Boli

#glanda tiroida #tiroida #hipotiroidism

Cum sa stimulezi activitatea glandei tiroide

Oboseala, kilograme in plus, piele uscata si terna sunt doar cateva dintre simptomele neplacute ale unei glande tiroide lente.Penru a stimula activitatea acestei glande mici dar importante, este indicat sa consumi alimente bogate in iod si seleniu.

Aproximativ una din opt femei se confrunta cu o problema a glandei tiroidiene cel putin odata in timpul vietii. Localizata in zona gatului, chiar sub marul lui Adam, deasupra claviculei, glanda tiroida regleaza modul in care organismul foloseste energia. In plus, controleaza si metabolismul.

Pe masura ce imbatranim, glanda tiroida devine din ce in ce mai putin eficienta. In plus, isi mareste dimesiunea, ceea ce este un simptom al hipotiroidismului. In aceasta situatie, glanda tiroida functioneaza mai putin decat este nevoie si intampina dificultati in a transforma grasimea in energie, ceea ce duce la acumularea de kilograme in plus.

Principalele simptomele ale unei glande tiroide inactive sunt oboseala zilnica, cresterea in greutate cu 5 - 7 kilograme in ultimii 2 ani, par aspru si fragil si piele uscata.
 

Testeaza tiroida acasa


Daca vrei sa afli daca glanda ta tiroida are nevoie de un impuls, poti face acasa un test simlu. Ai nevoie doar de un termometru oral. Ia-ti temperatura zilnic, timp de o saptamana. Aseaza termometrul sub limba in fiecare dimineata, la 10 minute dupa ce te trezesti.

Contorizeaza rezultatele, iar daca la final temperatura ta este mai mica decat temperatura obisnuita a corpului, de 37,05 grade Celsius, acesta este un semnal ca glanda ta tiroida nu functioneaza corect, fiind mai lenta.

In aceasta situatie, este indicat sa mergi la medicul de familie si sa discuti cu el despre aceasta problema. Medicul va efectua teste de sange suplimentare si iti va recomanda un medic specialist.
 

Cum sa stimulezi glanda tiroida


Prin stimularea glandei tiroide cu ajutorul nutrientilor potriviti, aceasta va functiona mult mai bine. Nu numai ca vei slbai, insa vei incetini si procesul de imbatranire, iti vei recastiga energia si iti vei imbunatati aspectul general.

Pentru stimula glanda tiroida, este indicat sa consumi sare iodata si alimente bogate in seleniu. Iodul este un mineral esential pentru productia de hormoni tiroidieni sanatosi, iar seleniul ajuta la reducerea inflamatiilor din organism care duc la incetinirea glandei tiroide.

In zilele noastre, foarte multe persoane consuma sare kosher sau sare marina, insa aceste sortimente nu contin iod. Pentru a mentine sanatoasa glanda tiroida, este indicat sa cumperi numai sare iodata, atunci cand vrei sa asezoneci preparatele pe care le consumi.
 

Alimente bogate in seleniu


De asemenea, pentru o glanda tiroida sanatoasa si care sa functioneze corect, este foarte important sa consumi alimente bogate in seleniu. In cantitati moderate, seleniul este extrem de benefic pentru sanatate. Are proprietati antioxidante si hepatoprotectoare.

Printre alimentele bogate in seleniu se numara nucile, semintele de floarea soarelui, pestele, fructele de marre, carnea rosie de vita, miel, porc, ficat, carne de pui si curcan, ouale, ciupercile si cerealele integrale. Seleniul se mai gaseste si in usturoi, drojdie de bere, germeni de grau si cereale fortifiate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare