Boli

#bioderma #dermatita #tratament dermatita atopica #dermatita atopica

Cum sa te feresti de puseul "de primavara" al dermatitei atopice

Dupa o iarna in care frigul, aerul uscat, dar si lipsa unei alimentatii bogate in vitamine au constituit factori de stres pentru piele, a venit un moment in care alergenii de tipul polenului, al pufului de plop, al prafului ameninta persoanele care sufera de afectiuni ale pielii. Placerea de a petrece timp in aer liber, acum, ca vremea a devenit prietenoasa, creste frecventa intrarii in contact cu elemente care pot agrava problemele persoanelor cu dermatite atopice, riscul major fiind acela de puseu.

 

Dermatita atopica este o afectiune cutanata inflamatorie, necontagioasa, avand un caracter recurent – nu se vindeca, insa, cu o ingrijire corecta, aceasta este tinuta sub control, simptomele sunt reduse, puseurile sunt prevenite sau ameliorate. Afectiunea determina aparitia de leziuni eczematoase, zone rosii cu vezicule care se pot crapa si descuama, prurit. In intreaga lume, 20% dintre copii sufera de dermatita atopica si doar 3% dintre adulti, boala avand, in general, cauze genetice. Astfel, daca unul dintre parinti are "teren atopic"- predispozitia de a dezvolta boli atopice precum astmul, rinita alergica sau dermatita, probabilitatea ca micutul sa dezvolte boli atopice este de 30%. In 70% din familiile in care ambii parinti sunt atopici, copilul va dezvolta dermatita atopica.

Totusi, potrivit studiului "Dermatita atopica: Epidemiologie globala si factori de risc", realizat in Elvetia, in peste 70% dintre cazuri, dermatita atopica intra in remisie inainte de adolescenta, insa aparitia bolii se produce, in 85% dintre cazuri, inainte de varsta de 5 ani. Potrivit aceluiasi studiu, in 15% dintre cazuri apar si alte simptome alergice in primul an de viata. Chiar si in cazul unei remisii, pacientul atopic va avea tot restul vietii, o piele uscata, sensibila, care are nevoie de atentie si ingrijire zilnica, fiind expus riscului de a dezvolta si alte manifestari alergice.

Primavara se numara puseurile de dermatita atopica

Plimbarile in natura, in aerul caldut, de primavara, reprezinta o bucurie, mai ales pentru cei mici, dupa iesirea din sezonul rece. Astfel, creste si frecventa contactului pielii cu factori nocivi, precum praful si polenul. Pielea atopica se confrunta, astfel, cu un mare risc: puseul atopic.

Agravarea bolii poate produce leziuni cutanate cu zone inflamate, cruste, inmultirea petelor rosii, vezicule si lichenificare (ingrosarea pielii din cauza scarpinatului). Exista un risc major de infectare a leziunilor, pe un fond de sensibilitate accentuata a pielii. Zonele cele mai afectate sunt cele flexurale, cutele gatului, pliurile coatelor, cele ale genunchilor, dosul mainilor si picioarelor. Frecvent apar cearcane si roseata extrema in obraji.

In lipsa unui tratament corect, efectele unui episod atopic pot fi grave la copii, chiar si la nivel psihologic. Stresul cauzat de aceasta afectiune poate duce la forme serioase de anxietate, tulburari de comportament, reducerea capacitatii de adaptare sociala. In astfel de cazuri, interventia unui psihoterapeut este esentiala.

Mai bine sa prevenim decat sa tratam

Preventia aduce cu sine o stare de echilibru care reduce gravitatea simptomelor si conduce persoanele cu dermatita atopica spre remisie. In orice stadiu s-ar afla boala, un program complet de ingrijire, o emoliere corecta cu produse recomandate de specialisti sunt esentiale pentru a reduce cat mai mult simptomele bolii. Este importanta evitarea expunerii pielii la caldura excesiva, apa fierbinte sau detergenti agresivi. De semenea, este esential ca produsele de ingrijire a pielii sa fie adecvate, sa refaca functiile reparatorii naturale ale pielii.

"Atunci cand pielea sufera, ar trebui sa ii folosim propria biologie si sa o invatam sa traiasca in mod corect, in loc sa ne multumim doar sa o tratam pe moment", spunea Jean Noel Thorel, un biolog pasionat de dermatologie. El a fondat Laboratoarele Dermatologice Bioderma intocmai pe aceasta filosofie, in anii '70.

O poveste ATODERM cu final fericit!

Gama ATODERM, destinata pielii uscate, foarte uscate si atopice a fost creata dupa zeci de ani de cercetari in Laboratoarele Bioderma, munca expertilor in dermatologie imbinandu-se cu cea a biologilor. Aceasta gama inovatoare este una inspirata de piele, refacand mecanismele naturale de aparare, regenerare si adaptare. Gama dermatologica ATODERM este formulata cu ingrediente active pure, dermo-restructurante, ce trateaza intensiv disfunctiile pielii uscate, foarte uscate sau atopice.

Produsele de curatare si ingrijire ATODERM sunt create din ingrediente inovatoare, brevetate, biomimetice - folosesc molecule prezente in piele sau care mimeaza componentele si mecanismele biologice naturale.

Recomandarile pentru tratarea pielii uscate se afla, adesea, la granita dintre mit si realitate. Intra pe www.pieleuscata.com si vei sti sa faci diferenta! Aici afli cele mai actuale sfaturi ale specialistilor pentru ingrijirea pielii uscate, foarte uscate si atopice si ai programe complete, personalizate, de tratament dermatologic.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare