Boli

#prevenire #sanatate #durere #rinichi

Cum sa previi pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sau litiaza renala sunt depuneri minerale, intarite, formate din motive precum lipsa apei din organism sau administrarea unui numar foarte mare de medicamente, in special suplimente vitaminice.

 

Pasul 1 – Bea cat mai multe lichide

Bea multa apa sau ceaiuri (frunze de dud alb, cozi de cirese , ceai de matase de porumb , macese etc). Medicii recomanda sa bem apa chiar si daca nu ne este sete si sa avem in permanenta o sticla cu apa langa noi. Consumul de apa favorizeaza curatirea rinichilor si dizolvarea eventualelor pietre deja in rinichi.

Daca nu iti place apa plata sau ceaiul, poti bea cu incredere limonada, pentru ca te poate ajuta sa previi aparitia pietrelor la rinichi.

Bauturile alcoolice, in special berea, contin substante care scad riscul aparitiei pietrelor la rinichi. In schimb, bauturile carbogazoase distrug cantitatea de acid citric din organism, lucru care duce la aparitia pietrelor la rinichi.

Pasul 2 – Mananca fructe si legume

Sucul de afine, de asemenea, are  proprietati care impiedica aparitia pietrelor la rinichi.

Pe de cealalta parte, sucurile de grapefruit si de mere favorizeaza aparitia acestora.

Mananca fructe precum pepene rosu, pepene galben, lamai, struguri si pere. Acestea contin multa apa si vitamina C, lucru benefic pentru prevenirea pietrelor la rinichi.

Pasul 3 - Evita sarea si suplimentele de calciu

Este permis sa mananci produse lactate, insa este recomandat sa eviti pastilele cu calciu – acestea au in componenta lor o substanta care favorizeaza aparitia pietrelor si a nisipului la rinchi.

Totusi, consumul de alimente bogate in magneziu ( germeni de grau, alune, ciocolata, nuci, paine integrala, spanac, banane etc) si potasiu (rosii, vinete, varza de Bruxelles, broccoli etc) ajuta la reducerea riscului formarii pietrelor la rinichi.

De asemenea, evita mancarurile sarate, deoarece sarea creste cantitatea de calciu din urina.

Pasul 4 - Nu te mai stresa

Stresul, supararile si grijile sunt factori care favorizeaza aparitia nisipului si a pietrelor la rinichi. Iata cateva metode simple de a scapa de stres. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului