Boli

#protectie #vara #canicula

Cum sa te feresti de canicula

„Ah, vara, cum ai tu puterea sa ne faci sa suferim si sa ne mai si placa." spunea Russell Baker. Punem pariu ca vara se numara printre anotimpurile tale preferate! Vine cu zile mai lungi, soare, concedii, dar si cu valuri de canicula sau ploi torentiale... ai vazut si tu recent. Studiile arata ca, pe langa disconfortul termic, gradele in plus ii determina pe oameni sa devina mai irascibili si uneori violenti. Hm, ce e de facut? Macar sa stii sa te feresti....

Iata cateva recomandari pentru a face fata temperaturilor extreme:

 1. Evita orele de varf

Prima si cea mai des intalnita recomandare a specialistilor este sa eviti orele cand valorile termometrului pot ajunge si la 40 grade Celsius. Incearca, pe cat posibil, sa iti programezi deplasarile in primele ore ale diminetii sau seara, dupa ora 18.

 2. Hidrateaza-te

Deshidratarea intensa poate conduce chiar si la lesin in timpul caniculei, asa ca nu uita sa te hidratezi bine. O cantitate zilnica de cel putin 2L de apa este recomandata, ideal fiind sa o consumi la intervale regulate de 20-30 minute. Daca trebuie sa iesi, ai grija sa iei cu tine o sticla pe care sa o poti reumple, pentru a avea necesarul de apa pe tot parcursul zilei.

3. Renunta la alcool si cafeina

Da, stim, greu... Insa, tot din ratiuni care tin de deshidratarea corpului, este important sa eviti bauturile care contin alcool sau cafeina. Doar se stie ca acestea au efecte diuretice sau laxative, ceea ce accelereaza pierderea de apa si, implicit, stimuleaza deshidratarea.

4. Ai grija la alimentatie

Lichidele nu sunt singurele care conteaza in infruntarea caniculei. In egala masura, dieta este esentiala pentru a-ti ajuta corpul sa faca fata temperaturilor ridicate. O alimentatie bogata in fructe si legume va asigura organismului nutrientii necesari pentru a rezista caniculei.

5. Bea ceai la temperatura potrivita

Tot la capitolul lichide trebuie avute in vedere si ceaiurile. Dar nu toate ceaiurile sunt indicate! De exemplu, cel verde sau negru nu sunt recomandate din cauza continutului de cofeina. Pe de alta parte, specialistii recomanda ceaiurile de menta, soc sau musetel. Si mai este un secret aici – cel mai bine ar fi sa consumi bauturile...caldute. Contrar a ceea ce simte corpul tau initial, nu se recomanda ca aceste ceaiuri sa fie reci atunci cand afara-i canicula. Temperatura calduta a lichidului va ajuta la o mai buna termoreglare a organismului.

6. Protejeaza-ti fata si capul

Expresia "m-a batut soarele in cap" chiar are sens. Daca stai fara protectie la nivelul capului, e posibil sa fii chiar si mai afectat/a de caldura soarelui si sa te confrunti cu o insolatie – care, in realitate, reprezinta o congestie a vaselor creierului. Asadar, daca urmeaza sa te expui prelungit la soare, ia cu tine o palarie sau un batic si ochelari de soare. De asemenea, la fel de important este sa iti protejezi si tenul cu o crema cu SPF de minimum 30. Chiar daca acest ultim sfat nu te va ajuta sa resimti o temperatura mai scazuta, cu siguranta te va ajuta sa ai un ten mai ingrijit si sa eviti formarea acelor pete maronii de la soare. Pistrui nedoriti...

7. Alege cu atentie hainele pe care le porti

Faptul ca negrul atrage caldura nu este un mit. Explicatia este ca lumina absorbita de panza neagra se transforma in caldura. Un experiment realizat cu o camera cu infrarosu a surprins tricouri de mai multe culori intinse la soare iar concluzia a fost ca tricoul negru avea o temperatura cu aproximativ 12 grade Celsius mai mare decat cel alb.

Asadar, recomandarea este ca atunci cand iesi afara sa porti haine deschise la culoare, de preferat albe si din tesaturi usoare. De multe ori, oamenii evita hainele albe pentru ca se pateaza destul de usor – cu transpiratie, lichide, mancare sau praf. Pentru a nu mai avea retinerile acestea, asigura-te ca ai mereu in casa un detergent eficient care scoate petele cu usurinta. Detergentul lichid Asevi Rufe Colorate are marele avantaj ca poate fi folosit atat pe rufele albe, cat si colorate, pastrand vii culorile hainelor tale preferate chiar si dupa multe spalari. Il poti combina si cu un balsam pentru rufe cu un parfum proaspat si natural care e imposibil sa nu-ti placa. Asevi Puro Frescor va reduce si aparitia cutelor si iti va face hainele mai moi, lucru perfect pentru tesaturile de vara din in sau bumbac.

Asadar, pentru ca si vara aceasta sa ramana o amintire placuta pentru tine, ia aminte la recomandarile specialistilor si nu subestima efectele negative ale caniculei. Eu vara nu doooorm...

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului