferit daca accepti sa tii cont de bunele maniere locale. Situatiile neplacute pentru tine si firesti pentru straini pot tine de mancare, imbaiere etc.

Un exemplu concret este Japonia. Daca esti invitat intr-o casa particulara in Japonia si ramai peste noapte, trebuie sa stii ca multi obisnuiesc sa se imbaieze in aceeasi apa, nu pentru economie, insa pentru ca asa cere traditia. Mai mult, este considerata o onoare sa fii al doilea care se imbaiaza in cada, dupa capul familiei, asa ca vei gasi seara in baie cada umpluta cu apa. Daca vei scurge apa si te vei spala cu alta, asa cum ai face in mod normal, exista mari sanse sa creezi un scandal. Daca insa nu o faci, renunti la normele de igiena obisnuite. Alegerea iti apartine.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Trusa de medicamente
  • Asigurare medicala
  • Date de contact ale medicului

 

Sfaturi&Avertismente

• Nu uita sa te speli pe maini cu sapun inainte de fiecare masa. Daca esti intr-un hotel, chiar si unul de lux, este bine sa urmezi acest ritual inainte de masa. Daca iei o gustare pe drum, foloseste servetelele antibacteriene sau alte produse de acelasi tip.

• Evita excesele alimentare in vacanta, nu exagera cu alcoolul si nu sta perioade indelungate intr-o zona cu o caldura prea mare sau la frig.

Daca ai intampinat situatii dificile in vacanta, care ti-au afectat sanatatea,  povesteste-ne ce masuri ai luat pentru a rezolva aceasta problema.

Alte articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare