Boli

#obez #obezitate #sanatate

Cum sa scapi de obezitate

Obezitatea este o boala foarte frecventa la romani si doar o mica parte din acestia se trateaza. Medicii trag un seamnal de alarma si recomanda persoanelor obeze sa ia masuri: sa faca miscare, sa vorbeasca cu un nutritionist si sa faca tot ce le sta in putere pentru a scapa de aceasta afectiune care, in unele tari, este considerata ca fiind a doua cauza a mortalitatii.

Despre obezitate se mai spune ca ar fi una dintre cauzele principale  ale cancerului de colon in cazul femeilor si ca ar stimula aparitia osteoartritei ( o forma de atrita intalnita frecvent la maini, picioare, gat si genunchi).

Iata cateva metode prin care poti scapa de obezitate:

Sport

Primul pas pentru a scapa de obezitatea este miscarea fizica. Desi la inceput poate fi foarte dificil,  o persoana obeza poate incepe cu exercitii simple care sa nu solicite foarte mult organismul. Dupa o perioada de timp in care persoana care sufera de obezitate a facut regulat exercitii usoare, aceasta poate trece la un program de gimnastica mai complex, poate chiar la o sala de fitness, unde sa beneficieze de ajutorul unui instructor specialist.

Regim alimentar

In momentul in care o persoana sufera de obezitate, aceasta trebuie sa isi traseze niste limite foarte clare si sa fie foarte hotarata in ceea ce priveste regimul. Nu sunt permise alimentele care contin grasimi, nu se mananca dupa ora 9 seara, nu se consuma dulciuri si in niciun caz nu trebuie sa te saturi. Portiile trebuie sa fie mici, dar suficiente in nutrienti pentru a asigura aportul necesar de vitamine si minerale necesar unui organism foarte dezvoltat.

Nutritionist

Daca persoana obeza nu isi poate construi un regim alimentar potrivit, poate recurge la ajutorul unui nutritionist. Acesta ii va recomanda bolnavului o dieta personalizata. Nu trebuie sa iti fie frica sa ceri ajutor profesionist – medicul nu va face decat sa te ajute sa ai un stil de viata sanatos si sa dobandesti o silueta frumoasa.

Acupunctura

Acupunctura a devenit un punct de sprijin pentru persoanele obeze. Aceasta tehnica este o metoda traditionala chinezeasca care, pe langa multe alte beneficii, ajuta oamenii sa scape de kilogramele nedorite. Totusi, persoana care sufera de obezitate nu trebuie sa isi puna toate sperantele in acupunctura – ci pe langa un astfel de program, ea trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa asociata cu mult sport (gimnastica ritmica, dans, arte martiale , box, joggig, fitness etc).

Slabirea prin acupunctura se face prin inteparea anumitor centrii nervosi care au determinat cresterea in greutate. Spre exemplu: la nivelul pavilionului urechii este un punct care, odata activat, are rolul de a reduce senzatia de foame prin reducerea secretiei gastrice. Pe corpul uman se gasesc aproximativ 100 de astfel de centrii care, printr-un fel sau altul, ajuta la indepartarea kilogramelor. Totusi, intr-o sedinta de acupunctura, se stimuleaza un numar de 15 – 20 de astfel de puncte.

Medicul va stabili de cate sedinte de apucunctura va fi nevoie la inceput, insa in general se fac aproximativ 5 sedinte/saptamana, timp de 20 – 30 de minute.

In primele saptamani de acupunctura se pot pierde chiar si 2 – 3 kilograme pe zi, dar in timp organismul va pierde, din ce in ce mai putin, ajungand chiar si la 300 grame/saptamana.

Liposuctie

Liposuctia poate fi privita ca o ultima solutie, in cazul in care cele de mai sus nu dau rezultatele dorite. Liposuctia nu este tocmai o metoda potrivita si normala pentru a slabi, insa este o metoda foarte rapida. Aceasta metoda consta intr-o interventie chirurgicala care are rolul de a extrage toate grasimea nedorita   din anumite puncte ale corpului (burta, brate, picioare, barbie, gat, fese, gambe etc).

Micsorarea stomacului (bypass gastric)

O alta interventie chirugicala care poate ajuta o persoana obeza sa slabeasca este cea de micsorare a stomacului. Aceasta operatie permite ca mancarea ingerata la o masa sa ocoleasca o parte a intestinului subtire  si ca senzatie de satietate sa fie obtinuta mai repede. De asemenea, cantitatea de mancare si numarul de calorii vor fi foarte reduse.

Operatia se realizeaza prin sectionarea si capsarea (cu capse speciale) unei portiuni considerabile a stomacului. Dupa o perioada cuprinsa intre 1 si 4 ani de la operatie, persoana obeza poate pierde pana la o treime din greutatea de dinaintea efectuarii operatiei.

Totusi, aceasta operatie, ca oricare alta, atrage dupa sine si cateva riscuri:

  • Deficienta de fier si vitamina B12
  • Dezvoltarea unei forme de ulcer
  • Aparitia herniei
  • Capsele cu care stomacul a fost prins, se pot slabi intre timp.

Mai citeste si:

Obezitatea la copii, un pericol iminent

Obezitatea si fast-food-ul

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului