Boli

#enterocolita #infectie #boala #bacterii #germeni #microbi

Cum sa-ti protejezi sanatatea de microbii din bucatarie

Exista microbi in foarte multe locuri din casa noastra, insa sunt anumite zone in care germenii patogeni se gasesc intr-un numar extrem de mare. Bucataria este unul dintre aceste locuri cu probleme, de aceea importanta eliminarii microbilor este data mai ales de faptul ca prin alimentatie se pot transmite foarte usor o serie de boli.

Din pacate, acesti microbi devin extrem de periculosi, deoarece pot dauna organismului provocand afectiuni contagioase precum raceala sau gripa sau tulburari digestive precum enterocolita. Prevenirea este... cea mai buna metoda de tratament, de aceea este important sa cunosti locurile unde microbii se pot ascunde si cum sa te protejezi de ei.

Dintre obiectele pe care le utilizam zilnic in bucatarie, iata cele care ar trebui supravegheate cel mai intens:

  • Chiuveta

Potrivit Institutului de Cercetare „Pasteur” din Franta, chiuveta de bucatarie este de 100.000 de ori mai contaminata decat lavoarul de la baie. Surclaseaza chiar toaleta! Nu trebuie sa te mire acest lucru deoarece in chiuveta se spala un numar foarte mare de obiecte care contin bacterii, la care se adauga stoarcerea buretelui murdar, scuturarea prosopului etc.

Cum te protejezi? Spala chiuveta cu apa calda si cu un detergent special dupa ce ai spalat vasele si nu lasa niciodata resturi mici de hrana. Curata robinetul cu atentie si dezinfecteaza din cand in cand gratarul care il acopera furtunul cu un pic de otet usor diluat.

  • Buretele de spalat vase

Detine mai mult de 10.000 de bacterii pe centimetru patrat, printre care E.coli si salmonela. Potrivit unei cercetari americane, dupa trei saptamani de utilizare, 70% dintre bureti contin bacterii coliforme. Bacteriile se gasesc acolo unde reusesc sa se dezvolte: nutrienti, umiditate si temperatura potrivita. Daca buretele nu este dezinfectat sau schimbat in timp util, acesta va transmite mai departe microbii pe suprafetele e care le speli.

Cum te protejezi? Introdu buretele, in fiecare zi, in cuptorul cu microunde timp de doua minute, stors. Vei elimina astfel 99% din germeni, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Florida. Este indicat sa fie bine stors pentru ca acesta se usuca mult mai repede. Il poti pune de asemenea in masina de spalat vase . Daca folosesti lavete, spala-le bine, usuca-le si schimba-le in fiecare saptamana.

  • Tocatorul de legume

Potrivit unui studiu efectuat in cadrul Universitati din Arizona, tocatorul de legume prezinta peste 200 de bacterii fecale al caror loc este in toaleta. Motivul? Tocatoarele sunt adesea clatite in loc sa fie spalate cu multa grija, acestea intrand in contact cu numeroase lucruri purtatoare de bacterii: mainile noastre, carnea cruda, cratiti etc. Mai mult, bacteriile se pot ascunde si dezvolta in crapaturile tocatorului unde apa si detergentul patrunde mai greu.

Cum te protejezi? Achizitioneaza-ti doua planse una pentru carne, alta pentru legume. La final dupa ce le-ai folosit, spala-le cu apa calda si detergent de vase si lasa-le sase usuce bine la aer. Nu le sterge cu prosopul de vase deoarece acesta poate fi contaminat de microbi. O data pe saptamana introdu-l in masina de spalat vase sau clateste-l cu apa care contine putina apa de javel (solutie apoasa de hipoclorit de sodium).

  • Prosopul de bucatarie

Prosopul de bucatarie este un adevarat focar de microbi, potrivit cercetatorilor in igiena. Acesta este intrebuintat in diverse moduri si ia contact cu tot felul de obiecte contamine. Unde mai punem la socoteala si faptul ca ne stergem pe maini de fiecare data cand ne murdarim in timpul gatitului. Umezeala si resturile de alimente acumulate de-a lungul mai multor zile nu fac decat sa favorizeze proliferarea bacteriilor.

Cum sa te protejezi? In primul rand, cel mai indicat ar fi sa folosesti pentru stergerea mainilor de apa sau de resturi alimentare prosoape de hartie pe care sa le arunci dupa fiecare folosire. Insa, daca nu iti permiti este indicat sa ai mai multe prosoape, de preferat de bumbac. Spala-le cat mai des la o temperatura mai ridicata pentru uciderea bacteriilor si inlocuieste-le dupa maximum o saptamana.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare